Tieto jedlá vám rýchlo dvihnú náladu: Vitamínové bomby pre úzkostlivé dni

NETKY.SK • 16 November 2024, 15:10 • 2 min
Tieto jedlá vám rýchlo dvihnú náladu: Vitamínové bomby pre úzkostlivé dni

Vedeli ste, že niektoré potraviny môžu byť vašimi tajnými spojencami v boji proti stresu a úzkosti? Napríklad, tmavá čokoláda nielenže chutí skvele, ale tiež stimuluje produkciu endorfínov, ktoré sú známe ako hormóny šťastia. Objavte, ktoré jedlá sú skutočnými vitamínovými bombami a ako vám môžu rýchlo dvihnúť náladu aj v tých najťažších dňoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V dnešnom rýchlom a stresujúcom svete je dôležité nájsť spôsoby, ako si udržať dobrú náladu a psychickú pohodu. Jedným z najjednoduchších a najprirodzenejších spôsobov je správna strava. Niektoré potraviny sú skutočnými vitamínovými bombami, ktoré môžu rýchlo zlepšiť vašu náladu a pomôcť vám prekonať úzkostlivé dni. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z týchto zázračných jedál.

Banány: Prírodný zdroj serotonínu

Banány sú bohaté na tryptofán, aminokyselinu, ktorá sa v tele premieňa na serotonín – hormón šťastia. Okrem toho obsahujú vitamíny B6 a C, ktoré podporujú nervový systém a pomáhajú znižovať stres. Banány sú tiež skvelým zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a zlepšuje celkovú pohodu.

Ďalej obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche. Pektín, druh rozpustnej vlákniny v banánoch, môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Energia a športový výkon: Banány sú skvelým zdrojom rýchlej energie vďaka obsahu prírodných cukrov, ako sú glukóza, fruktóza a sacharóza. Preto sú obľúbené medzi športovcami ako rýchly zdroj energie pred alebo po tréningu.

Banány obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorú telo premieňa na serotonín, známy ako “hormón šťastia”. Serotonín pomáha zlepšovať náladu a môže prispieť k lepšiemu spánku. Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka v banánoch pomáha udržiavať zdravý krvný tlak a znižuje riziko srdcových ochorení.

Banány obsahujú antioxidanty, ako sú dopamín a katechíny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a môžu znižovať riziko chronických ochorení.

Obsahujú niekoľko základných živín a poskytujú výhody pre trávenie, zdravie srdca či dokonca pomáhajú s chudnutím. Okrem toho, že sú veľmi výživné, sú tiež veľmi pohodlným občerstvením.
Obsahujú niekoľko základných živín a poskytujú výhody pre trávenie, zdravie srdca či dokonca pomáhajú s chudnutím. Okrem toho, že sú veľmi výživné, sú tiež veľmi pohodlným občerstvením.
Zdroj: foto: ovyzive.com

Losos: Omega-3 mastné kyseliny pre mozog

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie mozgu. Tieto mastné kyseliny pomáhajú znižovať zápal v tele a podporujú produkciu neurotransmiterov, ktoré sú dôležité pre dobrú náladu. Pravidelná konzumácia lososa môže pomôcť znížiť riziko depresie a úzkosti.

Je bohatý na kvalitné bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre rast a opravu tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov a udržiavanie svalovej hmoty. Vitamíny a minerály: Losos obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a správnu funkciu nervového systému, a vitamínu D, ktorý podporuje zdravie kostí a imunitného systému. Obsahuje tiež selén, ktorý má antioxidačné vlastnosti a podporuje zdravie štítnej žľazy.

Omega-3 mastné kyseliny v losose môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Losos obsahuje astaxantín, silný antioxidant, ktorý môže pomôcť chrániť oči pred poškodením voľnými radikálmi a znižovať riziko makulárnej degenerácie a iných očných ochorení. Vitamíny skupiny B v losose, vrátane B6, B12 a niacínu, hrajú dôležitú úlohu v metabolizme a pomáhajú telu premieňať potravu na energiu.

Losos je považovaný za dôležitý zdroj cenných živín a zdravých tukov.
Losos je považovaný za dôležitý zdroj cenných živín a zdravých tukov.
Zdroj: foto: dobruchut.aktuality.sk

Čokoláda: Sladká cesta k šťastiu

Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a môžu zlepšiť prietok krvi do mozgu. Okrem toho čokoláda stimuluje produkciu endorfínov, ktoré sú známe ako hormóny šťastia. Konzumácia malého množstva tmavej čokolády denne môže byť sladkým spôsobom, ako si zlepšiť náladu.

Pravidelná konzumácia tmavej čokolády môže pomôcť zlepšiť krvný obeh a znižovať krvný tlak. Flavonoidy v čokoláde podporujú zdravie ciev a môžu znižovať riziko srdcových ochorení. Niektoré štúdie naznačujú, že flavonoidy v čokoláde môžu zlepšovať kognitívne funkcie a pamäť. Čokoláda tiež obsahuje malé množstvo kofeínu, ktorý môže zvýšiť bdelosť a koncentráciu.

Čokoláda stimuluje produkciu endorfínov, ktoré sú známe ako “hormóny šťastia”. Obsahuje tiež serotonín, ktorý môže pomôcť zlepšiť náladu a zmierniť stres. Podpora zdravia pokožky: Flavonoidy v čokoláde môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením a zlepšovať prietok krvi do pokožky, čo môže prispieť k jej lepšiemu vzhľadu.

Bohatý zdroj minerálov: Čokoláda obsahuje dôležité minerály, ako sú železo, horčík, meď a mangán, ktoré sú nevyhnutné pre rôzne telesné funkcie, vrátane tvorby červených krviniek a udržiavania zdravých kostí.

Čokoláda stimuluje produkciu endorfínov, ktoré sú známe ako hormóny šťastia.
Čokoláda stimuluje produkciu endorfínov, ktoré sú známe ako hormóny šťastia.
Zdroj: foto: healthline.com

Špenát: Zelená sila pre nervy

Špenát je bohatý na kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre produkciu neurotransmiterov, ako je dopamín a serotonín. Tieto látky sú kľúčové pre udržanie dobrej nálady a zníženie úzkosti. Okrem toho špenát obsahuje horčík, ktorý pomáha uvoľňovať svaly a znižovať stres.

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zrážanie krvi. Je tiež bohatý na vitamín A, ktorý podporuje zdravie očí a imunitného systému, a vitamín C, ktorý je silným antioxidantom. Vysoký obsah vitamínu K v špenáte pomáha udržiavať zdravé kosti tým, že podporuje vstrebávanie vápnika a znižuje jeho vylučovanie z tela.

Špenát je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Luteín a zeaxantín v špenáte sú dôležité pre zdravie očí a môžu pomôcť chrániť pred makulárnou degeneráciou a inými očnými ochoreniami.

Špenát obsahuje nitrát, ktorý môže pomôcť zlepšiť prietok krvi a znižovať krvný tlak, čím prispieva k zdraviu srdca. Niektoré zlúčeniny v špenáte, ako sú flavonoidy a karotenoidy, majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znižovať zápal v tele.

Špenát obsahuje horčík, ktorý pomáha uvoľňovať svaly.
Špenát obsahuje horčík, ktorý pomáha uvoľňovať svaly.
Zdroj: foto: bylinke.sk

Orechy: Malé, ale mocné

Orechy, ako sú vlašské orechy, mandle a kešu, sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a vitamíny skupiny B. Tieto živiny podporujú zdravie mozgu a nervového systému. Orechy tiež obsahujú tryptofán, ktorý pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele. Pravidelná konzumácia orechov môže byť jednoduchým spôsobom, ako si udržať dobrú náladu.

Obsahujú veľké množstvo mononenasýtených a polynenasýtených tukov, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. Tieto tuky pomáhajú znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Orechy sú bohaté na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov a udržiavanie svalovej hmoty.

Orechy obsahujú množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom, a horčíka, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a správnu funkciu nervového systému. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a môžu znižovať riziko chronických ochorení.

Pravidelná konzumácia orechov môže pomôcť znižovať riziko srdcových ochorení. Orechy obsahujú arginín, aminokyselinu, ktorá podporuje zdravie ciev a zlepšuje prietok krvi. Niektoré orechy, ako sú vlašské orechy, obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie mozgu a môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a pamäť.

Sú bohaté na vlákninu a bielkoviny, ktoré prispievajú k pocitu sýtosti a môžu pomôcť pri regulácii hmotnosti. Aj keď sú orechy kaloricky husté, štúdie naznačujú, že ich konzumácia v primeranom množstve môže pomôcť pri udržiavaní zdravej hmotnosti. Niektoré druhy, ako sú mandle a vlašské orechy, obsahujú zlúčeniny s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť znižovať zápal v tele.

Orechy obsahujú tryptofán, ktorý pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele.
Orechy obsahujú tryptofán, ktorý pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele.
Zdroj: foto: podunajskeorechy.sk

Jogurt: Probiotiká pre dobrú náladu

Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry. Zdravé črevá sú kľúčové pre celkovú pohodu a môžu ovplyvniť aj našu náladu. Probiotiká pomáhajú znižovať zápal v tele a podporujú produkciu neurotransmiterov, ktoré sú dôležité pre dobrú náladu. Pravidelná konzumácia jogurtu môže byť chutným spôsobom, ako si zlepšiť náladu. Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry, podporujú trávenie a môžu znižovať riziko niektorých tráviacich problémov, ako je zápcha a hnačka.

Ďalej je jogurt bohatý na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov a udržiavanie svalovej hmoty. Grécky jogurt má obzvlášť vysoký obsah bielkovín. Obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, vrátane vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov, a vitamínu B12, ktorý podporuje správnu funkciu nervového systému a tvorbu červených krviniek.

Probiotiká v jogurte môžu pomôcť posilniť imunitný systém tým, že podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá hrá dôležitú úlohu v imunitnej odpovedi tela. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia jogurtu môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo prispieva k zdraviu srdca.

Jogurt je bohatý na bielkoviny a obsahuje vlákninu (v prípade niektorých druhov jogurtu s pridanými vlákninami), čo prispieva k pocitu sýtosti a môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Niektoré zložky v jogurte, ako sú probiotiká a vitamíny, môžu pomôcť zlepšiť zdravie pokožky tým, že podporujú jej hydratáciu a znižujú zápal.

Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry.
Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry.
Zdroj: foto: vegetina.com

Bobule: Farebné vitamínové bomby

Bobule, ako sú čučoriedky, maliny a jahody, sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Tieto plody pomáhajú chrániť mozog pred oxidačným stresom a podporujú zdravie nervového systému. Bobule tiež obsahujú vitamín C, ktorý pomáha znižovať hladinu kortizolu – stresového hormónu. Pridanie bobúľ do vašej stravy môže byť farebným a chutným spôsobom, ako si zlepšiť náladu.

Pravidelná konzumácia bobúľ môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca tým, že znižuje krvný tlak, zlepšuje hladinu cholesterolu a znižuje zápal. Antioxidanty v bobuliach podporujú zdravie ciev a zlepšujú prietok krvi. Bobule obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a pamäť. Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia bobúľ môže znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti. Antioxidanty a vitamíny v bobuliach môžu pomôcť zlepšiť zdravie pokožky tým, že ju chránia pred poškodením spôsobeným UV žiarením a znižujú zápal. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, čo prispieva k pevnej a zdravej pokožke.

Bobule obsahujú zlúčeniny s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť znižovať zápal v tele a znižovať riziko chronických ochorení. Vysoký obsah vitamínu C v bobuliach podporuje imunitný systém tým, že zvyšuje produkciu bielych krviniek a zlepšuje obranyschopnosť tela proti infekciám.

Tieto plody pomáhajú chrániť mozog pred oxidačným stresom a podporujú zdravie nervového systému.
Tieto plody pomáhajú chrániť mozog pred oxidačným stresom a podporujú zdravie nervového systému.
Zdroj: foto: pixabay

text: healthline.com, mayoclinic.org. titulná foto: helpguide.org

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Lucie Balgová

Redaktorka spravodajského portálu Netky.sk. Venujem sa lifestylovým témam, psychológii, cestovaniu a gastronómii. Študovala som SOŠ masmediálnych a informačných štúdií. Aktuálne študujem vysokú školu svätého Cyrila a Metoda, taktiež v oblasti médií.

Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies