Najnovšia štúdia: Priemyselne spracované potraviny môžu poškodzovať vaše svaly +VIDEO

NETKY.SK • 7 December 2024, 17:43 • 3 min
Najnovšia štúdia: Priemyselne spracované potraviny môžu poškodzovať vaše svaly +VIDEO

Nová štúdia ukazuje, že konzumácia priemyselne spracovaných potravín môže byť spojená s vyšším množstvom tuku vo svaloch, čo zvyšuje riziko ochorení ako osteoartróza. Výsledky naznačujú, že kvalita stravy môže mať priamy vplyv na zdravie našich kĺbov a svalov.

slovakia

left justify in out

Výskum ukázal, že vyšší príjem priemyselne spracovaných potravín v strave môže byť spojený so zvýšeným množstvom tuku vo svaloch a vyšším rizikom ochorení, ako je osteoartróza. „U dospelej populácie s rizikom osteoartrózy kolena alebo bedrového kĺbu, ale bez nej, je konzumácia ultra-spracovaných potravín spojená so zvýšeným množstvom tuku v stehenných svaloch,“ uviedla autorka štúdie Dr. Zehra Akkaya, výskumníčka z Kalifornskej univerzity v San Franciscu.

„Tieto zistenia platili bez ohľadu na energetický obsah stravy, BMI [index telesnej hmotnosti], sociodemografické faktory alebo úroveň fyzickej aktivity.“ Priemyselne spracované potraviny sú potraviny, ktoré prešli priemyselným spracovaním, zahŕňajúcim použitie umelých prísad a rafinovaných zložiek na vytvorenie balených produktov.

Priemyselne spracované potraviny, ako sú sladké nápoje, čipsy, instantné polievky, predpripravené jedlá, a rôzne sladkosti, obsahujú umelé prísady, ako sú konzervanty, farbivá, emulgátory a príchute. Tieto potraviny sú často energeticky husté, ale chudobné na základné živiny ako vitamíny a vláknina. Tieto látky zaručujú pohodlnosť, dlhšiu trvanlivosť a lepšiu chuť. Patria sem aj potraviny, ktoré by sa všeobecne nepovažovali za nezdravé, ako napríklad krájaný chlieb alebo jogurt s ovocnou príchuťou.

V posledných rokoch sa tieto potraviny spájajú s vyšším rizikom zdravotných problémov, ako sú cukrovka 2. typu, srdcové choroby, obezita a ďalšie. Výskumníci sa zamerali na súvislosť medzi konzumáciou týchto potravín a kvalitou svalov, konkrétne na množstvo tuku v stehenných svaloch, čo je ukazovateľ rizika osteoartrózy. Osteoartróza je najčastejšia forma artritídy, ktorá spôsobuje bolesť a stuhnutosť kĺbov, najmä u dospelých nad 45 rokov.

V tejto štúdii vedci analyzovali viac ako 650 starších osôb v USA a ich stravovacie návyky. Účastníci mali priemerný vek 60 rokov a nadváhu, pričom ich strava obsahovala približne 40 % priemyselne spracovaných potravín. Výsledky ukázali, že vyšší príjem týchto potravín bol spojený s väčším množstvom tuku v stehenných svaloch, bez ohľadu na to, koľko kalórií jedli alebo ako často cvičili.

„Pochopenie tohto vzťahu by mohlo mať dôležité klinické dôsledky, pretože ponúka nový pohľad na to, ako kvalita stravy ovplyvňuje zdravie pohybového aparátu,“ dodal Akkaya.


Zdroj textu: newsweek,easterndailypress, Foto: Freepik

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Ján Sikoriak

Redaktor spravodajského portálu Netky.sk Venujem sa športovému spravodajstvu, domácim a zahraničným správam, prekladaniu článkov z anglického a Španielskeho jazyka. Vyštudoval som ekonómiu a management. K mojím záľubám patrí cestovanie, čítanie a šport.





Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies