Odhaľte 5 tajomstiev baristov: Ako pripraviť dokonalú kávu vo french press?

NETKY.SK • 11 December 2024, 12:14 • 2 min
Odhaľte 5 tajomstiev baristov: Ako pripraviť dokonalú kávu vo french press?

French press je jedným z alternatívnych spôsobov prípravy filtrovanej kávy. Vyhľadávajú ho najmä kávičkári, ktorí chcú mať väčšiu kontrolu nad procesom extrakcie a chuťovým profilom. Aj keď je táto metóda zdanlivo jednoduchá, prinášame vám niekoľko tipov pre jej zdokonalenie.

slovakia

left justify in out

Skvelá káva začína kvalitnými zrnami

Ak chcete pripraviť dokonalú kávu vo french press, začnite s tými najlepšími surovinami – kvalitná, čerstvo pražená zrnková káva je základom pre bohatú a aromatickú chuť. Aj keď to môže znamenať trochu vyššie náklady, rozdiel v chuti vás presvedčí. Pražiarne kávy navyše častokrát ponúkajú priamo kávu na filter, či už French press, aeropress a podobne.

Výsledný nápoj bude ešte o úroveň vyššie, keď pomeliete zrná tesne pred prípravou kávy, aby si zachovali všetky arómy. Dôležitá je však aj kvalita vody – vo všeobecnosti sa odporúča filtrovaná voda.

Správne mletie kávových zŕn

Správny stupeň pomletia je jedným z najdôležitejších faktorov pri príprave lahodnej zrnkovej kávy. Pre prípravu vo french presse je ideálne hrubé mletie (podobné morskej soli alebo kryštálovému cukru). Prečo? Príliš jemne namletá zrnková káva, ktorá je používaná napríklad pri príprave espressa, môže viesť k preextrahovaniu a zvýšenej horkosti. Okrem toho by sa mohli jemné čiastočky dostať cez filter a negatívne ovplyvniť výslednú chuť.

Káva a voda v správnom pomere

Základný pomer kávy a vody je približne 1:15 – ak teda použijete french press na prípravu kávy pre jednu osobu, dajte 15 až 16 gramov kávy na 250 ml vody. Nebojte sa však experimentovať, tento pomer môžete upraviť podľa svojej chuti. Ak máte radi silnejšiu kávu, pridajte trochu viac gramov, ak preferujete slabšiu, znížte jej množstvo.

Nezalievajte kávu naraz

Pred lúhovaním zalejte kávu malým množstvom vody (optimálna teplota je 90-95 stupňov Celzia) a nechajte ju tzv. „vykvitnúť” (odstáť). Vďaka tomu sa uvoľní prebytočný oxid uhličitý, a tak vyniknú kávové arómy. Počkajte približne 30 sekúnd a potom dolejte aj zvyšnú vodu.

Dodržujte správny čas lúhovania

Po „vykvitnutí“ a doliatí zvyšnej horúcej vody nechajte kávu lúhovať 3-4 minúty, nie viac. Potom pomaly a rovnomerne zatlačte piest nadol. Ak necháte kávu lúhovať príliš dlho, môže sa stať, že bude horká alebo sa do nápoja dostanú drobné čiastočky kávy.

 


Článok obsahuje sponzorované odkazy, Foto: Microgen / Adobestock.com

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Miroslav Rimaszombati

Redaktor spravodajského portálu Netky.sk Venujem sa športovému spravodajstvu, domácim a zahraničným správam, prekladaniu článkov z anglického jazyka. Vyštudoval som ekonómiu a management. K mojím záľubám patrí šport a cestovanie.





Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies