Kedy je najlepšie jesť, aby sme podporili metabolizmus a udržali zdravú hmotnosť?

NETKY.SK • 14 December 2024, 11:15 • 2 min
Kedy je najlepšie jesť, aby sme podporili metabolizmus a udržali zdravú hmotnosť?

Kedy je najlepšie jesť? Čas prijímania jedla môže byť rovnako dôležitý ako jeho zloženie. Aktuálny výskum ukázal, že načasovanie jedál výrazne ovplyvňuje metabolizmus a hladinu glukózy v krvi. Prečítajte si, prečo je dôležité jesť počas denného svetla a aké výhody prináša skorší príjem kalórií.

slovakia

left justify in out

Vplyv času na konzumáciu jedla je už dlhší čas predmetom skúmania a diskusií. Nedávna štúdia uskutočnená Katalánskou otvorenou univerzitou (UOC) v spolupráci s Kolumbijskou univerzitou priniesla nové pohľady na túto tému. Hoci doterajšie odporúčania kládli dôraz najmä na druh a množstvo konzumovaných potravín, aktuálny výskum zdôrazňuje význam času, kedy jedlo prijímame.

Výsledky publikované v časopise Nutrition & Diabetes poukazujú na to, že neskorý príjem kalórií môže negatívne ovplyvniť hladinu glukózy v krvi, bez ohľadu na telesnú hmotnosť či množstvo telesného tuku.

Úloha biologických hodín vo výžive

Štúdia pod vedením Dr. Diany Díaz Rizzolo z UOC odhalila, že biologické rytmy riadené slnečným svetlom ovplyvňujú mechanizmy hladu a sýtosti. Účastníci, ktorí prijímali viac ako 45 % svojich denných kalórií po 17. hodine, vykazovali zhoršenú schopnosť regulovať hladinu glukózy. Neskorá konzumácia jedla totiž narúša hormóny regulujúce metabolizmus, ako sú inzulín a kortizol.

Navyše, takíto ľudia často preferujú sacharidy a tuky, čo môže ešte viac zhoršiť metabolickú odozvu. Štúdia potvrdila, že načasovanie príjmu jedla ovplyvňuje metabolizmus glukózy nezávisle od výberu jedál, čím vyvracia bežný mýtus, že problémom je len samotná kvalita potravín.

Výhody skoršieho jedenia

Výskum sa zameral na 26 ľudí vo veku 50 až 70 rokov, trpiacich nadváhou, obezitou či prediabetom. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín: jedna jedla hlavne pred západom slnka, zatiaľ čo druhá prijímala väčšinu kalórií až po západe slnka. Aj keď obe skupiny jedli rovnaké množstvo jedla, tí, ktorí jedli skôr, dosiahli lepšie výsledky v regulácii glukózy a metabolizme.

Na základe týchto zistení odborníci odporúčajú konzumovať najväčšie množstvo kalórií v priebehu dňa, počas slnečného svitu, čím telo efektívnejšie spracuje živiny. Večer by sme sa mali vyhýbať vysoko spracovaným potravinám a namiesto toho sa zamerať na ľahšie jedlá, bohaté na bielkoviny, zeleninu a zdravé tuky.

Synchronizácia s biologickými hodinami

Rešpektovanie prirodzených biologických rytmov pomáha nielen udržiavať zdravú váhu, ale aj predchádzať metabolickým ochoreniam, ako je cukrovka. Súlad medzi jedlom a našimi biologickými hodinami zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu v optimalizácii zdravotných benefitov a lepšom pochopení vplyvu stravy na naše zdravie.


Zdroj textu: Mundo Deportivo, Marca, Foto: Freepik

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Ján Sikoriak

Redaktor spravodajského portálu Netky.sk Venujem sa športovému spravodajstvu, domácim a zahraničným správam, prekladaniu článkov z anglického a Španielskeho jazyka. Vyštudoval som ekonómiu a management. K mojím záľubám patrí cestovanie, čítanie a šport.

Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies