Na prvý pohľad je Xinhui ospalá a nenápadná štvrť v Číne. No každoročne počas jesene a zimy jeho ulice zaplní jedinečná vôňa, ktorá odhaľuje jeho starobylú históriu a sľubnú budúcnosť: sušiace sa mandarínkové šupky, známe ako chenpi. Pre miestnych obyvateľov je to vôňa zlata.
V kantónčine, miestnom dialekte, sa totiž slovo „mandarínka“ vyslovuje rovnako ako slovo „zlato“ — „gam“. A presne ako vzácny kov, aj niektoré z týchto šupiek môžu mať obrovskú hodnotu.
Xinhui sa nachádza na východnej strane mesta Jiangmen v južnej provincii Guangdong. Oblasť obklopujú rady stromov, farmy a továrne, ktoré lemujú moderné diaľnice. Sem-tam sa nad krajinou týči lesklý sklenený mrakodrap, symbol ekonomického rozmachu tejto oblasti.
„Toto je Jiangmen Wanda Plaza, najvyšší mrakodrap v Jiangmene,“ hovorí Zhou Zhiwei, rodák z Xinhui, keď sprevádza svojho priateľa, šéfkuchára Li Chi Waia, po meste vo svojom bielom Porsche.
„Samozrejme, v porovnaní s mrakodrapmi v Hongkongu to nič nie je, ale aj tak je to pôsobivé – takmer 200 metrov. Pozri sa na tieto nové diaľnice. Xinhui sa za posledné roky veľmi rozvinulo.“
Mandarínkové šupky ako poklad
Úspech mesta možno pripísať najmä mandarínkovým šupkám. Hoci mandarínky môžu rásť aj v iných regiónoch, len tie, ktoré sú vypestované v Xinhui, a konkrétne ich šupky, sú považované za také cenné ako zlato.
Zdravotné benefity chenpi, čínskej liečivej byliny, boli zdokumentované už počas dynastie Južná Song (1127–1279). „Xinhui leží na sútoku riek Xijiang a Tanjiang v srdci delty Perlovej rieky,“ vysvetľuje Li Chi Wai, výkonný šéfkuchár michelinskej reštaurácie The Legacy House v hongkonskom hoteli Rosewood.
Li, ktorý z Xinhui odišiel do Hongkongu ako tínedžer, získal počas svojej kariéry úctu a vášeň pre produkty zo svojho rodiska.
„Zloženie pôdy a vody robí z tejto oblasti ideálne miesto na pestovanie mandarínok,“ hovorí. „Preto sa verí, že šupky z Xinhui sú bohatšie na mikronutrienty než tie z iných oblastí.“
Starodávny proces sušenia a hodnotenie šupiek
Mandarínkové šupky môžu byť nazývané „chenpi“ (staré šupky) len vtedy, ak boli sušené na slnku počas každej jesene a zimy najmenej tri roky. Po zvyšok roka sa starostlivo uskladňujú.
Existujú štyri hlavné typy šupiek: zelené šupky (z nezrelých mandarínok), svetločervené šupky (zberané v novembri), veľké červené šupky (úplne zrelé v decembri) a zimné veľké červené šupky (zberané po zime, keď je v mandarínkach viac cukru).
Podobne ako víno, aj chenpi získava s vekom na hodnote. V roku 2023 sa kilogram sušených šupiek z roku 1968 predal na aukcii v Hongkongu za 75 000 HKD (približne 9 650 dolárov).
Gastronomické poklady z Xinhui
Šéfkuchár Li pravidelne cestuje medzi Hongkongom a Xinhui, aby mohol v reštaurácii predstaviť špeciálne bankety s použitím chenpi. Jedálny lístok zahŕňa jedlá ako dusené ryby so šupkovým olejom, kačicu dusenú s chenpi alebo sladké dezerty s mladými šupkami.
„Horkosť a sladkosť sú jedno,“ hovorí Li. V horkosti šupiek vidí krásu života – potrebujeme ju na to, aby sme si mohli plne vychutnať sladkosť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies