Produkt, ktorý má v tomto regióne tradície už od 16. storočia tak získal ďalšie uznanie aj možnosť nových exportných možností.
Komisia schválila pridanie „Trnavského sladu“ zo Slovenskej republiky do registra chránených zemepisných označení. Stalo sa tak v týchto dňoch, spolu s naším pivovarským pokladom dostal ochrannú známku aj ovčí syr Gbejna z Malty. Toto označenie znamená, že je tak chránené špecifické know-how, osobitný výrobný proces a autentickosť produktov členských krajín EU.
„Trnavský slad“ je ľahký jačmenný slad určený predovšetkým na výrobu piva. Získava sa z odrôd jačmeňa pestovaných na Trnavskej tabuli v severovýchodnej časti Podunajskej nížiny.
Pestovanie sladovníckeho jačmeňa má v tomto regióne tradíciu už od 16. storočia. Sladovníctvo patrilo v Trnave odjakživa k dominantným výrobným odvetviam a trnavský slad sa tešil obľube aj v zahraničí. To, že v Trnave vyrábajú naozaj kvalitný slad svedčí aj to, že Lycos – Trnavské sladovne sú dnes akreditovanými dodávateľmi do pivných gigantov ako SAB Miller, Heineken, Carlsberg, či Molson Coors. Na to, aby z jačmeňa vyprodukovali kvalitný slad, museli sladovne prejsť masívnou rekonštrukciou. V posledných dvoch desaťročiach sa investovalo niekoľko miliónov eur na modernizáciu výroby, čím sa stali trnavské sladovne konkurencieschopné nielen na Slovensku, ale hlavne vo svete.
Slovensko patrí dnes medzi desiatich najväčších exportérov sladu na svete. V Európskej únii je piate po Francúzsku, Belgicku, Nemecku a Holandsku. Zaradenie trnavského sladu do zoznamu chránených zemepisných označení je veľkým uznaním a potvrdením medzinárodného uznania kvality a jedinečnosti nášho sladu. Takisto to otvára ďalšie exportné možnosti pre túto špičkovú surovinu.
Nový názov sa doplní do zoznamu 3 642 poľnohospodárskych výrobkov, ktoré sú už v registri Únie pre poľnohospodárske zemepisné označenia. Zoznam všetkých zapísaných zemepisných označení možno nájsť v databáze eAmbrosia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies