FAŠIANGOVÉ dobroty, ktorým NEODOLÁTE: Šišky či fánky, stačí si vybrať +RECEPTY +VIDEO

NETKY.SK • 3 Február 2025, 20:10 • 4 min
FAŠIANGOVÉ dobroty, ktorým NEODOLÁTE: Šišky či fánky, stačí si vybrať +RECEPTY +VIDEO

Fašiangy sú popri karnevaloch aj časom hodovania pred následným pôstom. Viete, aké sú charakteristické sladké pochúťky, ktoré sa tradujú z pokolenia na pokolenie? Na rôznych miestach Slovenska ich nazývajú rôzne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šišky - kreple - pampúchy – koblihy

Medzi snáď tie najtypickejšie fašiangové dobroty patria bez pochýb sladké šišky z kysnutého cesta pražené na masti. Sú dobre známe v strednej Európe. Ale viete sa vyznať v ich názvoch?  

Šišky sa na rôznych miestach Slovenska pomenúvajú rôzne a pritom ide o jednu a tú istú pochúťku.

Obrazok
Zdroj: Pinterest

Tak napríklad na východnom Slovensku sa stretávame s označením kremple. Na južnom a strednom Slovensku tomuto názvu konkurujú pampúchy. Stále však ide o tie isté dobroty – šišky.
 
Pravdepodobne z Čiech k nám však preniklo aj označenie koblihy, ktoré sú dôverne známe u našich susedov. Koblihy bývajú plnené džemom.

Obrazok
Zdroj: willflyforfood.net

Tieto hlavné pomenovania majú aj rôzne regionálne podoby, napríklad pampúšky, krample či graple. Lokálne pomenovania boli dosť rôznorodé. Niekde sa objavovali ešte aj ďalšie varianty - vyprážanky, buchty na masti či škvarené halušky a kotúče.

Fánky – čeregy

V niektorých regiónoch sa pre šišky objavuje dokonca aj označenie fánky, ktoré sa však aj s jeho alternatívou čeregy na väčšine územia používa pre ploché na masti pražené dobroty. Tieto ale nie sú z nekysnutého cesta.

Fánky, alebo čeregy sú ďalšou hlavnou fašiangovou sladkosťou - údajne je to starší variant šišiek. Aj tieto majú mnoho iných podôb ako triesky, mrváky, chrapne, harovce.

Obrazok
Zdroj: iqcatering.com.au

Ak sa vám už zbiehajú slinky, prinášame vám ďalší RECEPT na fašiangové šišky.
 
 
Šišky, bez ktorých fašiangy nie sú fašiangami
 
Ingrediencie
1 kilogram polohrubej múky
4 vajíčka
droždie
2 PL kryštálového cukru
2 ČL soli
5 dcl mlieka
1⁄2 dcl rumu
práškový cukor na posypanie
lekvár
masť/olej
 
Postup
Z trošky mlieka, kávovej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Do múky dáme cukor, soľ, vajíčka, rum a kvások, postupne prilievame mlieko tak, aby sme cesto mali akurát, ani riedke ani husté. Necháme vykysnúť. Vyvaľkáme asi 1 cm hrubé a vykrajujeme kolieska. Vysmážame na masti/oleji tak, aby v ňom plávali.
 
Vychladnuté plníme lekvárom. Hotové poprášime práškovým cukrom.
 
Dobrú chuť!

Obrazok
Zdroj: Torty od mamy

V ďalšom VIDEORECEPTE vám ponúkame iný variant prípravy fašiangových šišiek:


Zdroj textu: Ingrid Vrabcová/Netky.sk, Foto: sikovnik.sk

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Ingrid Vrabcová

Šéfredaktorka spravodajského portálu Netky.sk. Venujem sa zahraničnému a domácemu spravodajstvu. Vyštudovala som tlmočníctvo – prekladateľstvo a germanistiku. Aktívne sa venujem prekladateľskej činnosti – anglický a nemecký jazyk. Ako redakčná manažérka, vedúca cudzojazyčná editorka, redaktorka a editorka zahraničného spravodajstva, prekladateľka a tlmočníčka som pôsobila v televízii, printových a elektronických médiách, cudzojazyčných vydavateľstvách a nakladateľstvách, ako aj spravodajských agentúrach. K mojim záľubám patrí cestovanie a dianie vo svete.





Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies