Fašiangy sú popri karnevaloch aj časom hodovania pred následným pôstom. Viete, aké sú charakteristické sladké pochúťky, ktoré sa tradujú z pokolenia na pokolenie? Na rôznych miestach Slovenska ich nazývajú rôzne.
Medzi snáď tie najtypickejšie fašiangové dobroty patria bez pochýb sladké šišky z kysnutého cesta pražené na masti. Sú dobre známe v strednej Európe. Ale viete sa vyznať v ich názvoch?
Šišky sa na rôznych miestach Slovenska pomenúvajú rôzne a pritom ide o jednu a tú istú pochúťku.
Tak napríklad na východnom Slovensku sa stretávame s označením kremple. Na južnom a strednom Slovensku tomuto názvu konkurujú pampúchy. Stále však ide o tie isté dobroty – šišky.
Pravdepodobne z Čiech k nám však preniklo aj označenie koblihy, ktoré sú dôverne známe u našich susedov. Koblihy bývajú plnené džemom.
Tieto hlavné pomenovania majú aj rôzne regionálne podoby, napríklad pampúšky, krample či graple. Lokálne pomenovania boli dosť rôznorodé. Niekde sa objavovali ešte aj ďalšie varianty - vyprážanky, buchty na masti či škvarené halušky a kotúče.
Fánky – čeregy
V niektorých regiónoch sa pre šišky objavuje dokonca aj označenie fánky, ktoré sa však aj s jeho alternatívou čeregy na väčšine územia používa pre ploché na masti pražené dobroty. Tieto ale nie sú z nekysnutého cesta.
Fánky, alebo čeregy sú ďalšou hlavnou fašiangovou sladkosťou - údajne je to starší variant šišiek. Aj tieto majú mnoho iných podôb ako triesky, mrváky, chrapne, harovce.
Ak sa vám už zbiehajú slinky, prinášame vám ďalší RECEPT na fašiangové šišky.
Šišky, bez ktorých fašiangy nie sú fašiangami
Ingrediencie
1 kilogram polohrubej múky
4 vajíčka
droždie
2 PL kryštálového cukru
2 ČL soli
5 dcl mlieka
1⁄2 dcl rumu
práškový cukor na posypanie
lekvár
masť/olej
Postup
Z trošky mlieka, kávovej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Do múky dáme cukor, soľ, vajíčka, rum a kvások, postupne prilievame mlieko tak, aby sme cesto mali akurát, ani riedke ani husté. Necháme vykysnúť. Vyvaľkáme asi 1 cm hrubé a vykrajujeme kolieska. Vysmážame na masti/oleji tak, aby v ňom plávali.
Vychladnuté plníme lekvárom. Hotové poprášime práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
V ďalšom VIDEORECEPTE vám ponúkame iný variant prípravy fašiangových šišiek:
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies