BRATISLAVA - Potravinové aditíva, ktoré sa tiež nazývajú prídavné látky alebo éčka, ako sa im ľudovo hovorí, sú prísady účelovo pridané do potravinárskych výrobkov, aby zaistili určitú technologickú funkciu, napríklad farbu, osladenie či zvýšenú trvanlivosť výrobku. V Európskej únii majú všetky prídavné látky svoje číslo s charakteristickým "E" na začiatku.
Potravinové aditíva sú vždy uvedené na obale výrobku v zložení medzi ostatnými ingredienciami. Ich funkcia, ktorú v danej potravine plnia, musí byť tiež vždy presne špecifikovaná. Najbežnejšími aditívami v potravinách sú antioxidanty, ktoré zaisťujú, aby jedlo nepodliehalo oxidácii príliš rýchlo, farbivá, stabilizátory či rôzne sladidlá. Ako poznamenal gastroenterológ Miloš Bubán, ľudia ich prijímajú neustále, aj keď si to neuvedomujú.
Použitie aditív je v potravinárskom priemysle regulované. "Bezpečnosť potravín kontrolujú a strážia štátne kontrolné úrady. V Európskej únii je to Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Na Slovensku je zodpovednou inštitúciou pre kontrolu bezpečnosti potravín Úrad verejného zdravotníctva SR," povedal odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik.
Poukázal na to, že všetky prídavné látky museli prejsť zložitými toxikologickými testami, ktoré trvali aj niekoľko rokov a vykonávali sa v nezávislých toxikologických laboratóriách v rôznych krajinách sveta. "'E' znamená, že látku dodanú do potraviny registruje Európska komisia pre zdravé potraviny ako zdravotne vyhovujúcu," uzavrel.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies