ČESMAD: Náklady na mýtne poplatky dopravcov stúpli od januára v priemere o 40 %

NETKY.SK • 24 Január 2014, 14:29 • 2 min
ČESMAD: Náklady na mýtne poplatky dopravcov stúpli od januára v priemere o 40 %

BRATISLAVA - Januárové zmeny v mýtnom systéme zvýšili náklady dopravcov na mýtnych poplatkoch v priemere o 40 % oproti roku 2013. Vyhlásilo združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia vo svojom dnešnom stanovisku.

slovakia

left justify in out

Štát totiž od januára tohto roku okrem iného rozšíril sieť mýtom spoplatnených ciest I. triedy, spoplatnil prejazdy cez intravilány obcí a zaviedol monitoring na cesty II. a III. triedy. "Ak berieme do úvahy zníženie sadzieb pre ekologické vozidlá a zľavový systém, kompenzácia je iba minimálna," zdôraznil Česmad.

Združenie súčasne nesúhlasí ani so spoplatnením všetkých prejazdov cez intravilány obcí, ktoré sa nachádzajú na cestách I. triedy. Sú v dĺžke približne 1000 kilometrov. "Pri rokovaniach s ministerstvom dopravy bolo deklarované spoplatnenie intravilánov - okruhov veľkých miest," doplnil Česmad v stanovisku.

Zároveň nesúhlasí so zavedením mýta na cesty II. a III. triedy bez ohľadu na výsledok monitoringu týchto ciest. Pretože to podľa združenia ohrozí lokálnu dopravu, neúmerne zvýši náklady všetkých podnikateľov, nielen dopravcov, ktorí využívajú autá nad 3,5 tony. "Zavedenie mýta na týchto cestách neobmedzí dopravu, pretože tranzitná doprava je už dopravnými značkami a zákonom zakázaná," argumentoval Česmad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies