ČERVENÁ POĽANA - Slovák Martin Bajčičák skončil na 31. pozícii.
Švajčiarsky bežec na lyžiach Dario Cologna získal na ZOH v Soči zlatú medailu v skiatlone na 2x15 km, keď triumfoval časom 1:08:15,4. Cologna v dramatickom finiši odsunul na striebornú pozíciu so stratou 0,4 obhajcu zlata spred štyroch rokov Švéda Marcusa Hellnera. Bronz putuje do Nórska zásluhou Martina Johnsruda Sundbyho (+1,4). Slovák Martin Bajčičák skončil na 31. pozícii (+2:44,7).
Trojnásobný celkový víťaz Svetového pohára a majster sveta v skiatlone z vlaňajška Cologna sa tak po vážnom zranení členka, ktoré ho vyradilo z hry prakticky v celej prebiehajúcej sezóne, vrátil vo veľkom štýle a je už dvojnásobným olympijským víťazom - na ZOH 2010 vo Vancouveri dominoval na 15 km voľne.
Komplex Laura ponúkol v nedeľu náročnú kopcovitú trať a relatívne teplé, ale zamračené počasie. Od úvodných metrov boli preteky nesmierne dramatické a vyrovnané. V prvom tzv. červenom okruhu dlhom 3,75 km, ktorí bežci absolvovali celkovo štyrikrát, sa striedali na čele viacerí pretekári. Asi 20-členná skupina sa utvorila vpredu až po 12 km, nefiguroval v nej ale jediný slovebnský zástupca na štarte Bajčičák. Naopak, svoju kompletnú štvoricu tam mali Švédi, Nóri i Rusi.
Ako prvý prezúval v polovici trate Švéd Daniel Richardsson, ktorý klasickú časť pretekov absolvoval v čase 36:29,1, druhé miesto patrilo Sundbymu so stratou 1,8 sekundy. Bajčičák sa v prvej časti pohyboval okolo 40. miesta a do bielej stopy voľnou technikou vybehol so stratou 1:23,7 minúty na lídra. Po 23 km už bola vedúca skupina iba osemnásťčlenná, pričom kompletné štvornásobné zastúpenia v nej už mali len Švédi.
K rozhodujúcemu úniku sa odhodlala štvorčlenná skupina asi 2 km pred cieľom pri záverečnom stúpaní. Cologna nastúpil ako prvý a náskok si pred mohutne finšujúcim Hellnerom dokázal udržať. Bajčičák sa v jeho obľúbenejšej voľnej technike posunul o osem miest dopredu, ale napokon z toho bolo len umiestnenie na začiatku štvrtej desiatky poradia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies