Japonsko: Desaťtisíce zomrú v osamelosti... a nikto si to ani nevšimne. Krajina na pokraji fungovania

NETKY.SK • 20 Máj 2024, 17:21 • 2 min
Japonsko: Desaťtisíce zomrú v osamelosti... a nikto si to ani nevšimne. Krajina na pokraji fungovania

TOKIO - V Japonsku ročne až 68 000 ľudí vo veku nad 65 rokov zomrie doma v totálnej samote. Ich smrť si dlho nikto ani len nevšimne. Informovala o tom tlačová agentúra Kjódo s odvolaním sa na údaje Národnej policajnej agentúry.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných údajov zomrelo v prvom štvrťroku tohto roka viac ako 21 000 Japoncov, z toho viac ako 17 000 v dôchodkovom veku. Očakáva sa, že policajná agentúra bude pokračovať v zhromažďovaní údajov o osamelých úmrtiach.
 
Japonsko už dlho zápasí s problémom starnúcej populácie a nízkou pôrodnosťou. Podľa štúdie z roku 2020 by sa krajina s viac ako 120 miliónmi obyvateľov mohla stať krajinou s 53 miliónmi seniorov do konca storočia. Premiér Fumio Kišida ešte vlani varoval, Japonsko je na pokraji krízy. "Sme na pokraji toho, či môžeme naďalej fungovať ako spoločnosť," povedal.
 
V posledných rokoch sa japonská vláda viac zamerala na boj proti sociálnej izolácii a osamelosti. V čase, keď miera samovrážd na vrchole pandémie koronavírusu výrazne vzrástla, bola v ázijskej krajine zriadená vládna agentúra na riešenie problémov izolácie a osamelosti. Zákon prijatý minulý rok tiež zaväzuje regionálne vlády, aby "vyvinuli úsilie" na vytvorenie podporných skupín pre osamelých.
 
Osamelú smrť definovali japonské vládne úrady minulý rok ako prípad, v ktorom pri smrti osoby nie je nikto prítomný a telo sa nájde až po určitom čase neskôr. Policajné údaje zozbierané od januára do marca, vrátane prípadov samovrážd, ukázali, že ľudia nad 85 rokov najviac zomierali v samote. Vo veku od 70 do 74 rokov bolo 3 204 takýchto ľudí. Vo veku od 65 do 69 rokov zomrelo osamelou smrťou 2 080 seniorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Kjódo, Ilustračné foto: Kjódo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies