Archív článkov za Január 2024, strana 3

Otvor článok

Futbalová reprezentácia na EURO 2024: Hlavný stan bude v Mainzi, pred Eurom však budú ešte štyri prípravné oficiálne zápasy

4.1 2024 12:00

BRATISLAVA - Po tom, ako začiatkom decembra rozhodol žreb finálového turnaja majstrovstiev Európy 2024 o zaradení Slovenska do E-skupiny, vyriešili kompetentní umiestnenie hlavného stanu pre tím počas pobytu v Nemecku. Keďže tri skupinové zápasy odohrá Calzonova družina vo dvoch mestách - Belgicko (17. 6. 18:00, Frankfurt), víťaz B-skupiny baráže zo štvorice Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Izrael a Island (21. 6. 15:00, Düsseldorf) a Rumunsko (26.6. 18:00, Frankfurt ) – naši vyslaní emisári našli ideálne miesto v Mainzi, v hoteli Hyatt Regency.

Otvor článok

Podceňované EQ: Emocionálna inteligencia sa skladá z piatich zložiek. Spĺňaš ich všetky?

4.1 2024 12:00

Emocionálna inteligencia je nevyhnutná pre dobrú medziľudskú komunikáciu. Niektorí odborníci sa domnievajú, že táto schopnosť je pri určovaní životného úspechu dôležitejšia ako samotné IQ. Našťastie existujú veci, ktoré môžete urobiť na posilnenie vlastnej sociálnej a emocionálnej inteligencie.

Otvor článok

38 ročný muž z Bratislavy okradol masérku. Muža napokon dolapili policajti a teraz čelí trestnému stíhaniu

4.1 2024 12:30

BRATISLAVA - Masáž v pivničných priestoroch sa zmenila na krádež, no páchateľ sa nepodarilo uniknúť. Pohotová polícia zadržala zlodeja, ktorý sa pokúšal ujsť po odcudzení peňaženky masérke.

Otvor článok

Časť cyklotrasy Jurava bude dočasne uzavretá. Dôvodom je rozširovanie diaľnice D1

4.1 2024 13:00

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj dáva do pozornosti pre všetkých priaznivcov cyklistiky a užívateľov cyklotrasy Jurava na dočasné uzatvorenie cyklotrasy medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory. Dôvodom je rozširovanie diaľnice D1 a výstavba križovatky D1xD4.

Otvor článok

Pri obci Likavka sa včera zrazili dve osobné autá. Nehoda si vyžiadala ťažké zranenia oboch účastníkov

4.1 2024 13:30

LIKAVKA - Vážna dopravná nehoda sa stala včera (3. 1. 2024) pri obci Likavka v okrese Ružomberok. Čelne sa zrazili vodiči vozidiel Seat a Škoda, pričom pri zrážke utrpeli vodička, jej spolujazdkyňa a 65-ročný vodič ťažké zranenia. Detaily a príčiny sú predmetom podrobného vyšetrovania.

Otvor článok

Podfinancované zdravotníctvo zápasí s čoraz väčším nedostatkom, tvrdí prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) J. Orosová

4.1 2024 14:00

BRATISLAVA - Chronicky podfinancovaný zdravotnícky sektor zápasí z roka na rok s väčším nedostatkom. Nedostatkom personálu, financií, ale aj samotného záujmu o hľadanie efektívnych a predovšetkým systémových riešení. Uviedla to prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová.

Otvor článok

Po prepustení z výkonu trestu si 38 ročný muž slobodu moc neužil. Zadržali ho po tom, čo sa vlámal do priestorov jednej z reštaurácii na Kyčerského ulici

4.1 2024 15:05

BRATISLAVA - Obvineniu z trestného činu krádeže čelí 34-ročný Imrich O. z Bratislavy, ktorého zadržala hliadka bratislavských PMJčkárov dnes krátko po 00.30 h na Námestí Slobody v Bratislave.

Otvor článok

Platforma SkyShowtime uvedie v roku 2024 deväť nových titulov

4.1 2024 16:11

SkyShowtime sa chystá odštartovať nový rok s veľkou parádou, pretože predstaví deväť nových zaujímavých titulov, ktoré sa na platforme objavia v roku 2024. Tento zoznam pripravovanej zábavy, plný nových originálnych seriálov či lokálnych a exkluzívnych titulov, určite udrží divákov v napätí.

Otvor článok

Prečo ste stále unavení a kadiaľ vám uniká vaša životná energia?

4.1 2024 17:25

Neviete sa vymotať zo začarovaného kruhu chronickej únavy, chýba vám v živote iskra, chuť, motivácia? Zdá sa vám, že všetci ostatní okolo vás majú viac životnej energie ako vy?

Otvor článok

Zamestnanci okresných úradov v lokalitách so zastúpením maďarskej národnostnej menšiny absolvovali Odborné jazykové vzdelávanie v maďarskom jazyku

4.1 2024 18:40

BRATISLAVA - V súvislosti s aplikáciou zákona o používaní jazykov národnostných menšín v rámci implementácie národného projektu „Podpora okresných úradov poskytujúcich integrované proklientsky orientované služby v menej rozvinutých regiónoch za účelom zlepšovania prístupu občanov k verejným službám“ sekcia verejnej správy MV SR v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre umožnila odborné jazykové vzdelávanie v maďarčine.

Otvor článok

Učiť podľa nového vzdelávacieho programu chce vyše 400 škôl

4.1 2024 19:30

BRATISLAVA - Od budúceho školského roka v septembri 2024 začne po novom učiť ďalších minimálne 422 základných škôl. V aktuálnom školskom roku učí prvákov a prváčky podľa nového štátneho vzdelávacieho programu s podporou štátu 39 škôl.

Otvor článok

Spev ako koníček, ktorý vám poskytne skvelé mentálne zdravie: Dokázalo sa, že synchronizuje tlkot srdca tých ľudí, ktorí spolu spievajú

4.1 2024 19:52

Zistili, že spev mení hormóny a neurotransmitery, ktoré zvyšujú náladu a imunitný systém. Zistili sme tiež, že spev znižuje stres, ktorý je spojený s mnohými zdravotnými problémami. Náš predchádzajúci výskum ukazuje, že počúvanie pozitívnej hudby viac ako 5 minút denne môže zlepšiť stav nálady a že zapájanie sa do hudby spievaním alebo hraním na nástroje je efektívnejšie ako samotné počúvanie.

Otvor článok

Bratislavský terminál na skvapalnený plyn ide proti klimatickým aj investičným trendom

4.1 2024 20:15

BRATISLAVA - Terminál na skvapalnený zemný plyn v Bratislave môže skončiť ako uviaznutá investícia. Medzinárodná energetická agentúra v najnovšom výhľade na ďalšie roky konštatuje, že vzhľadom na postupné vyradenie fosílnych palív sa stavia priveľa LNG kapacít a na trhu ho bude o chvíľu prebytok.

Otvor článok

Humanitárna reakcia Slovenskej republiky na potreby Ukrajiny pokračuje aj počas zimného obdobia

4.1 2024 21:03

BRATISLAVA / KYJEV - Už takmer 680 dní trvá ruská vojenská agresia na Ukrajine. Pre ukrajinské civilné obyvateľstvo, ktoré je v akútnom stave núdze je humanitárna pomoc častokrát jedinou možnosťou ako môže preklenúť náročné zimné obdobie.

Otvor článok

Nový svetový rekord! 13 ročný hráč "dohral" legendárnu hru Tetris

4.1 2024 21:25

Legendárna a azda jedna z najznámejších videohier Tetris, vydaná v roku 1985, sa dočkala neuveriteľného množstva verzií. Táto pomerne návyková klasika z Ruska, ktorá je jednoduchá na naučenie, ale zároveň náročná, nie je práve navrhnutá tak, aby mala tradičný koncový bod, kedy "hra končí" a hráč je odmenený. Teraz sa však zdá, že sa niekomu niečo podobné podarilo dosiahnuť.

Otvor článok

Problém s prílišným premýšľaním: Starajte sa len o to, čo môžete ovplyvniť a vybehnite do prírody

4.1 2024 23:05

Možno vám napadne, že obyčajné premýšľanie, hoci nadmerné, nemôže mať na zdravie žiadny vplyv. Pod takmer nepretržitou náložou negatívnych myšlienok je však veľmi ťažké akokoľvek relaxovať a veľmi častým dôsledkom tohto návyku je tak nárast hladiny stresu, úzkosť alebo dokonca depresie.

Otvor článok

GRANTY: Rezort školstva podporil zvýšenie bezpečnosti a ochranu zdravia v školách

5.1 2024 08:09

Ministerstvo školstva vyhlásilo 9. novembra tohto roku výzvu na podávanie žiadostí na rozvojový projekt Zdravie a bezpečnosť v školách s alokovanou sumou 26 000 eur.

Otvor článok

Ministerstvo financií SR zverejnilo priority na rok 2024

5.1 2024 09:02

Minister považuje za úspech, že sa pracovníkom na MF SR podarilo v historicky najkratšom čase pripraviť balíček konsolidačných opatrení, ako aj samotný štátny rozpočet na rok 2024, ktorý bol následne schválený v NR SR a podpísaný prezidentkou SR.

Otvor článok

EUROFONDY: V slovenskom pohraničí vyrastajú vďaka eurofondom atraktívne ekocentrá (+VIDEO)

5.1 2024 09:11

V rámci projektu 3E-Morava Natur boli na posilnenie environmentálnej výchovy spojenej s prírodnou turistikou z programu cezhraničnej spolupráce Interreg SK-AT zriadené 4 ekocentrá, spolu za 2,2 milióna eur. Tri sa nachádzajú na Slovensku – v Stupave, Devínskej Novej Vsi a Moravskom Svätom Jáne a jedno v rakúskom Hohenau.

Otvor článok

V Dunajskej Strede dnes v noci horeli dve osobné motorové vozidlá. Príčina vzniku požiaru je v štádiu riešenia

5.1 2024 09:15

DUNAJSKÁ STREDA - V noci 5. januára 2024 vypukol požiar dvoch osobných vozidiel v Dunajskej Strede. Hasiči rýchlo zasahovali, lokalizovali plamene a podarilo sa im uhasiť vozidlá bez úniku prevádzkových kvapalín. Vyšetrenie príčiny požiaru prebieha.

Otvor článok

Do zostavy Správy ciest Bratislavského kraja pribudli nové cestné mechanizmy. Prispejú k vyššej kvalite údržby a opráv

5.1 2024 09:42

BRATISLAVA - Správca župných komunikácií, ktorý má na starosti cesty II. a III. triedy, modernizuje stroje vo svojej správe. Okrem veľkých nových mechanizmov má aj menšiu cestnú zostavu, ktorá prispeje k vyššej kvalite opráv a bezpečnosti na cestách.

Otvor článok

Včera podvečer v Trnave v zbernom dvore horeli pneumatiky. Hasičom sa vďaka včasnému zásahu podarilo uchrániť majetok vo výške 50 000 €

5.1 2024 10:07

TRNAVA - Včera večer 4. januára 2024 založil požiar v zbernom dvore neznámy páchateľ na Mikovíniho ulici v Trnave. Hasiči rýchlo zasahovali, použili C prúdy a vysokotlakový prúd na lokalizáciu a likvidáciu požiaru.

Otvor článok

Z poistenia sa môžu hradiť štyri návštevy pôrodnej asistentky

5.1 2024 10:28

BRATISLAVA - Z verejného zdravotného poistenia sa môžu od nového roka plne hradiť dve návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy počas tehotenstva a dve návštevy v šestonedelí. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára.

Otvor článok

Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch zapojilo deti do riešenia vecí verejných

5.1 2024 10:46

BRATISLAVA - Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch ako samostatná organizačná súčasť Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ďalej len NKS) aj v roku 2023 zapojilo deti do tvorby strategického materiálu, ktorý sa ich týka. Celý rok sa niesol v myšlienke, že ak chce robiť niečo pre deti, musí to robiť s nimi. NKS zaujímal prevažne názor detí na otázky ohľadom duševného zdravia, diskriminácie a nahlasovania či vyhľadania pomoci. Práve tieto témy budú patriť v roku 2024 medzi ich priority.

Otvor článok

Dve tretiny Slovákov očakávajú v tomto roku väčšie výdavky, vyššie príjmy len 40 percent

5.1 2024 11:13

BRATISLAVA - Traja z desiatich Slovákov očakávajú v roku 2024 výrazne vyššie výdavky domácností a ďalších 37 percent trochu vyššie ako v roku 2023. So znížením výdavkov počíta len 5 percent ľudí. Na druhej strane, s vyššími príjmami ráta 40 percent a s rovnakými, v porovnaní s predošlým rokom, polovica Slovákov. S tým súvisí aj to, že väčšina neplánuje v tomto roku žiadne väčšie investície. Keď už, tak je to predovšetkým do vybavenia domácnosti či rekonštrukcie nehnuteľnosti. Ako ďalej ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit*, ani nie tretina opýtaných chce požiadať o vyšší plat. Dvom z desiatich by stačilo navýšenie do 10 percent, ďalšia štvrtina by si predstavovala nárast do 20 percent.

Otvor článok

SEBAROZVOJ: Upracme si vnútro (2. časť): Ako by to vyzeralo, keby sme si prestali upratovať naše domácnosti?

5.1 2024 11:30

Vysporiadať sa či nevysporiadať? Na to existuje len jedna odpoveď, a síce, že určite áno, lebo máme jeden život, jedno srdce, jednu myseľ a jedno telo. Všetko si treba chrániť, a tak, ako usporiadavame svoje domácnosti, tak je dobré pozrieť sa aj do vnútra, či tam náhodou nezafúkal chumáč prachu alebo nebodaj ešte čosi horšie.

Otvor článok

Nová upútavka pre PS5 hry potvrdzuje, kedy môžeme očakávať remaky Silent Hill 2 a Metal Gear Solid 3

5.1 2024 11:48

Stále sme vo veku remakov. Môžeme síce napísať, že by sme dali prednosť pôvodnej IP, ale keď si to uvedomíme, ako dobre sa to podarilo napríklad remake Resident Evil 4, nemáme zas až toľko proti remakom. Dúfajme, že remake Silent Hill 2, ktorý vytvoril tím Bloober, si rovnako dobre, rovnako ako Metal Gear Solid Delta, čo bude nová verzia Metal Gear Solid 3. Neboli sme si istí, kedy môžeme očakávať, ale spoločnosť Sony zverejnila náhľad svojich chystaných her pro PS5 v roku 2024 a obe sú medzi nimi. Pozrite sa na trailer nižšie!

Otvor článok

Lidl ako najzamestnávateľ zaplatí svojim zamestnancom každý rok viac

5.1 2024 12:00

BRATISLAVA - Je dôležité mať sa na koho spoľahnúť, život totiž prináša rôzne situácie. Zamestnankyne a zamestnanci Lidla si však v jednom môžu byť istí – medziročne si finančne všetci prilepšia. Štvornásobný najzamestnávateľ od januára opäť zvyšuje platy. Za tri roky investoval diskont do zvýšenia miezd a odmien takmer 35 miliónov eur. V Lidli zároveň odteraz nik nezarobí menej ako 1050 eur na plný úväzok.

Otvor článok

Zlodej v Bratislave odišiel z bytu s kamerou a televízorom. Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc v súvislosti s vyšetrovaním tohto trestného činu

5.1 2024 12:30

BRATISLAVA - V stredu 20.12.2023 bola spáchaná krádež v bytovom dome na Páričkovej ulici v Bratislave. Neznámy páchateľ odcudzil kameru a televízor. Polícia žiada o pomoc pri identifikácii.

Otvor článok

37 ročný muž z obce Dolná Súča sa pod vplyvom alkoholu vyhrážal svojej matke zabitím s nožom v ruke

5.1 2024 13:00

DOLNÁ SÚČA - 37-ročný muž z Dolnej Súče čelí obvineniu za nebezpečné vyhrážanie sa svojej matke. Pod vplyvom alkoholu s nožom v ruke sa jej vyhrážal zabitím. Riziko vzatia väzby "je na stole".

Otvor článok

Slovenskí hasiči majú za sebou 1. deň nasadenia vo Francúzsku

5.1 2024 13:30

ST. OMER - Dňa 04.01.2023 o 15:45 dorazil tím slovenských hasičov na miesto určenia na hasičskej stanici v St. Omer, kde krátko po príchode absolvovali krátku poradu zameranú na oboznámenie sa so situáciou a miestom nasadenia Slovenského modulu HCP.

Otvor článok

Ako vybrať účtovný program pre začínajúcich podnikateľov

5.1 2024 14:00

Pokiaľ patríte medzi drobných SZČO a pošlete pár faktúr mesačne, bez účtovného programu sa zaobídete. Ak však potrebujete podrobne viesť daňovú evidenciu, alebo rozbiehate s. r. o. a vediete účtovníctvo, účtovný program je nevyhnutnosťou. Prečítajte si, aké funkcie v ňom nájdete a podľa čoho vyberať.

Otvor článok

Špecialisti sú už povinní vystavovať ePN, podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) nie sú pripravení

5.1 2024 14:30

BRATISLAVA - Lekári špecialisti sú od januára povinní vystavovať potvrdenie o práceneschopnosti v elektronickej podobe (ePN). Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) však tvrdí, že na to nie sú pripravení. Naďalej preto pacientov posielajú po potvrdenie k všeobecným lekárom. Žiadajú o zhovievavosť a apelujú na urýchlené zapracovanie zmien v predmetnom zákone, na ktorých sa podľa zväzu mali dohodnúť koncom roka na stretnutí so zástupcami rezortu zdravotníctva, Národného centra zdravotníckych informácií a Sociálnej poisťovne.

Otvor článok

Za prvé štyri dni nového roka NDS predala diaľničné známky za 1,64 milióna EUR

5.1 2024 15:00

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť úspešne prevzala kontrolu nad predajom diaľničných známok. Od začiatku roka 2024 spravuje niekoľko stoviek predajných miest a online predaj diaľničných známok. Technicky náročný proces bol zvládnutý bez zásadného obmedzenia komfortu zákazníkov.

Otvor článok

Enviropolícia obvinila muža z obce Čifáre za usmrtenie psa

5.1 2024 15:30

CIFÁRE - Enviropolícia obvinila 66-ročného muža z obce Čifáre za usmrtenie psa po tom, čo zviera usmrtilo sliepky. Páchateľovi za tento obzvlášť krutý čin hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Otvor článok

Vďaka chystaným zmenám sa minimálna mzda ku koncu volebného obdobia môže šplhať k úrovni 1 000,- Eur

5.1 2024 16:00

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už na začiatku nového roka začalo intenzívne pracovať na legislatíve, ktorá upraví mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Zmena by mala nastať v tom, že sa minimálna mzda automaticky stanoví ako 60% priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodnú inak.