Archív článkov za Január 2024, strana 2

Otvor článok

DOBRÉ VEDIEŤ: Týchto 5 výhod prinieslo EURO, na Slovensku ho máme už 15 rokov!

3.1 2024 06:35

EURO máme na Slovensku od 1. januára 2009.

Otvor článok

Minister vnútra Matúš Šútaj Eštok: Nelegálna migrácia klesla prakticky na nulu

3.1 2024 06:48

Hraničná a cudzinecká polícia každého zachyteného migranta zadržiava do príslušného zariadenia, kde je jeho totožnosť riadne preverená.

Otvor článok

Novým riaditeľom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv sa stal Roman Dorčík

3.1 2024 07:01

Milana Dorčíka vymenovala od 1. januára 2024 ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinová.

Otvor článok

Od dnes je možné požiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie

3.1 2024 07:45

Žiadosť môžete podať už dnes na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, buď osobne, poštou alebo elektronickým kvalifikovaným podpisom cez www.slovensko.sk.

Otvor článok

ŽSR evidujú za uplynulý mesiac 9 smrteľných zrážok vlaku s osobami

3.1 2024 09:13

BRATISLAVA - V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 9 smrteľných zrážok vlaku s osobami, jednu smrteľnú zrážku s cyklistom a 5 zrážok vlaku s motorovým vozidlom. Poukázala na to správa o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 4. 12. 2023 do 2. 1. 2024.

Otvor článok

Zdravie: Lieky na tlmenie kašľa (tzv. antitusiká) nie je vhodné kombinovať s liekmi na vykašliavanie

3.1 2024 09:42

BRATISLAVA - Na liečbu suchého dráždivého kašľa, ktorý nevedie k odstraňovaniu hlienu z priedušiek, sa používajú lieky na tlmenie kašľa, tzv. antitusiká. Nie je vhodné ich však súčasne kombinovať s expektoranciami, ktoré uľahčujú vykašliavanie, nakoľko pôsobia protichodne, ozrejmila farmaceutka Monika Zdechovan z lekárne Dr. Max.

Otvor článok

Podvodná transakcia na čerpacej stanici: Kupujúci stratil 8 350 € pri kúpe neexistujúceho vozidla

3.1 2024 10:18

HUMENNÉ - 42-ročný muž sa stal obeťou podvodu pri kúpe osobného motorového vozidla. Ešte v auguste 2021 na čerpacej stanici na Ul. Mierovej, v Humennom, kupujúci odovzdal sprostredkovateľovi finančnú hotovosť vo výške 8.350,- Eur. Doposiaľ však kupujúcemu nebolo dodané vozidlo a ani mu nebola vrátená finančná hotovosť, ktorú zveril 48 ročnému mužovi.

Otvor článok

Wall Street, európske akcie aj zlato prepísali historické rekordy (sumár roku 2023)

3.1 2024 10:39

S výnimkou komodít doručili všetky hlavné triedy aktív v minulom roku kladné zhodnotenie. Americké akcie sa vrátili do býčieho trhu, keď bluechipsový index Dow Jones a technologický index Nasdaq 100 dokonca prepísali historické maximá. Výrazné zisky zaknihovali aj európske burzy, kde nemecký či francúzsky akciový index dosiahli takisto rekordné úrovne. Za rely stál lepší ako očakávaný makroekonomický vývoj s ustupujúcimi inflačnými tlakmi a pokles dlhopisových výnosov pre očakávania skorého znižovania základných úrokových sadzieb centrálnymi bankami na oboch brehoch Atlantického oceána.

Otvor článok

Spoločnosť Nightmare Forge Games oznámila hororovú hru "Infestation 88", ktorá je inšpirovaná Mickey Mousom

3.1 2024 11:05

Spoločnosť Nightmare Forge Games oznámila Infestation 88, novú kooperatívnu survival hororovú hru pre 1-4 hráčov, ktorá si kladie za cieľ vniesť do nostalgie hrôzu (v duchu hry Winnie the Pooh: Blood and Honey) a pretvoriť dnes už verejne prístupnú postavu z filmu Steamboat Willie v niečo oveľa desivejšieho. Hra je vo vývoji pre PC.

Otvor článok

Od 1. januára 2024 je možné požiadať o príspevok za prácu v obecnej polícii, Sociálna poisťovňa zverejnila tlačivo žiadosti

3.1 2024 11:39

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa zverejnila tlačivo, na základe ktorého je možné požiadať o príspevok za prácu v obecnej polícii. Ide o novú pravidelnú peňažnú dávku pre bývalých príslušníkov obecnej polície. Nárok na ňu žiadateľ spĺňa za predpokladu, ak dosiahol vek minimálne 56 rokov, jeho pracovný pomer v obecnej polícii trval najmenej 25 rokov a v čase podania žiadosti už nie je príslušníkom obecnej polície. Žiadosť je možné po vyplnení doručiť pobočke Sociálnej poisťovne osobne, poštou alebo elektronicky cez portál www.slovensko.sk.

Otvor článok

Štefan Svitko na onedlho predstaví už pätnástykrát na prestížnych pretekoch Rallye Dakar

3.1 2024 12:00

Predstavte si preteky, v ktorých sa automobily, motocykle, kamióny a štvorkolky rútia cez rozľahlé púšte s plynom na podlahe. Obrovská výzva pre samotné vozidlá aj jazdcov, ktorí musia čeliť svojim limitom. To je Rallye Dakar, neuveriteľné dobrodružstvo, na ktoré už pätnástykrát chystá aj slovenský pretekár Štefan Svitko.

Otvor článok

Za včerajší deň polícia zaznamenala štyri prípady jazdy pod vplyvom alkoholu - jeden závažnejší než druhý!

3.1 2024 12:30

BRATISLAVA - Nezodpovední vodiči v Bratislavskom kraji riskujú nielen vlastný život, ale aj životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Včera štyria opití vodiči, jeden s rekordnými 3,02 promile, čelia za svoje činy vážnym právnym následkom

Otvor článok

Pozor na zrážky na svahu, ktoré vás v zahraničí môžu vyjsť draho. V Taliansku je už poistenie zodpovednosti povinné!

3.1 2024 13:30

Slováci lyžovanie milujú a prvé novoročné dni už tradične trávia na lyžiach v Tatrách či na alpských svahoch v zahraničí. Poisťovne každoročne riešia prípady ťažkých úrazov na zjazdovkách následkom zrážky, ktoré končia aj vážnymi zraneniami a domáhaním sa náhrady škody. V Taliansku je preto od minulého roka v lyžiarskych strediskách pre lyžiarov a snowboardistov povinné poistenie zodpovednosti za škodu a Taliani ho kontrolujú. Tu sú rady, na čo si dávať pozor, aby ste sa vyhli škodám a ako ich kryje poistenie.

Otvor článok

V obci Oravská Lesná v noci horel drevený altánok. Majiteľovi vznikla predbežná škoda, odhadnutá na vyše 8 000,- Eur

3.1 2024 14:00

ORAVSKÁ LESNÁ - Hasiči pohotovo zasiahli a uchránili rodinný dom, na ktorého altánku vznikol v noci požiar. Príčina požiaru je v štádiu zisťovania, pričom predbežná škoda bola odhadnutá na 8 000,- Eur.

Otvor článok

SKUPINA ICONITO UKONČILA SVOJ HUDOBNÝ ROK VYPREDANÝM KONCERTOM! PROJEKT “KORENE” VYRÁŽA V NOVOM ROKU NA TURNÉ

3.1 2024 14:30

Aktuálne najznámejšia skupina z východu, Iconito pred Vianocami uzavrela rok vypredanou športovou halou v ich rodnom meste Michalovce. Zároveň však obnovili projekt KORENE a nový rok odštartujú koncertom v Bratislave hneď 28.januára. . Ich titulná skladba Korene sa stala hitom a už čoskoro prekročí hranicu 5 miliónov vzhliadnutí

Otvor článok

Aký bol rok 2023 v Banskobystrickom kraji? Pribudli nové ambulancie aj zrekonštruované cesty

3.1 2024 15:00

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) aj napriek ťažkej situácii, v ktorej sa samosprávy ocitli po nesystémových opatreniach minulých vlád, zdražovaní energií a inflácii, pokračuje v rozbehnutých projektoch a spúšťa ďalšie.

Otvor článok

Muž z Dolného Kubína opakovane jazdil napriek právoplatnému zákazu viesť motorové vozidlá

3.1 2024 15:30

ZÁZRIVÁ - 31-ročný vodič z Dolného Kubína nerešpektoval zákaz vedenia vozidiel, a bol zastavený hliadkou po prekročení rýchlosti. Policajti zahájili trestné stíhanie za marenie výkonu úradného rozhodnutia, pretože zistili, že muž šoféroval aj napriek právoplatne uloženému zákazu činnosti viesť motorové vozidlá.

Otvor článok

Slovensko vysiela do Francúzska modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach (HCP modul)

3.1 2024 16:00

BRATISLAVA - Slovensko vysiela 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na severozápad Francúzska, kde budú pomáhať v súvislosti s povodňovou situáciou v krajine. Na stredajšom tlačovom brífingu o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Otvor článok

Lekárska komora: V zdravotníctve treba prioritne zvýšiť finančné zdroje

3.1 2024 16:30

BRATISLAVA - V zdravotníctve treba v tomto roku prioritne zvýšiť finančné zdroje. Cieľom má byť stabilizácia situácie v ambulantnom sektore a zlepšenie personálnej situácie. Pre agentúru TASR to uviedla Slovenská lekárska komora (SLK) s tým, že bez zvýšenia financií k zlepšeniu v zdravotníctve nedôjde.

Otvor článok

Kapela Desmod aj s frontmanom Kulym vystúpia so švédskymi Rednex s Nikou Karch na spoločnom pódiu v Michalovciach

3.1 2024 17:00

MICHALOVCE - Zdá sa, že spojenie slovenskej kapely Desmod a švédskeho Rednexu funguje dobre. Po ich spoločnom koncerte na hrade v Nitre v auguste minulého roku sa chystajú na ďalší, tentokrát v Michalovciach.

Otvor článok

Polícia pátra po neznámom mužovi, ktorý vykradol rodinné domy obci Malinovo

3.1 2024 17:30

MALINOVO - Policajti vyšetrujú okolnosti krádeže šperkov, prsteňov a hodiniek vo výške 84.050 eur. Došlo k nej 30. decembra v čase od 16.00 h do 16.30 h v jednom z rodinných domov v Malinove. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že pátrajú po totožnosti tohto muža.

Otvor článok

Porekadlo chytrý a hlúpy pri predaji sa na rozdelení ČSFR nehodí

3.1 2024 18:00

Nie každý predaj musí skončiť okradnutím toho druhého. A máme to tu, tridsiate výročie osamostatnení sa dvoch republík, ktoré dovtedy od roku 1969) tvorili zvláštny útvar zvaný federácia. Federácia sa počúvala slávnostne ako Československá federácia – vtedy bez pomlčky – znela tak trochu americky. Nový štát si zachoval „unitárneho“ prezidenta (stal sa ním krátko po normalizácii Slovák), vedúceho skupinky zvanej KSČ a jej bratislavskej pobočky KSS (po Dubčekovi sa na jej čelo postavil tiež náš človek – Slovák), ministerstvo zahraničia viedol tiež Slovák a vrchným ideológom bol občan vtedajšej ČSSR, ktorého rusínsky prízvuk naznačoval, že je neschopný Slovák až do takej miery, že je schopný všetkého. Obe republiky tak mali dva zbrusu nové parlamenty, dve vlády a dokonca v menšom vzorci aj samostatné ministerstvá.

Otvor článok

Vlani si Slováci spoza hraníc doviezli skoro 62 000 jazdených osobných áut, ich počet rastie

3.1 2024 19:00

BRATISLAVA - Počas uplynulého roku sa na Slovensko z cudziny doviezlo spolu 61 759 ojazdených osobných vozidiel. Je to o 743 viac ako za predošlý rok 2022, kedy si ich Slováci spoza hraníc importovali 61 016. Pre porovnanie – v roku 2021 to bolo 61 195 a rok pred tým len 57 178. V decembri 2023 bol zaregistrovaný pomerne nízky počet - 4 764, z toho najviac v Bratislavskom kraji (949) a najmenej v Košickom kraji (439). „Najchudobnejším“ mesiacom v roku 2023 bol január, s počtom registrovaných 4 687 dovezených jazdených osobných automobilov. Na druhej strane, najviac ich bolo importovaných v marci – 6 706. Vyplýva to z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR.

Otvor článok

Toto všetko potrebujete vedieť v súvislosti s daňovým bonusom na dieťa v roku 2024

3.1 2024 19:30

BRATISLAVA - Daňový bonus na dieťa prešiel v posledných rokoch viacerými zmenami a úpravami. Preto sme pripravili prehľad o tom, aké budú podmienky na uplatnenie si daňového bonusu na dieťa v roku 2024, kto má naň nárok, s akým príjmom, aká bude maximálna výška bonusu, a aj to, ako si ho od budúceho roka uplatniť.

Otvor článok

Pri chválení Modrookého samuraja na svojom blogu, tvorca George R. R. Martin prezradil, že HBO pripravuje tri animované spin-offy Hry o tróny

3.1 2024 20:00

Rok 2023 bol silným rokom pre animované seriály, pričom obrovskej popularite sa tešil Modrooký samuraj, ktorý si získal aj srdce Georgea R. R. Martina. Autor univerza Hry o tróny venoval seriálu posledný deň roka špeciálny príspevok na svojom blogu a využil túto príležitosť na to, aby prezradil, že sú v súčasnej dobe vo vývoji tri západozemské animované seriály, z ktorých jeden sa zameriava na Corlys Velaryon alebo Morského hada.

Otvor článok

POMÁHAME: Slovensko vyslalo do Francúzska sužovaného povodňami hasičov špecializujúcich sa na odčerpávanie vody

4.1 2024 07:40

Pre vážnu povodňovú situáciu na severozápadnom pobreží Francúzska a predpokladu ďalších intenzívnych zrážok Francúzsko prostredníctvom spoločného komunikačného a informačného systému pre prípady mimoriadnych udalostí /CECIS/ požiadalo členské štáty o zaslanie techniky a personálu na zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti.

Otvor článok

INOVATÍVNE: Ministerstvo školstva podporilo Športovú akadémiu Mateja Tótha, venuje sa vývojovej kineziológii (+VIDEO)

4.1 2024 07:51

Akadémia Mateja Tótha je jedinou pohybovou prípravou pre deti, ktorá sa na tréningoch systematicky venuje vývojovej kineziológii. Prostredníctvom vývojovej kineziológie uplatňuje v tréningu cvičenia, ktoré pomáhajú deťom vykonávať pohyb správne, informuje akadémia.

Otvor článok

SPOLUPRÁCA: Ministri Richard Raši a Jozef Ráž pripravujú návrh nového zákona, ktorý zjednoduší verejné obstarávanie

4.1 2024 08:12

Zákon bude zároveň bude riešiť to, aby sa na Slovensku vedeli obstarať aj strategické investície, uviedol minister Richard Raši.

Otvor článok

JUBILEUM: Bývalý prezident SR Rudolf Schuster sa dnes dožíva 90 rokov (+VIDEO)

4.1 2024 08:21

Rudolf Schuster bol prvým prezidentom SR zvoleným v priamych voľbách v roku 1999.

Otvor článok

41 ročný Prešovčan si ,,otvoril“ cudzie auto kameňom, chvíľu si v ňom posedel a odišiel

4.1 2024 09:37

PREŠOV - Nezvyčajný prípad poškodzovania vozidla v Prešove vyvoláva otázky. Páchateľ nielen rozbil okná kameňom, ale aj si v aute užil krátky oddych pred tým, než odišiel. Polícia rýchlo vypátrala tohto 41-ročného muža, ktorý teraz čelí obvineniam.

Otvor článok

Environmentalisti apelujú, aby EÚ zakázala neekologickým lodiam kotviť v jej prístavoch

4.1 2024 09:44

BRUSEL - Lode s nízkym ekologickým štandardom by mali mať obmedzený vstup do európskych prístavov. To by motivovalo lodné spoločnosti prejsť na menej znečisťujúce plavidlá a znížiť svoju uhlíkovú stopu, odkazujú environmentalisti.

Otvor článok

INVESTOVANIE: V roku 2023 sa do komerčných nehnuteľností na Slovensku preinvestovalo 664 miliónov eur

4.1 2024 10:09

BRATISLAVA - Objem investícii klesol medziročne o 41 %, avšak v porovnaní s Európou ide o miernejší pokles. Najdominantnejší bol opäť sektor kancelárskych nehnuteľností, ktorý dosiahol úroveň až 70 % z celkového objemu investícií. Výrazným podielom sa opäť podpísali slovenskí (71 %) a českí investori (21 %), dokopy preinvestovali až 661 miliónov eur

Otvor článok

SEBAROZVOJ: Upracme si vnútro (1. časť): Odmietli vás alebo máte traumy z detstva? Je najvyšší čas na vysporiadanie sa

4.1 2024 10:30

Odvekou pravdou je, že kým sa neuzavrie, čo malo byť uzavreté, človek je ako v pasci. Z jednej strany ho zviera budúcnosť, tá ho láka a ako veľmi, lebo mu sľubuje sladké zajtrajšky, medové dni a viac úsmevov a objatí. Z druhej strany však zatláča minulosť, kričí, šliape na päty, pripomína dávne krivdy, preplakané noci a prehltnuté slová. Len prítomnosť zostáva, chuderka jedna, v úzadí, nik si ju nevšíma.

Otvor článok

Ďalší prípad násilia v domácnosti! 43 ročného Popradčana obvinili z vyhrážania sa a fyzického útoku na ženu

4.1 2024 10:43

POPRAD - Dráma sa odohrala včera v Poprade, keď muž fyzicky napadol ženu a vyhrážal sa jej smrťou. Popradčan čelí obvineniam z nebezpečného vyhrážania a fyzického napadnutia. Násilie v domácnostiach nepodceňujme a buďme ostražití voči akýmkoľvek prejavom agresie!

Otvor článok

Sociálna poisťovňa už vypláca penzistom valorizované dôchodkové dávky

4.1 2024 11:13

Dôchodky priznané pred rokom 2024 sa od 1. januára 2024 zvyšujú o 3,6 % mesačnej sumy dôchodku. Na zvýšenie od 1. januára 2024 sa tak prihliada na percento mimoriadnej valorizácie od 1. júla 2023. Dôchodky, ktoré bude Sociálna poisťovňa priznávať od 1. januára 2024, sa valorizujú o 14,5 %.

Otvor článok

Ďalšia veľká aktualizácia hry World of Warcraft sa blíži a očakáva sa, že uzavrie niekoľko dejových línií Dragonflight

4.1 2024 11:35

Už skôr sme sa dozvedeli, že spoločnosť Blizzard plánuje nabitý rok pre modernú aj klasickú verziu World of Warcraft, kedy sa vráti starý prídavok v podobe Cataclysmu, Season of Discovery prinesie nový obsah do vanilla verzie a The War Within odštartuje príbeh The Worldsoul Saga a nadviaže na príbeh, ktorý sa tiahne už od 90. rokov