Archív článkov za Január 2024, strana 1

Otvor článok

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podpísal ďalšiu spoluprácu s Odborovým zväzom polície

1.1 2024 08:09

Minister podpísal i Kolektívnu zmluva vyššieho stupňa na rok 2024 pre príslušníkov Policajného zboru a príslušníkov Horskej záchrannej služby.

Otvor článok

Unikátny most spája brehy Torysy priamo pod Šarišským hradom, je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy

1.1 2024 08:33

Most musí uniesť záťaž minimálne 500 kg na štvorcový meter. Má tri piliere, najvyšší stredný pilier je vo výške 11 metrov nad vodou a pod ním je aj vyhliadková plošina. Dĺžka drevenej lávky je 80 metrov. Jej hlavným cieľom je podpora používania bicyklov na dopravu, šport a rekreáciu.

Otvor článok

Nevera rozbíja dôveru aj silné putá: Ako sa dostať von z emocionálneho pekla?

1.1 2024 09:00

Pre niektorých ľudí je aféra porušením dohody. Ak vo svojom srdci viete, že toto je niečo, čo nemôžete nikdy odpustiť, opustiť vzťah nadobro môže byť pre vás najlepšie. Pochopenie , kedy odísť po nevere, je dôležité, aby ste sa cítili pokojne so svojím rozhodnutím. Zostať, keď by ste mali odísť, často končí v manželstve pocitom odporu . Podobne, ak nemáte motiváciu robiť prácu potrebnú na nápravu vzťahu, nie ste povinní zostať.

Otvor článok

Prečo novoročné predsavzatia zlyhávajú: Prvý január nemusí byť najlepší čas na zmenu

1.1 2024 09:30

Či už ide o chudnutie, zbavenie sa dlhov, venovanie sa vytúženému koníčku, viac socializácie alebo niečo iné, pre mnohých je dávanie si novoročných predsavzatí súčasťou osláv. A s toľkými ľuďmi, ktorí sa zaviazali k cieľom na nový rok, je vo vzduchu nádej a optimizmus, že zmena môže nastať. Realita je však taká, že viac ako 90 percent novoročných predsavzatí sa v priebehu niekoľkých mesiacov zruší.

Otvor článok

Pochopenie patologických klamárov: Prečo tak strašne klamú?

1.1 2024 12:00

Na liečbu patologického klamstva nie je dostupný žiadny liek. Hoci psychoterapia môže pomôcť, pacient môže začať klamať terapeutovi, čím podkopáva túto možnosť liečby. V konečnom dôsledku, hoci uznávajú patologické klamstvo ako problém, odborníkom v oblasti duševného zdravia stále chýba jasné pochopenie tejto patológie. Je potrebné vykonať oveľa viac výskumu.

Otvor článok

Bratislavská polícia prijala počas Silvestrovskej noci 120 telefonických volaní

1.1 2024 13:29

Počas doby trvania zvýšeného výkonu služby sa v uliciach Bratislavy nezaznamenali prípady vážneho narušenia verejného poriadku alebo mimoriadnych udalostí.

Otvor článok

Minister Juraj Blanár: Slovensko je úspešný príbeh, národnoštátne záujmy musia byť na prvom mieste

2.1 2024 06:44

Za 31 rokov samostatného štátu sa stalo rešpektovaným partnerom, členom relevantných medzinárodných organizácií a podľa slov ministra bude Slovenská republika pokračovať v suverénnej zahraničnej politike v prospech Sloveniek a Slovákov, ku ktorej sa zaviazala aktuálna vláda, uvádza tlačová správa Ministerstva zahraničných vecí.

Otvor článok

Novoročný príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej (+VIDEO)

2.1 2024 07:18

Prezidentka si želá, aby rok 2024 priniesol viac stability a pokoja.

Otvor článok

Predseda NR SR Peter Pellegrini poprial Slovákom rok obratu (+VIDEO)

2.1 2024 07:26

1. januára 2024 začal 31. rok samostatnej Slovenskej republiky. K výročiu sa vyjadril i predseda parlamentu,

Otvor článok

Premiér Robert Fico predstavil priority pre rok 2024 (+VIDEO)

2.1 2024 07:57

Podľa Roberta Fica bude v roku 2024 bude čeliť mnohým výzvam aj Európska únia (EÚ).

Otvor článok

Ivan Korčok poprial, aby sa Slovensko konečne pohlo dopredu a prestalo prešľapovať na mieste

2.1 2024 08:07

Ivan Korčok bude kandidovať na prezidenta SR ako občiansky kandidát.

Otvor článok

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz: Zdravotníctvo bude vyžadovať väčší podiel ekonomických zdrojov

2.1 2024 09:16

BRATISLAVA - Tlak na slovenské zdravotníctvo sa bude pre demografické zmeny v najbližších rokoch zvyšovať. Vyžadovať si bude stále väčší podiel ekonomických zdrojov. Upozornil na to Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) v publikácii Drahá budúcnosť zdravia.

Otvor článok

Referenčná suma pre výplatu penzie z druhého piliera na rok 2024 je 651,70 eura

2.1 2024 09:37

BRATISLAVA - Referenčná suma pre výplatu dôchodku z druhého dôchodkového piliera na rok 2024 je stanovená vo výške 651,70 eura. Taká je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z prvého dôchodkového piliera. Táto suma je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia prostredníctvom takzvaného programového výberu.

Otvor článok

Z geotermálnej energie môžeme vyrábať elektrinu a teplo pre desiatky tisíc domácností. Prečo to nerobíme?

2.1 2024 10:10

BRATISLAVA - Európska komisia za jeden z nástrojov energetickej sebestačnosti EÚ a odklonu od využívania ruských energetických surovín považuje nárast produkcie energie z obnoviteľných zdrojov energie (OZE). V prípade Slovenska podiel energie z OZE stagnuje nad úrovňou 17 % a vyspelým krajinám sa doslova „pozeráme na chrbát“. Podobne je to aj v prípade geotermálnej energie, takzvanej energie zo zeme, z ktorej by sme teoreticky vedeli vyrábať teplo a elektrickú energiu pre desiatky až stovky tisíc domácností, no nerobíme to. V aktuálnej analýze sme sa pozreli na to, aký je potenciál geotermálnej energie na Slovensku, aké sú jej výhody, ktoré európske ekonomiky sú lídrami vo využívaní energie zo zeme, ale aj na to, čo na Slovensku brzdí investície do OZE.

Otvor článok

Od dnes si môžu ľudia žiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie

2.1 2024 10:50

BRATISLAVA - Štát pomôže občanom Slovenskej republiky so zvýšenými úrokovými sadzami v súvislosti s bývaním. Každý mesiac im na účet pošle až 75% zo zvýšenia ich splátky. Prvým dňom v roku 2024 totiž vstúpil do platnosti zákon o pomoci pri splácaní úverov na bývanie.

Otvor článok

Čo ponúkne nadchádzajúca hra Star Wars Outlaws od Ubisoftu?

2.1 2024 11:20

Star Wars tituly postupne začínajú prichádzať aj od iných firiem ako EA a prvou je Ubisoft. Na aké prvky a novinky z univerza Hviezdnych vojen sa môžu hráči tešiť?

Otvor článok

V obci Chminianska Nová Ves sa požiar skladu rozšíril aj na motorové vozidlá

2.1 2024 11:38

CHMINIANSKA NOVÁ VES - V noci v obci Chminianska Nová Ves vznikol ničivý požiar v sklade spoločnosti, ktorý sa rýchlo rozšíril na motorové vozidlá. Majetková škoda dosiahla 55.000,-Eur. Vyšetrovanie v prípade zločinu poškodzovania cudzej veci prebieha.

Otvor článok

Opitý vodič v zákaze činnosti v Kežmarku nerešpektoval dopravné značenie

2.1 2024 12:30

KEŽMAROK - Opitý vodič z okresu Kežmarok porušil zákaz činnosti, ignoroval dopravné značenie a spôsobil zrážku. Vodič bol obmedzený na osobnej slobode a bol umiestnený do cely policajného zaistenia

Otvor článok

Polícia už má svoj kanál aj na novej sociálnej sieti Threads

2.1 2024 13:00

BRATISLAVA - S novým rokom prijíma aj Policajný zbor nové výzvy. Sledovateľnom sociálnych sietí sa chce ešte viac priblížiť. Od dnešného dňa preto má svoj kanál aj na novej sociálnej sieti Threads.

Otvor článok

Mladý vodič včera pod vplyvom alkoholu v úseku diaľnice D1 Beharovce smer Prešov narazil do dopravného značenia

2.1 2024 13:30

BEHAROVCE / PREŠOV - Vodič (23) z okresu Spišská Nová Ves včera ráno narazil do dopravného značenia na diaľnici s hodnotou alkoholu v dychu nad 2,1 promile. Škoda na bezpečnostnom zariadení bola vyčíslená na minimálne 500,-Eur.

Otvor článok

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok vymenoval za prezidenta HaZZ Adriána Mifkoviča

2.1 2024 14:00

BRATISLAVA - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok vymenoval do funkcie prezidenta Hasičského a záchranného zboru pplk. Ing. Adriána Mifkoviča. Ten od 01. januára 2024 vo funkcii vystrieda doterajšieho prezidenta Hasičského a záchranného zboru plk. Ing. Pavla Mikulášeka.

Otvor článok

Premiéra pôvodného slovenského koprodukčného filmu RTVS Slúžka kraľovala večernému vysielaniu a s veľkým úspechom uviedla Dvojka svetovú premiéru dokumentu Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom

2.1 2024 14:30

BRATISLAVA - Na prelome roka lákali divákov k televíznym obrazovkám RTVS najmä rozprávkové a filmové klasiky, ale tiež množstvo premiér. Veľkému úspechu sa tešili najmä dve premiéry v prime-time. Jednotka ponúkla divákom koprodukčný film RTVS Slúžka, ktorý vznikol podľa námetu Hany Lasicovej. Film si nenechalo ujsť až 468.000 divákov. Dvojka odvysielala vo večernom prime-time vo svetovej premiére nový dokument Divoké Slovensko s Nigelom Marvenom, ktorý prilákal k televíznym obrazovkám až 202.000 divákov.

Otvor článok

Ako vybrať program na faktúry: 5 vecí, na ktoré sa zamerajte

2.1 2024 15:00

Vyberte si vhodný fakturačný program hneď na prvý pokus. Pri výbere sa zamerajte na automatizáciu, možnosť fakturácie z mobilu, používateľskú prívetivosť či nastavenie predplatného a skúšobného obdobia.

Otvor článok

V Prešove na Silvestra horeli okrem prskaviek plastové kontajnerové nádoby i osobné auto

2.1 2024 15:30

PREŠOV - Doposiaľ neznámy vandal založil v nedeľu (31. 12. 2023) požiar na Ul. Vihorlatskej v Prešove, ktorý poškodil šestnásť plastových kontajnerových nádob a osobný automobil. Škoda presiahla minimálne 6.000,- Eur. Polícia vedie v súvislosti s týmto prípadom trestné stíhanie.

Otvor článok

Podľa odborníkov mráz ohrozuje najmä pacientov s cievnym ochorením, deti či seniorov

2.1 2024 16:00

BRATISLAVA - Mráz ohrozuje najmä malé deti, pacientov s cievnym ochorením či seniorov. Nízke teploty sú rizikové aj pre ľudí bez domova, astmatikov, osoby s oslabenou imunitou a ľudí žijúcich v dlhodobom strese. Upozornil na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti. Na ľudí apeluje, aby sa teplo obliekali a vyhýbali sa vdychovaniu studeného vzduchu.

Otvor článok

Deficit štátneho rozpočtu vlani vzrástol o 70 % na takmer 7,7 mld. eur

2.1 2024 16:30

BRATISLAVA - Hotovostný schodok štátneho rozpočtu dosiahol ku koncu minulého roka 7,675 miliardy eur. Medziročne bol vyšší o 69,6 %, oproti schválenému rozpočtu na rok 2023 naopak nižší o 8 %. Informovalo o tom v utorok Ministerstvo financií (MF) SR.

Otvor článok

Ponorka vie partnerov dohnať k rozchodu: Tráviť čas oddelene môže byť pre váš vzťah skutočne prospešné

2.1 2024 16:40

Byť vo vzťahu znamená smiať sa, maznať sa, podnikať dobrodružstvá, robiť nejaké bláznivé veci a ešte viac sa smiať so svojím partnerom. Stávate sa súčasťou duše toho druhého a cítite sa tak. Príde vám prirodzené chcieť tráviť čo najviac času so svojím partnerom, pretože keď s ním nie ste, máte pocit, že vám niečo chýba.

Otvor článok

Odborné rady pre zamilovaných dvadsiatnikov: Prečo sú vzťahy mladých ľudí také nestabilné a plytké?

2.1 2024 17:00

Ako zistím, či je to ten pravý? To je otázka, ktorú počúva odborníčka na vzťahy doktorka Gail Saltz párkrát do mesiaca, najmä od mladých ľudí. Či už je niekto čerstvo zasnúbený, alebo má jednoducho pocity úzkosti vo vzťahu, hovorí, že dostať túto otázku nie je pre ňu „vôbec žiadnym prekvapením“. A ako nás nedostatok lásky v detstve oberá o lásku v dospelosti?

Otvor článok

Zemetrasenie v Japoncoch oživilo strach z jadrovej energie, stav elektrární je pod drobnohľadom

2.1 2024 17:30

TOKIO - Japonské úrady venujú popri záchranných prácach špeciálnu pozornosť aj monitoringu atómových elektrární, na ktoré mnohí obyvatelia od katastrofy vo Fukušime v roku 2011 naďalej nazerajú s nedôverou.

Otvor článok

Teraz alebo nikdy! Veronika Zajícová stojí na križovatke, v akcii ju uvidíme už onedlho

2.1 2024 18:00

Česká MMA bojovníčka Veronika Zajícová nevstúpila optimálne medzi profesionálky. Po veľmi sľubnej amatérskej kariére bola považovaná za jeden z najväčších česko-slovenských ženský MMA prospektov, no v posledných dvoch zápasoch ani zďaleka neukázala, čo v nej je. Teraz bude mať príležitosť to napraviť, keďže sa najbližšie predstaví na turnaji RFA 15, ktorý prebehne 9. marca

Otvor článok

Budúcnosť krátkych letov može byť v elektrických lietadlách aj vzducholodiach

2.1 2024 18:30

Lety na krátke vzdialenosti v rámci EÚ sú emisne náročné a je možné ich nahradiť vlakmi. Sú preto terčom čoraz prísnejších regulácií, napríklad Francúzsko ich chce úplne zakázať. Riešením pre krátke lety by mohli byť aj bezemisné elektrolietadlá či vzducholode.

Otvor článok

Bláznivá jazda na saniach zavŕšená skokom do bazéna. Prihlás sa so svojim tímom na Red Bull Jump & Freeze!

2.1 2024 19:00

Vlastnoručne postavené sane, uletené kostýmy a bazén v strede lyžiarskeho svahu. Jedno z najbláznivejších zimných podujatí – Red Bull Jump & Freeze prichádza 2. marca 2024 do strediska PARK SNOW Donovaly. Ak patríš medzi milovníkov zábavy a unikátnych zážitkov, tak toto si v žiadnom prípade nemôžeš nechať ujsť. Registruj svoj 2 až 4-členný tím ešte dnes, postavte spolu vlastné sane a predveďte na svahu šou zavŕšenú skokom do bazéna, na ktorú nikto nikdy nezabudne.

Otvor článok

Falošné kamarátstva či tie toxické čo ťa tlačia dole: Ako ich rozpoznať na míle ďaleko a odohnať ešte ďalej

2.1 2024 19:00

Už ste sa niekedy pristihli pri tom, ako rozmýšľate, či ľudia, ktorých nazývate priateľmi, sú naozaj vaši priatelia? Viete, kto sú vaši skutoční priatelia? Ako rozoznáte falošných priateľov a skutočných priateľov?

Otvor článok

SAV sa venuje výskumu pokročilých kompozitných keramických materiálov

2.1 2024 19:30

BRATISLAVA - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa venujú výskumu pokročilých kompozitných keramických materiálov na báze karbidu kremičitého (SiC). Sú považované za jedny z najdôležitejších konštrukčných keramických materiálov pre jadrový a vesmírny priemysel, informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Otvor článok

Unikla veľkolepá bojová scéna z filmu Echo, v ktorej sa Daredevil vracia do akcie so svojimi klasickými zbraňami

2.1 2024 20:00

V roku 2024 otvorí Marvel Universe malý úderný seriál Echo, ktorý vyjde pod značkou Marvel Spotlight a bude prvým seriálom MCU pre dospelých (TV-MA), takže očakávajte množstvo drsnej akcie. Napriek tomu, že sa séria zameriava na úspešného tichého antihrdínu, fanúšikovia komiksov vedia, že Echo, alebo civilným menom Maya Lopez, má silné spojenie s Mattom Murdockom alias Daredevilom, ktorého aj v tomto seriáli stvárni Charlie Cox. Nižšie sa môžete pozrieť na uniknutú scénu Daredevila v akcii. POZOR! Sledujte ju na vlastnú zodpovednosť, pretože sa môže jednať o spojlery! Mimochodom, dotyčný klip bol odvysielaný na britskom platenom kanáli Sky Sports, takže je možné, že sa v najbližších dňoch objaví aj na platforme Disney.

Otvor článok

Hraničné kontroly na poľsko-slovenských hraniciach sa predlžujú do 1. februára 2024

3.1 2024 06:27

Prekračovanie hranice do Poľskej republiky je možné na 17 cestných a 2 peších hraničných prechodoch.