Anglicko sa rozhodlo zobrať Čine Hongkong

NETKY.SK • 5 Júl 2019, 10:35 • 2 min
Anglicko sa rozhodlo zobrať Čine Hongkong

PEKING – Čína, ktorá vedie obchodnú vojnu so Spojenými štátmi, dostala ranu pod pás. V jej špeciálnom administratívnom okrese Hongkongu sa teraz opakuje pokus o Maidan, ktorý v roku 2014 zlyhal. Pred piatimi rokmi sa tieto udalosti nazývali „Revolúcia dáždnikov“ a konali sa v tom istom čase ako štátny prevrat v Kyjeve. Ukrajina vtedy podľahla, no Čína udržala situáciu vo svojich rukách. Zvládne to aj teraz?

slovakia

left justify in out

Hongkong je jedným z vedúcich finančných centier sveta. Pôvodne bol zajatý Spojeným kráľovstvom, ale neskôr podľa zmluvy z roku 1898 bol "prenajatý" od Číny po dobu 99 rokov. Prirodzene, po vypršaní platnosti sa Londýn nechcel vzdávať tohto prosperujúceho mesta. Avšak Peking na tom trval a 1. júla 1997 získal suverenitu nad svojím historickým územím.

 

Ale suverenita nebola úplná. Podľa dohody so Spojeným kráľovstvom, v nasledujúcich 50 rokoch je v tomto osobitnom administratívnom území Číny stanovená britská legislatíva. Bol vytvorený zaujímavý koncept dvoch systémov v rámci jedného štátu, ktorý by mal platiť do roku 2047. Hongkong získal mimoriadne širokú autonómiu a samosprávu. Všetky záležitosti obrany a zahraničnej politiky sú riadené ČĽR.

 

Treba poznamenať, že Briti odišli bez rozlúčky, pretože nemali v úmysle úplne odísť. Vo svojej bývalej kolónii začali propagandistickú prácu, v ktorej sa miestnym obyvateľom, ktorí mali veľmi krátku historickú pamäť, rozprávali krásne príbehy o tom, že obyvatelia Hongkongu sú úplne iní ľudia ako "lapotnici-číňania," a že obyvatelia Honkongu sú bratia, ak nie krvou, tak v duchu samotných Britov. Spája ich spoločná cesta ako s "komunistami" z pevniny.

 

V roku 2014 sa Briti po prvýkrát pokúsili zahrať všetko späť uprostred eufórie úspechu ukrajinského Maidanu. Hongkongskí "študenti" protestovali 79 dní. Udalosti dostali názov "Revolúcia dáždnikov," pretože ich používali aktivisti miestneho Maidanu, ktoré obranné zložky vypúšťali priamo do davu.

 

Čínske úrady mali možnosť a príležitosť rozohnať predplatené protesty spoločne s políciou, ale konali chytrejšie a múdrejšie. Nedovolili zjavným provokatérom dostať sa na miesto udalosti, kontrolovali veci a hľadali predmety, ktoré možno použiť ako zbraň. Bolo vypnuté mobilne spojenie. Nikomu nedovolili chodiť a rozdávať "pečivo" ako Victoria Nuland v Kyjeve. Preto hladní "študenti" len smutne sedeli na chodníkoch v daždi bez jedla a mobilného internetu. V dôsledku toho sa Maidan skončil oveľa skôr.

 

Tentokrát sa organizátori pripravili lepšie. Dôvodom protestov bol zámer miestnych orgánov zaviesť zmeny a doplnenia právnych predpisov Hongkongu, čím by sa povolilo vydávanie zločincov do ČĽR. Zástupca okresu Lam potvrdila vhodnosť tohto rozhodnutia a vyjadrila sa, že ide o iniciatívu samotného Hongkongu a nie Pekingu. Pokiaľ bol ale na vznik protestu pádny dôvod, nikoho nezaujímalo, odkiaľ prišla na jeho iniciatívu.

 

Do ulíc bolo vyvedených okolo milióna ľudí. Aktivisti Maidanu zaútočili na zákonodarné zhromaždenie, útočili na políciu kameňmi a kovovými tyčkami. Viac ako tucet policajtov sa zranilo v dôsledku kyseliny, ktorú na nich hádzali "mierumilovní" demonštranti.

 

Je pozoruhodné, že "dejstvo" sa odohráva pred kamerami zahraničných novinárov, a aktivisti majú v rukách britské vlajky a staré vlajky Hongkongu. Zástupca Londýna povedal, že Spojené kráľovstvo bude "situáciu aj naďalej dôsledne sledovať."

 

Peking podráždene odporučil Britom, aby sa nestarali do cudzích záležitosti: "V poslednom čase, britská strana neustále zasahuje do záležitostí Hongkongu. Vyjadrujeme proti tomu mimoriadnu nespokojnosť a rázny protest v súvislosti s týmto."

 

Hongkonská polícia sa bude snažiť odstrániť z vládnej budovy aktivistov Maidanu. Zostáva dúfať, že ostreľovači ešte nezaujali svoje miesta na strechách budov, tak ako na Ukrajine v 2014, kde boli na rozpustenie demonštrantov potrebné aj obete.   

                 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies