Antony Blinken: „Za zlú situáciu vo svete je zodpovedný Vladimír Putin."

NETKY.SK • 10 Júl 2022, 15:33 • 2 min
Antony Blinken: „Za zlú situáciu vo svete je zodpovedný Vladimír Putin."

WASHINGTON - Ruské obmedzovanie vývozu obilia z Ukrajiny mohlo podľa Blinkena prispieť i ku kríze na Srí Lanke.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa dnes vyjadril, že to, čo sa aktuálne deje na Srí Lanke, sa môže čoskoro stať aj v iných krajinách sveta. 

 

Sme svedkami toho, že sa vplyv tejto ruskej agresie prejavuje všade. Mohol prispieť aj k situácii na Srí Lanke; máme obavy z dôsledkov na celom svete," povedal Blinken novinárom v thajskom Bangkoku.

 

Prečítajte si tiež: Donald Trump opäť všetkých pobúril! Čo povedal?

 

img


Šéf americkej diplomacie zároveň opakovane vyzval Moskvu, aby umožnila vývoz odhadovaných 20 miliónov ton obilia z Ukrajiny, na územie ktorej Rusko vojensky vtrhlo koncom februára. 

 

Vo svete sme svedkami rastúcej potravinovej neistoty, ktorá sa výrazne zhoršila v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine," uviedol.

 

 Podľa Blinkena sa tento vplyv prejavil aj v Thajsku, kde kvôli blokáde "astronomicky" stúpli ceny hnojív. 

 

„To je dôležité najmä v takej dynamickej poľnohospodárskej krajine, akou je Thajsko, keď vieme, že absenciou hnojív výnosy v budúcom roku klesnú a ceny potenciálne stúpnu," povedal Blinken.

 

img

 

Situácia na Srí Lanke sa zhoršuje každým dňom. Počas včerajších protestov bol ich prezident Gotabaja Radžapaksa, nútený utiecť pred demonštrantami, priamo zo svojej oficiálnej rezidencie. Viac sa dozviete tu : Demonštranti na Srí Lanke vtrhli do rezidencie prezidenta!

 

Rusko tvrdí, že by umožnilo vývoz ukrajinského obilia, ak ukrajinská armáda odmínuje tamojšie prístavy. Túto možnosť však Kyjev odmieta, keďže sa obáva o bezpečnosť svojho čiernomorského pobrežia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies