Benátky a ich drsná minulosť. Romantické miesto prezývali nevestincom Európy a bolo rajom pre prostitútky

NETKY.SK • 8 September 2023, 15:30 • 2 min
Benátky a ich drsná minulosť. Romantické miesto prezývali nevestincom Európy a bolo rajom pre prostitútky

Už od 18-teho storočia sem prúdili umelci a rôzne dobrodružné povahy z celej Európy, len preto, aby si užili služby prostitútok. Spoločníčky boli rozdelené na luxusnejšie „cortigiana onesta“ a menej honosné „cortigiana di lume,“ ktoré slúžili robotníkom a menej bohatým mužom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najromantickejšie miesto sveta má za sebou hriešnu minulosť.
Talianska metropola mala temné časy hlavne od 15teho a 16teho storočia.

 

Jedenásťtisíc prostitútok k službám



„Označenie nejakého miesta u nás ako Benátky s významom ´nevestinca´ mohlo pomerne dobre zodpovedať dávnej povesti talianskych Benátok, kde sa v dobe okolo roku 1500 odhadoval počet verejne predajných žien na 11 000 a v dňoch karnevalu sa zdvojnásoboval,“ píše súčasný historik František Dvořák

Prostitútky boli rozdelené na luxusnejšie „cortigiana onesta“ a menej honosné „cortigiana di lume,“ ktoré slúžili robotníkom a menej bohatým mužom.

 

Vzhľad bol nesmierne dôležitý

 

V meste hriechu sa rodí kniha Rozpravy o mravoch hriešnych kurtizánok od talianskeho spisovateľa Pietra Aretina (1492‒1556), ktorý je priateľom maliara Tiziana (1488/1490‒1576).

 

Aretino bez rozpakov rozpráva skúsenosti niekdajšej kurtizánky Nanny, ktorá si berie do parády svoju dcéru Pippu, aby ju zasvätila do tajov remesla. „Benátčania majú svoje záľuby, na ženskej sa im páči poriadny zadok a veľké prsia, všetko na nich musí byť mäkké, ale pevné a musia mať pätnásť, šestnásť, nanajvýš dvadsať rokov,“ vysvetľuje. Pravda je ale taká, že i keď sú žiadané hlavne mladé kurtizánky, neraz sa v benátskych uliciach objavujú i omnoho staršie dámy. Či už mladá, alebo stará, obe sa snažia upútať pozornosť zákazníka.

 

A okrem neho museli upútať aj samotnou chôdzou, ktorá bola najideálnejšia práve, keď sa žena niesla na vysokých opätkoch. I dnes tak populárne topánky na platformách prvýkrát preslávili práve benátske kňažky lásky...


Už od  18-teho storočia sem prúdili umelci a rôzne dobrodružné povahy z celej Európy, len preto, aby si užili služby prostitútok. Preto mali Benátky v minulosti rôzne nelichotivé prívlastkov ako aj Nevestinec Európy.


Most ňadier

Most ňadier 

 

Benátky majú oficálny most nadier. Konkrétne „Ponte delle Tette.“ Nájdete ho vo štvrti San Polo v oblasti Carampana.

 

Od 15teho do 18teho storočia túto oblasť obľubovali spomínané prostitútky.

 






                                 

Prísne pravidlá

 

Mesto v spomínanej štvrti nastavilo striktné pravidlá. Kurtizánky mohli opustiť svoj dom, no mali zakázané len tak sa potulovať po uliciach vo štvrtiach, kde sa pracovalo.
Pri treťom zvonení kostolného zvonu museli byť už doma, inak im hrozilo desať rán bičom.

 

Behom pôstnych sviatkov mali zakázané poskytovať svoje služby, inak hrozilo 15 rán bičom.
Do centra mesta mohli len v sobotu a iba so žltou šatkou.
V nedeľu zostávali zavreté vo vnútri celý deň.

 

Príjem z daní bol viac než slušný, pretože pomohol financovať rozšírenie komplexu Arsenalu na začiatku 16teho storočia.

 

 

Ťažký život kurtizánok
Ale život kurtizán nebol vždy ľahký. Obvinili ich z čarodejníctva a zatkli za porušovanie neopodstatnených zákonov. Kurtizány nikdy nemali prekračovať spoločenské hranice, a keď sa jeden aristokrat oženil s kurtizánou, obyvatelia Benátok sa vzbúrili a uvrhli ženu do väzenia. Zatiaľ čo renesančné Benátky legalizovali zábavu a snažili sa chrániť kurtizány odrádzaním kupliarov a povzbudzovaním matrón, nočné ženy v meste stále čelili výzvam.

 

 

 

Giacomo Casanova: Slávny milovník žien

 

Bol spisovateľ, špión aj diplomat. No najčastejšie sa nám jeho meno spája práve so zvodcom benátskych žien.

 

Pri príležitosti 293. výročia jeho narodenia bolo dokonca v tomto talianskom meste otvorené múzeum zasvetené jeho pamiatke.

 

Casannova a české korene?

 

Žil v rokoch 1725 až 1798, narodil sa a vyrastal v Benátkach, no neskôr sa presťahoval do Paríža a posledných 15 rokov života prežil v Duchcove v dnešnej Českej republike.

 

Preslávil sa aj útekom z väzenia v Benátkach ale hlavne svojimi erotickými dobrodružstvami. Tento Ladykiller je jedným z najslávnejších Talianov všetkých čias.

 

V cele si nemohol ani sadnúť

 

Veľa cestoval a Paríž bola jeho druhým domovom. Spomínané zatknutie bolo za obvinenie z nemorálneho správania a hanobenia cirkvi.

 

Casannova cela bola taká malá, že si v nej nemohol ani sadnúť, musel len stáť. Okrem toho ho obklopovali potkany veľké ako králiky a nepríjemný hmyz.

Najhoršie však bolo, že podľa benátskej praxe mu nebola ani oznámená dĺžka pobytu vo väzbe. Celú dobu rozmýšľal len nad jedným, a to nebolo nič iné ako útek.

 

Povedzme 150 žien za život...?

 

Casannova sa nikdy neoženil, bol neuveriteĺne žiaduci a s dobývaním nemal žiadne problémy. Na jeho pomery 150 teda nie je ani až tak veľa. George Simenon, belgický spisovateľ známy svojimi knihami o francúzskom detektívovi Julesovi Maigretovi, údajne zviedol 10 000 žien.

 

 

 

 

Zdroje:


https://dromedar.zoznam.sk/cl/1000032/2200381/Mesto-hriechu--Benatky-boli-kedysi-centrom-prostitucie

https://www.italiano.sk/benatky-zname-nezname/

https://www.ranker.com/list/everyday-life-of-a-venetian-courtesan/genevieve-carlton

https://allaboutvenice.com/casanova/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: venice-box.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies