Čínsky veľvyslanec pri OSN poukázal na vojnové zločiny a genocídu v USA

NETKY.SK • 8 Február 2022, 11:38 • 2 min
Čínsky veľvyslanec pri OSN poukázal na vojnové zločiny a genocídu v USA

OSN – Čínsky veľvyslanec pri OSN Zhang Jun poukázal na vyhubenie pôvodného obyvateľstva Spojených štátov, vojnové zločiny Washingtonu a obrovský počet úmrtí na koronavírus v USA. Jeho komentár vyvolali slová americkej kolegyne, ktorá obvinila Peking z genocídy Ujgurov.

slovakia

left justify in out

img

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomas-Greenfield poskytla CNN rozhovor, v ktorom povedala, že v Číne prebieha genocída ujgurskej menšiny a dejú sa zločiny proti ľudskosti. Šéfka americkej misie sa dotkla aj otázky Taiwanu, keď povedala, že Spojené štáty „sa zaviazali udržiavať bezpečnosť obyvateľov Taiwanu“.

 

Ako sa uvádza v komentári čínskeho veľvyslanca, Zhang Jun povedal, že odmieta nepodložené obvinenia amerického vyslanca. Poznamenal, že „opakované lži Spojených štátov o genocíde v Sin-ťiangu už boli vyvrátené faktami“. Ľudia všetkých národností tam „žijú pokojný, harmonický a šťastný život,“ uviedol čínsky vyslanec pri OSN.

 

Stály predstaviteľ Čínskej ľudovej republiky tiež zdôraznil, že Taiwan je neodcudziteľnou súčasťou čínskeho územia a urovnanie taiwanskej otázky je vnútornou záležitosťou Pekingu, čo nedovoľuje zasahovanie Spojených štátov ani žiadnych iných vonkajších síl.

 

„Budúcnosť Taiwanu spočíva v národnom zjednotení, nie v nejakej bezpečnostnej záruke zo strany USA. Spojené štáty by mali prestať povzbudzovať a podporovať sily „nezávislosti Taiwanu“, ktoré by mali nasledovať skutočnú politiku jednotnej Číny... V opačnom prípade hra na taiwanskú otázku vedie len k popáleninám,“ uviedlo v komentári veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky.

 

 

Zhang Jun poznamenal, že zatiaľ čo USA začínajú hovoriť o ľudských právach, sami držia rekord v porušení týchto práv.

 

„S menšou ako štvrtinou celej čínskej populácie zaznamenali USA ohromujúci počet úmrtí na COVID-19 presahujúci 900 000 a toto číslo stále rastie – takmer 200-krát viac ako Čína. USA sú zaplavené násilím s použitím strelných zbraní: len v roku 2021 zomrelo 17 800 ľudí, a preto sa tam obyvatelia necítia bezpečne,“ uvádza sa v komentári.

 

„Systematické etnické čistky a vyvražďovanie pôvodných obyvateľov Amerikyv v celej histórii Spojených štátov je skutočnou genocídou a zločinom proti ľudskosti. Bezohľadné zabíjanie civilistov vrátane žien a detí americkou armádou v Sýrii, Afganistane a v Iraku sú už vojnovými zločinmi," uvádza sa ďalej v komentári.

 

USA čelia vážnym politickým, ekonomickým, sociálnym, bezpečnostným a zdravotným problémom, hovorí čínsky veľvyslanec. Za takýchto podmienok vyzval amerických politikov, aby si riešili svoje vlastné problémy a nefixovali sa na myšlienku nadradenosti Ameriky“ nad všetkými ostatnými a nepresúvali  zodpovednosť na iných.

 

Zhang Jun sa na Spojené štáty obrátil s radou: „Nechoďte ďalej po tejto nesprávnej ceste. Pretože to prinesie utrpenie nielen vašim ľuďom, ale spôsobí to aj ďalšie problémy iným krajinám a celému svetu“.

 

https://ria.ru/20220207/genotsid-1771384270.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies