Čo robiť, ak sa po ukončení vzťahu cítite vinní? Odpustenie sebe samému býva častokrát ešte náročnejšie

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 13:00 • 2 min
Čo robiť, ak sa po ukončení vzťahu cítite vinní? Odpustenie sebe samému býva častokrát ešte náročnejšie

To, že vás partner opustí, môže byť traumatické a zničujúce a môžete mať pocit, že celý váš svet sa obrátil hore nohami. Ale byť tým, kto opustí vzťah, môže byť tiež mimoriadne ťažké, najmä ak nedošlo k podvádzaniu alebo inému „zlému“ správaniu. Odpustenie sebe samému je dôležitým krokom k prekonaniu viny z rozchodu.

slovakia

left justify in out

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je zistiť, prečo sa cítite vinní. Existuje niekoľko rôznych dôvodov, prečo sa po rozchode s niekým môžete cítiť vinný:

- Cítite sa zle z ukončenia vecí, pretože ten druhý sa nechcel rozísť . Možno vás prosil a prosil, aby ste neodchádzali, a vy sa teraz cítite previnilo pri pomyslení na to, akí rozrušení by mohli byť po rozchode;

- Možno ľutujete svoje rozhodnutie odísť a premýšľate nad tým, ako ste sa dostatočne nesnažili, aby veci fungovali.

Bez ohľadu na dôvod vašej viny je ťažké prekonať tento nepríjemný pocit. Tento článok vám poskytne tipy a rady, ako prekonať vinu a posunúť sa z predchádzajúceho vzťahu.

Prvým krokom je uznať, že sa cítite vinní za rozchod. Môže sa to zdať samozrejmé, ale je dôležité overiť si svoje vlastné emócie predtým, ako sa pokúsite ísť ďalej. Porozprávajte sa s priateľom alebo členom rodiny o tom, ako sa cítite, alebo si zapisujte o svojich myšlienkach a emóciách. Keď si priznáte svoju vinu, môžete ju začať riešiť.

Prospešný pocit viny

Máme tendenciu myslieť na vinu ako na niečo, čo sa deje v nás. Klasická štúdia publikovaná v Psychological Bulletin však odhalila, že ho treba chápať ako spoločenský fenomén, ktorý má potenciálne pozitívnu úlohu v našich životoch. Štúdia zistila, že vina môže zlepšiť vzťahy medzi ľuďmi tým, že ich motivuje, aby sa k sebe správali dobre.

Pocit viny za rozchod by vám v podstate mohol pomôcť pozrieť sa hlboko do seba, pochopiť svoje vlastné chyby, byť láskavejší k svojmu bývalému a naučiť sa lepšie spôsoby, ako sa orientovať vo vašom ďalšom vzťahu.

Prijmite, čo sa stalo a rozhodnutie, ktoré ste urobili. Odpútanie pozornosti od svojich skutočných pocitov a ignorovanie viny vám z dlhodobého hľadiska nepomôže. Musíte prijať svoju vinu, bez ohľadu na to, aký nepríjemný je to pocit. Zapisovanie do denníka môže byť účinným spôsobom, ktorý vám pomôže spracovať všetky vaše emócie. Buďte zvedaví na to, čo cítite, a snažte sa pochopiť, odkiaľ to prichádza a za čo presne sa cítite vinní. Keď to pochopíte, môžete pracovať na tom, aby ste to nechali ísť.

Odpustenie ako základ

Odpustenie sebe je dôležitým krokom k prekonaniu viny z rozchodu. Pamätajte, že každý robí chyby a že vzťahy končia z mnohých dôvodov – zvyčajne to nie je len chyba jednej osoby. Doprajte si čas a priestor na uzdravenie a buďte k sebe v tomto ťažkom období jemní. Rozhodujúce je, pozerať sa do budúcnosti.

Rozprávanie o tom, čo prežívate, môže byť neuveriteľne účinný spôsob, ako vám pomôcť spracovať vaše myšlienky a pocity. Možno máte milovaného človeka, s ktorým sa môžete porozprávať o tom, čo sa s vami deje – napríklad so súrodencom, ktorý je vždy len na zavolanie, alebo s priateľom, ktorý je vždy pripravený na víkendový rozhovor o čomkoľvek. 

Praktizujte starostlivosť o seba

Koniec vzťahu je ťažký - dokonca aj pre osobu, ktorá ho končí. Do vzťahov dávame veľa energie a citu a priznať si, že vzťah sa skončil, nám dá veľa zabrať. Takže namiesto toho, aby sme si dovolili utápať sa v zlých návykoch, ľútosti a pocitoch viny, skúste sa o seba vedome postarať.

Stále si dlhujete jesť zdravé jedlá, chodiť vonku a byť aktívny a mať pokojný spánok. Možno zistíte, že vytvorenie rutiny na ráno a/alebo večer vám môže pomôcť vytvoriť si čas a priestor, ktorý potrebujete na oddych. Rutiny nemusia byť zložité a môžu byť také jednoduché ako šálka upokojujúceho čaju a čítanie knihy pred spaním alebo niečo prísnejšie, ako je ranný beh.

Ide o to, aby ste urobili to, čo potrebujete, aby ste sa o svoje telo postarali psychicky aj fyzicky.

Namiesto toho, aby ste sa zaoberali minulosťou a tým, čo sa stalo, sústreďte sa na plánovanie svojej budúcnosti. Zamyslite sa nad tým, čo vás robí šťastnými a čo radi robíte. Začnite si plánovať niektoré z tých aktivít do svojho denníka a trávte čas s ľuďmi, ktorí vás rozžiaria a vďaka ktorým sa budete cítiť dobre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: forbes.com, lovehealgrow.com, pairedlife.com. titulná foto: annabellepsychology.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies