Dôvera a akademický výkon: Prečo je sebadôvera dôležitá na dosiahnutie lepších známok

NETKY.SK • 4 Máj 2024, 13:30 • 2 min
Dôvera a akademický výkon: Prečo je sebadôvera dôležitá na dosiahnutie lepších známok

„Či už si myslíte, že môžete, alebo si myslíte, že nemôžete – máte pravdu,“ vyhlásil americký priemyselník a obchodný magnát Henry Ford. A ukázalo sa, že mal dobrý pravdu. Nespočetné množstvo výskumov odvtedy zdôraznilo rozhodujúcu úlohu sebadôvery vo vzťahu k úspechu.

slovakia

left justify in out

 

Dôvera ako základ

Dôvodom, prečo toľko ľudí nedokáže dosiahnuť svoj potenciál, nie je nedostatok vedomostí alebo talentu, ale zásadný nedostatok viery v seba samých. Ďalšou mylnou predstavou mnohých ľudí je, že sebadôvera je pevná vlastnosť: buď ju máte, alebo nie. Ale to nie je pravda.

Jedna metaanalýza analyzovala 32 štúdií skúmajúcich vzťah medzi sebaponímaním študenta a jeho akademickým úspechom. Preskúmanie zistilo, že vysoké sebavedomiesúvisí s vysokým akademickým výkonom a naopak. Ako to zhrnula jedna štúdia "sebadôvera funguje ako predikcia akademického výkonu. Čím lepšie sebavedomie, tým lepší akademický výkon.

Dôvera môže podkopať akademický výkon a prispieť k cyklu predčasného ukončenia štúdia. Pozrite si tieto dôkazmi podložené spôsoby, ako zvýšiť sebadôveru...

Dôvera prichádza a odchádza 

Takýto prístup by bol užitočný pre všetkých študentov, pretože aj tí sebavedomejší medzi nami občas zakolísajú. Je normálne a prirodzené, že dôvera opadá a prichádza. 

Získanie dobrej známky alebo pochvaly by to samozrejme posilnilo a kritika by to zrazila. Preto je dôležité, aby si všetci študenti vypestovali silný pocit sebadôvery, ktorý sa nespolieha výlučne na vonkajšie faktory (ako sú známky a pochvaly), aby ho podporili.

Miera absolvovania stagnuje okolo 65 % , čo je zlá správa pre vysoké školy aj študentov. Jednou z hlavných hnacích síl nízkej miery ukončenia štúdia je cyklus predčasného ukončenia štúdia. Namiesto toho, aby negatívny výkon vyústil do stresu a vyhorenia, sebavedomý študent by sa mohol na situáciu pozrieť objektívne, odmietnuť negatívne sebarozprávanie a prísť so stratégiou na zlepšenie (napr. naučiť sa lepšie študovať, požiadať o podporu atď.).

Oslávte svoje úspechy

Život je plný mnohých ťažkých úloh. Sotva prejdete niečím ťažkým, musíte prekonať ďalšiu prekážku.
Platí to v práci, škole a dokonca aj vo vzťahoch s rodinou a priateľmi.
To je dôvod, prečo by ste mali počas cesty oslavovať svoje úspechy. Môže to byť čokoľvek, od absolvovania ťažkej skúšky, o ktorej ste si neboli istí, že ju zvládnete, až  po promócie.

Oslavovanie vašich úspechov vám môže pomôcť posilniť vašu sebadôveru a pomôcť vám cítiť sa lepšie zo svojich schopností. Vytvára tiež príjemnú spomienku, na ktorú sa budete obzerať – aj keď sú časy ťažké a myslíte si, že niečo nedokážete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: glean.co, honorsociety.org. titulná foto: cci.stradaeducation.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies