Európske krajiny po útoku v Moskve posilňujú protiteroristické opatrenia

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 20:30 • 2 min
Európske krajiny po útoku v Moskve posilňujú protiteroristické opatrenia

Rím - Európske krajiny vrátane Talianska posilňujú bezpečnostné opatrenia po nedávnom teroristickom útoku, pri ktorom v Moskve zahynulo viac ako 130 ľudí.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra krajiny v pondelok 25. marca po zasadnutí o verejnom poriadku a bezpečnosti nariadilo policajným zložkám, aby zintenzívnili dohľad. Hoci už bezprostredne po teroristickom útoku v Moskve v piatok 22. marca večer bol v Taliansku zvýšený bezpečnostný stupeň na maximum, najnovšie opatrenia sa zameriavajú na zvýšenie bezpečnosti počas Veľkej noci.

Podľa prieskumu talianskeho združenia hotelov a cestovného ruchu Federalberghi sa očakáva, že počas veľkonočných sviatkov od 29. marca do 1. apríla vycestuje najmenej 10,5 milióna Talianov. Taliansko v tomto období navštívi aj mnoho zahraničných turistov. Minulý rok sa počet turistov v Taliansku počas veľkonočných sviatkov odhadoval na 3,3 milióna.

Osobitná pozornosť sa bude venovať miestam, "kde sa zhromažďuje a prechádza najviac ľudí, ako aj všetkým citlivým cieľom", ako sú letiská, vlakové stanice a kultúrne a náboženské pamiatky, uviedlo ministerstvo vnútra. Talianske bezpečnostné a spravodajské zložky boli tiež vyzvané, aby naďalej "pozorne monitorovali aktivity na internete s cieľom identifikovať akékoľvek rizikové situácie".

Podobné opatrenia boli v nedeľu 24. marca oznámené aj vo Francúzsku. Podľa príspevku francúzskeho premiéra Gabriela Attala na sociálnej platforme X bola po útoku v Moskve na Elyzejskom paláci zvolaná Rada pre obranu a národnú bezpečnosť. "Vzhľadom na údajný útok ISIS a hrozbu pre našu krajinu sme sa rozhodli povýšiť status Vigipirate na najvyšší stupeň: stav núdze pri útoku," dodal Attal.

V Dánsku bola minulý týždeň zvýšená bezpečnostná pohotovosť z dôvodu zvýšenej hrozby terorizmu. Stupeň ohrozenia teraz zostane na maximálnej úrovni. V Spojenom kráľovstve je aktuálny národný stupeň ohrozenia "značný" alebo stredný, tretí najvyšší v päťstupňovom systéme krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies