Fed oznámil veľkú zmenu. A nie, nehovoríme o úrokových sadzbách. O čo teda ide?

NETKY.SK • 2 Máj 2024, 16:00 • 2 min
Fed oznámil veľkú zmenu. A nie, nehovoríme o úrokových sadzbách. O čo teda ide?

New York - Stredajšie politické rozhodnutie Federálneho rezervného systému (Fed) bolo pre investorov pomerne nudné. Predstavitelia ponechali totiž úrokové sadzby na rovnakej úrovni, ako boli od júla 2023.

slovakia

left justify in out

Niektorí zdatní obchodníci sa však tešia z ďalšieho kľúčového rozhodnutia. Fed oznámil, že od júna výrazne obmedzí svoj program kvantitatívneho sprísňovania (QT), teda výpredaj svojich aktív s cieľom znížiť ponuku peňazí a zvýšiť úrokové sadzby.

Výnosy amerických štátnych dlhopisov v dôsledku tejto správy klesli. Výnosy 10-ročných aj 2-ročných dlhopisov klesli o 0,05 percentuálneho bodu.

Čo sa deje?

Fed v rokoch 2020 až 2022 nakúpil množstvo dlhopisov krytých štátnymi dlhopismi, aby podporil oživenie hospodárstva po recesii spôsobenej pandémiou. Tieto nákupy nakoniec stlačili úrokové sadzby v niektorých častiach ekonomiky, napríklad v oblasti bývania a predaja automobilov. V polovici roka 2022, keď inflácia prudko vzrástla, Fed tento krok zvrátil a začal tieto dlhopisy vykupovať.

Fed v súčasnosti necháva každý mesiac splatnosť štátnych dlhopisov v hodnote až 60 miliárd USD bez toho, aby ich nahradil, čím znižuje množstvo peňazí v obehu v ekonomike. Zámerom je, že QT môže pomôcť vyvinúť určitý tlak na znižovanie cien.

Tento postup má však aj isté negatíva - zmena množstva likvidity v ekonomike a presmerovanie týchto peňazí by mohlo mať závažné dôsledky.

Ako minulý mesiac zdôraznil generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon, "nikdy sme skutočne nezažili plný účinok kvantitatívneho sprísňovania v takomto rozsahu". Súčasné tempo kvantitatívneho uťahovania odčerpáva zo systému ročne viac ako 900 miliárd USD likvidity. Dimon tak neskrýval obavy.

QT znižuje množstvo peňazí v bankovom systéme, čo vedie k vyšším úrokovým sadzbám a prísnejším menovým podmienkam, ale keď Fed naposledy realizoval takýto program v roku 2019, niektorým bankám veľmi chýbali rezervy.
 
To viedlo k tomu, že úrokové sadzby jednodňových úverov medzi bankami vyskočili nezvyčajne vysoko. Fed musel zasiahnuť a poskytnúť likviditu, aby tieto sadzby znížil.

Predseda Fedu Jerome Powell nechce, aby sa zopakoval rok 2019, a na svojej poslednej tlačovej konferencii povedal, že štvrťročný cyklus sa čoskoro obmedzí.
 
V stredu predstavitelia oznámili, že znížia mieru QT na 25 miliárd USD, čo je viac ako polovica súčasnej úrovne.


Veľký deň na trhu s dlhopismi

Krishna Guha a Marco Casiraghi zo spoločnosti Evercore ISI nedávno napísali: "1. máj bude veľkým dňom na trhu s dlhopismi.“

Ak Fed skutočne zmierni svoju politiku sprísňovania, "finančné trhy budú pravdepodobne vnímať zúženie programu QT ako priaznivé pre rizikovejšie investície, ako sú akcie a dlhopisy na okraji", povedal Bill Adams, hlavný ekonóm banky Comerica. Zúženie programu by totiž malo poslať ceny dlhopisov nahor a úrokové sadzby nižšie.

Riziko, napísali v utorok analytici Bank of America, "je podľa nášho názoru pre akcie naklonené smerom nahor, najmä vzhľadom na potenciálne oznámenie zúženia QT".

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Text: CNN / Nicole Goodkind, Ilustračné foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies