Indovia po celom svete oslavujú v týchto dňoch sviatok Holí. Čo pre nich znamená a aké majú zvyky?

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 18:30 • 2 min
Indovia po celom svete oslavujú v týchto dňoch sviatok Holí. Čo pre nich znamená a aké majú zvyky?

Milióny Indov v týchto dňoch oslavujú doma i v zahraničí sviatok Holí, známy ako sviatok farieb. Festival oslavuje začiatok jari a víťazstvo dobra nad zlom. V rámci tohto sviatku, ktorý sa koná v posledný deň splnu lunárneho mesiaca, ľudia natierajú priateľov a rodinu pestrými farbami a modlia sa.

slovakia

left justify in out

Podobne ako ostatné hinduistické sviatky má aj Holi svoje korene v dávnych legendách. Podľa jednej z týchto príbehov krutý kráľ Hiranyakashyap požadoval neobmedzenú moc, vyhlásil sa za boha a nútil svojich poddaných k slepej poslušnosti. Jeho syn, princ Prahlad, však odmietol podporiť túto tirániu a radšej uctieval boha Višnu. Kráľa jeho synovo odmietnutie rozhnevalo a snažil sa ho zabiť, no Prahlad vždy nejakým zázrakom unikol jeho nástrahám.

Kráľ Hiranyakashyap požiadal svoju sestru Holiku, ktorá bola obdarená zázračnými schopnosťami, aby ľsťou princa Prahlada vlákla na hranicu ohňa a nechala ho tam pohltiť plameňmi. Avšak smrť v plameňoch nakoniec postihla kráľovu sestru, keďže bohovia ju potrestali za zradu. Princ Prahlad, vďaka svojej pevnej viere v boha, vyšiel z ohňa nezranený. Sviatok Holi tak nielenže oslavuje príchod jari, ale aj víťazstvo dobra nad zlom.

Prípravy na veľkolepé oslavy Holi začínajú stavbou vysokých drevených hraníc, na ktorých vrchole je umiestnená podobizeň démonickej Holiky. V predvečer sviatku, za všeobecného veselia, je zapálený oheň a všetko zlé mizne v plameňoch. Pravé oslavy vrcholia ďalší deň, kedy sa ženy odievajú do pestrofarebných sárí a muži vymenia svoje bežné oblečenie za čisto biely šat. Biela farba symbolizuje čistotu a rovnosť medzi všetkými kastami.

V dedine neďaleko Gandhinagaru, hlavného mesta štátu Gudžarát, bol v nedeľu 24. marca večer zapálený obrovský oheň, na ktorý sa spotrebovalo 200 ton dreva. Keďže ide o jeden z najrozšírenejších sviatkov v Indii, milióny ľudí cestuje do svojich rodných miest a dedín v dňoch, ktoré predchádzajú sviatku Holí, aby mohli spoločne so svojou rodinou a blízkymi tento sviatok osláviť.

Pri príležitosti tohto sviatku sa vo viacerých častiach krajiny konajú obrovské sprievody. Ľudia tancujú, spievajú a usporadúvajú hostiny. Keďže ide o štátny sviatok, všetky školy sú zatvorené a deti s dospelými venujú tento deň pestrým oslavám. Deti sa pritom hrajú s vodnými pištoľami a striekajú na seba farebnú vodu.

Usmievaví ľudia držia v rukách sáčky s práškovou farbou nazývanou gulal alebo fľaše s farebnou tekutinou a za veselého pokriku: "Happy Holi!" sa snažia zasiahnuť čo najviac oslavujúcich. Voda symbolizuje pripomienku zimných monzúnov, zatiaľ čo farby oslavujú príchod jari a majú za cieľ pozdvihnúť náladu ľuďom. Farebné prášky sú vyrábané z kvetinových výťažkov alebo zmesí korenia, ako sú najčastejšie neem a kurkuma. Môžu tak prispieť k ozdraveniu organizmu, ktorý je vyčerpaný po dlhej zime.

Neodmysliteľnou súčasťou osláv Holi je aj tradičná indická hudba, ktorá sa však vo veľkých mestách postupne stráca v záplave hlučných bollywoodských hitov. Na odhalenie únavy a zahnatie stresu si ľudia často doprajú korenený nápoj bhág, ktorý je pripravený zo zmesi hašiša, mlieka a cukru. Aj keď slávnostná atmosféra s ilúziou jednofarebnej spoločnosti pretrváva v uliciach ešte niekoľko dní, nakoniec sa farby zmyjú z vlasov a tvárí a všetko sa vráti do svojich bežných koľají.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: BBC, Invia, Foto: Ilustračná (People)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies