Investičná legenda Buffett: Podvody s umelou inteligenciou budú ďalším veľkým rastúcim odvetvím. A to ma desí

NETKY.SK • 6 Máj 2024, 17:10 • 2 min
Investičná legenda Buffett: Podvody s umelou inteligenciou budú ďalším veľkým rastúcim odvetvím. A to ma desí

NEW YORK - Warren Buffett zatiaľ nenaskočil do rozbehnutého vlaku umelej inteligencie (AI) a varoval pred potenciálom poškodenia technológie.

slovakia

left justify in out

"Keď sa zamyslíte nad potenciálom podvádzania ľudí ... ak by som mal záujem investovať do podvodov, bol by to rastúci priemysel všetkých čias a svojím spôsobom to umožňuje AI,“ povedal Buffett na výročnom stretnutí akcionárov Berkshire Hathaway. Buffett poukázal na schopnosť technológie reprodukovať realistický a zavádzajúci obsah v snahe poslať peniaze zlým aktérom.

Je známe, že podvodníci používajú AI, klonovanie hlasu a technológiu deep-fake na manipuláciu s videami a obrázkami, ktoré sa vydávajú za rodinu a priateľov jednotlivca, aby požiadali o peniaze alebo osobné informácie.

"Je zrejmé, že umelá inteligencia má potenciál aj pre dobré veci, ale... Myslím si, že ako niekto, kto na tom nič nerozumie, má obrovský potenciál dobra a obrovský potenciál ublíženia – a jednoducho neviem, ako sa to prejaví," dodal Buffett.

O AI sa hovorí na Wall Street už viac ako rok, pretože investori vsádzajú na potenciál technológie viesť k vyšším ziskom v budúcnosti. Akcie ako Nvidia a Meta Platforms počas boomu AI prudko vzrástli, a to o 507 percent, resp. 275 percent, od konca roka 2022.

Investičná legenda však priznala, že nie je oboznámená s umelou inteligenciou a prirovnala jej potenciál k potenciálu atómovej bomby počas 20. storočia.

"Neviem nič o umelej inteligencii. To neznamená, že popieram jeho existenciu, dôležitosť alebo niečo podobné," povedal Buffett opatrným tónom. "Vypustili sme Džina z fľaše, keď sme vyvinuli jadrové zbrane a ten Džin v poslednej dobe robí hrozné veci.“

"Nepoznám žiadny spôsob, ako dostať Džina späť do fľaše a AI je trochu podobná. Je to súčasť cesty von z fľaše a je to nesmierne dôležité a niekto to urobí... či to zmení budúcnosť spoločnosti, sa dozvieme neskôr," dodal Buffett.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNBC, Foto: Warren Buffet / grow.acorns.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies