Japonci chceli totálnu vojnu. Prevrat mal zabrániť kapitulácii aj po atómových bombách

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 16:00 • 2 min
Japonci chceli totálnu vojnu. Prevrat mal zabrániť kapitulácii aj po atómových bombách

V lete 1945 bola porážka Japonska samozrejmosťou. Japonské námorníctvo a letectvo boli fakticky zničené a spojenecká námorná blokáda zanechala ekonomiku krajiny v troskách. Dobytie Okinawy americkými silami v júni poskytlo základ pre inváziu na japonské ostrovy, ktorá mala byť operáciou bezprecedentného rozsahu a potenciálnych obetí.

slovakia

left justify in out

Ukončenie druhej svetovej vojny znamenalo kľúčový moment v globálnych dejinách a ukončilo konflikt, ktorý zachvátil svet na dlhých šesť rokov. Kapitulácia Japonska, ktorá oficiálne ukončila vojnu, bola zložitým procesom ovplyvneným kombináciou vojenských, politických a sociálnych faktorov.

V lete 1945 bola porážka Japonska samozrejmosťou. Japonské námorníctvo a letectvo boli fakticky zničené a spojenecká námorná blokáda zanechala ekonomiku krajiny v troskách. Dobytie Okinawy americkými silami v júni poskytlo základ pre inváziu na japonské ostrovy, ktorá mala byť operáciou bezprecedentného rozsahu a potenciálnych obetí.

Atómové bomby

Spojenci na čele s USA, Spojeným kráľovstvom a Čínou vydali 26. júla 1945 Postupimskú deklaráciu, v ktorej požadovali bezpodmienečnú kapituláciu japonských ozbrojených síl. Deklarácia varovala pred „rýchlym a úplným zničením“, ak sa Japonsko nevzdá.

Situácia sa vyhrotila, keď Spojené štáty 6. a 9. augusta odpálili dve atómové bomby nad japonskými mestami Hirošima a Nagasaki. Tieto bombové útoky spôsobili bezprecedentné zničenie a straty na životoch, čo v kombinácii s vyhlásením vojny Sovietskym zväzom Japonsku a následnou inváziou do Mandžuska zatlačilo Japonsko na pokraj.

Napriek frakcii vo vedení Japonska, ktorá obhajovala kapituláciu, existoval značný odpor voči bezpodmienečnému prijatiu podmienok spojencov. Až keď zasiahol cisár Hirohito, ovplyvnený ničivými účinkami atómového bombardovania a sovietskej invázie, Najvyššia rada pre vedenie vojny súhlasila s prijatím podmienok stanovených v Postupimskej deklarácii.

15. augusta 1945 cisár Hirohito prostredníctvom rádiového prejavu oznámil kapituláciu Japonska spojencom, čo bola v japonskej histórii bezprecedentná udalosť. Formálne podpísanie dokumentov o kapitulácii sa uskutočnilo na palube USS Missouri v Tokijskom zálive 2. septembra 1945. Na tomto ceremoniáli sa zúčastnili predstavitelia spojeneckých mocností a japonskej vlády, čím sa oficiálne ukončila druhá svetová vojna.

Okupácia spojencami

Kapitulácia Japonska viedla k obdobiu okupácie a rekonštrukcie pod vedením spojeneckých mocností, najmä Spojených štátov amerických. Japonsko prešlo významnými politickými, ekonomickými a sociálnymi zmenami, ktoré pripravili pôdu pre jeho vznik ako mierový a prosperujúci národ v povojnovej ére.

Koniec 2. svetovej vojny znamenal aj novú geopolitickú situáciu so začiatkom studenej vojny medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom. Použitie atómových zbraní vo vojne a následné preteky v zbrojení mali hlboké dôsledky pre medzinárodné vzťahy a budúcnosť globálneho konfliktu.

Koniec druhej svetovej vojny bol významnou udalosťou, ktorá zmenila svet v mnohých smeroch. Japonská kapitulácia nebola len vyvrcholením vojenskej porážky, ale aj odrazom zničujúcej sily jadrových zbraní a meniacej sa dynamiky medzinárodnej politiky. Dedičstvo vojny a jej ukončenie dodnes ovplyvňuje svetové dianie.

 

Reakcia verejnosti

Reakcia japonskej spoločnosti na správu o kapitulácii na konci druhej svetovej vojny bola zložitá a mnohostranná. Pre širokú verejnosť bolo oznámenie o kapitulácii šokujúce. Japonci boli pripravení na totálnu vojnu a mnohí ani neuvažovali o možnosti porážky.

Rozhlasový prejav cisára Hirohita 15. augusta 1945 bol prvýkrát, čo mnohí Japonci počuli hlas svojho cisára. Jeho používanie formálneho a klasického jazyka sťažilo niektorým pochopiť úplné dôsledky toho, čo bolo povedané.

Reakcia verejnosti bola zmiešaná, niektorí cítili úľavu, že vojna sa skončila, zatiaľ čo iní pociťovali pocit hanby a zúfalstva nad kapituláciou. Cisárov prejav, ktorý hovoril o „novej a najkrutejšej bombe“, pomohol verejnosti prijať realitu porážky a nevyhnutnosť kapitulácie, aby sa zabránilo ďalšiemu ničeniu.

Medzi japonskou politickou a vojenskou elitou došlo k rozdeleniu. Niektorí zástancovia tvrdej línie boli odhodlaní pokračovať v boji aj napriek istej porážke. Cisárovo rozhodnutie vzdať sa čelilo odporu, čo viedlo k pokusu o prevrat zo strany mladých armádnych dôstojníkov, ktorí chceli zabrániť vysielaniu kapitulácie. Prevrat sa však nepodaril a cisárova správa bola doručená podľa plánu.

Pokus o prevrat

Dokonca aj po oficiálnej kapitulácii niektorí japonskí vojenskí pracovníci umiestnení v odľahlých oblastiach odmietli týmto správam uveriť alebo sa vzdali celé mesiace a v niektorých prípadoch aj roky. V konečnom dôsledku cisárov zásah a následné prijatie porážky vládou umožnili verejnosti začať proces vyrovnávania sa s koncom vojny a začiatkom novej éry.

Kapitulácia Japonska bola zlomovým bodom, ktorý si vyžiadal výrazný posun v národnej psychike. Znamenalo koniec imperiálnej expanzie a začiatok obdobia rekonštrukcie a reflexie vojnových udalostí. Reakcia japonského ľudu na kapituláciu bola zmesou šoku, úľavy a introspekcie, keď čelili realite povojnového sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.bbc.com, www.nationalww2museum.org, www.archives.gov, www.historynewsnetwork.org foto: history.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies