Megapodvod: Čínska sieť falošných e-shopov s údajne značkovou módou ľuďom vybielila účty

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 18:40 • 2 min
Megapodvod: Čínska sieť falošných e-shopov s údajne značkovou módou ľuďom vybielila účty

LONDÝN - Viac ako 800 000 ľudí v Európe a USA sa stalo obeťou podvodu čínskych internetových obchodov s módou. Programátori vytvorili viac ako 70 000 falošných webových stránok, ktoré zarobili peniaze a získali o ľuďoch a ich kreditkách citlivé informácie.

slovakia

left justify in out

O jednom z najväčších podvodov v histórii online nakupovania informovali noviny The Guardian, Die Zeit a Le Monde. Spoločnou prácou odhalili mechanizmy toho, čo Chartered Trading Standards Institute, obchodné združenie Spojeného kráľovstva, opísalo ako jeden z najväčších podvodov svojho druhu.
 
Podľa zahraničných médií čínski programátori vytvorili 76 000 falošných internetových obchodov, ktoré ponúkajú zľavnený tovar od značiek ako Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace, Prada a ďalších. Prvá bola v roku 2015. Webová stránka bola preložená do niekoľkých jazykov – angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny, švédčiny a taliančiny. Približne tretina obchodov funguje dodnes.
 
Stránka však nemala a nemá vôbec žiadne spojenie so známymi značkami, ktoré ponúkajú. Vo väčšine prípadov podvedení zákazníci ale objednaný tovar ani nedostali.
 
Vybielili im nielen účty
 
Len za posledné tri roky bolo podľa analýzy dát spracovaných viac ako milión objednávok. Nie všetky platby boli úspešné, ale skupina podvodníkov mohla v rovnakom období zarobiť údajne až 50 miliónov eur.
 
Navyše sa odhaduje, že 800 000 ľudí v Európe a USA zdieľa svoje e-mailové adresy s podvodnými webovými stránkami. Približne 476 000 z nich zdieľalo údaje o platobnej karte vrátane trojmiestneho bezpečnostného čísla. Všetci tiež odoslali do siete svoje mená, telefónne čísla a poštové adresy.
 
Existenciu siete falošných obchodov odhalila nemecká poradenská spoločnosť v oblasti kybernetickej bezpečnosti Security Research Labs (SR Labs). Bola to ona, ktorá ich zdieľala s nemeckými novinami Die Zeit.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Guardian, Die Zeit, Le Monde, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies