Kanada bude mať nové 20-dolárové bankovky. Alžbetu vystrieda Karol III.

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 17:00 • 2 min
Kanada bude mať nové 20-dolárové bankovky. Alžbetu vystrieda Karol III.

OTTAWA - Kanada je pripravená zmeniť svoje bankovky a umiestniť na ne podobizeň súčasnej hlavy štátu. Kanadská centrálna banka uviedla, že nové 20-dolárové bankovky s podobizňou súčasného britského kráľa Karola III. by mohli byť vydané začiatkom roka 2027. Súčasná bankovka nesie podobizeň zosnulej kráľovnej Alžbety II.

slovakia

left justify in out

Podľa guvernéra Bank of Canada Tiffa Macklema je v krajine v obehu viac ako miliarda kanadských 20-dolárových bankoviek.
 
"Hotovosť zostáva dôležitým spôsobom platby a my sa tešíme na vydanie novej dvadsaťdolárovej bankovky, ktorú budú môcť Kanaďania naďalej s dôverou používať," povedal šéf centrálnej banky.
 
Korunovácia britského kráľa Karola III. sa uskutočnila začiatkom mája minulého roka. Kanadský premiér Justin Trudeau vtedy oznámil, že kanadské bankovky v hodnote 20 dolárov, ako aj mince, na ktorých je tiež zobrazená kráľovná Alžbeta II., dostanú nový vzhľad.
 
Nová 20-dolárová bankovka bude polymérovázelená. Centrálna banka tiež uviedla, že do novej bankovky zakomponuje vylepšené ochranné prvky s cieľom zlepšiť ochranu proti falšovaniu. Na zadnej strane by mal zostať kanadský pamätník vo Vimy.
 
Bank of Canada uviedla, že novú bankovku predstaví niekoľko mesiacov pred jej uvedením do obehu. Jej predbežný dizajn musí schváliť minister financií.
 
Podľa údajov kanadskej centrálnej banky bola na konci roka 2023 v obehu viac ako miliarda 20-dolárových bankoviek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Foto: 20-dolárová kanadská bankovka / bankofcanada.ca
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies