Kráľovná autentickosti: Amy Winehouse, nezabudnuteľná ikona neprestala byť sama sebou napriek lavínam kritiky

NETKY.SK • 12 November 2023, 14:00 • 2 min
Kráľovná autentickosti: Amy Winehouse, nezabudnuteľná ikona neprestala byť sama sebou napriek lavínam kritiky

Najnadanejšia prelomová britská popová hviezda 21. storočia by mala tohto roku 40 rokov. Mala osobitý vzhľad a postoj, ktorý ju odlišoval od ostatných umelcov, a jej rebelský, nezávislý duch sa odrážal v jej hudbe. Jej život bol naplnený mnohými rôznymi tragédiami, no azda najväčšou zo všetkých bolo, že musela zomrieť, aby si naozaj celý svet uvedomil, aká bola neuveriteľná.

slovakia

left justify in out

Amy Winehouse bola britská speváčka a skladateľka známa svojím silným, oduševneným hlasom a jedinečnou zmesou jazzu, soulu a rocku. Preslávila sa začiatkom roku 2000 svojím kriticky uznávaným albumom „Back to Black“, ktorý priniesol hity ako„Rehab“ a„You Know I'm No Good“. Jej vokálny štýl bol výrazný a silný, so širokým rozsahom a silným emocionálnym podaním. Nahrala len dva albumy, no jej hudobný odkaz je obrovský.

Jedinečná práca s hlasom

Mala silnú kontrolu nad svojím hlasom, s jasnou a presnou výškou a širokým rozsahom, ktorý jej umožnil ľahko zvládnuť vysoké aj nízke tóny. Mala tiež prirodzený zmysel pre frázovanie a načasovanie, čo jej vystúpeniam dodávalozmysel pre swing a groove, ktorý pripomínal klasické jazzové a soulové speváčky.

Okrem technickej zručnosti bola Winehouse známa aj svojou emocionálnou hĺbkou a autentickosťou. Spievala so surovou, emocionálnou úprimnosťou, ktorá bola v populárnej hudbe vzácna, a jej texty sa často zaoberali ťažkými témami, akými sú láska, skľúčenosť a závislosť. Mala spôsob, ako vyjadriť hlboké pocity prostredníctvom svojho hlasu a textov, ktoré rezonovali u poslucháčov a vďaka ktorým boli jej vystúpenia obzvlášť silné.

Jedinečná zmes jazzu, soulu a rocku od Winehouse ju odlišuje od ostatných vokalistov jej generácie. Inšpirovala sa klasickými soulovými a jazzovými speváčkami akoDinah Washington a Sarah Vaughan, ale do svojho zvuku zakomponovala aj prvky rockovej a popovej hudby. Tátozmes štýlov dala jej hudbenadčasovú kvalitu, vďaka ktorej vynikla v ére, keď sa mnoho popových spevákov zameriavalo na povrchnejšie, trendy zvuky.

Osobnosť ako žiadna iná

Ďalším faktorom, ktorý prispel k veľkosti Winehouse ako speváka, bola jej jedinečná osobnosť a štýl. Mala osobitý vzhľad a postoj, ktorý ju odlišoval od ostatných umelcov, a jej rebelský, nezávislý duch sa odrážal v jej hudbe. Bola známa svojím odmietaním prispôsobiť sa mainstreamovým očakávaniam a ochotou byť zraniteľná a otvorená vo svojej hudbe. Táto autenticita a osobitosť z nej urobili vzor pre mnohých mladých hudobníkov a pomohli ju presadiť ako ikonu svojej generácie.

jej komická stránka bola rovnako úprimná ako jej smútok a utrpenie. Bola dôvtipná, šikovná a charizmatická. 

Išlo len a len o hlas

Amy Winehouse nikdy nepoužila svoj vzhľad na predaj hudby. Nikdy nemala sexualizovaný imidž, nikdy netancovala vo svojich videách a spoliehala sa len na svoj hlas.

Speváčka nebola vašou konvenčnou ženskou popovou hviezdou v žiadnej forme. Svoj výzor nielenže nikdy nepoužila, ale ešte sa aj netradične vyzerala. Obliekala sa štýlom, ktorý bol naposledy populárny v 60. rokoch, aj keď jej vydavateľstvo hovorilo, že nemá.

Winehouse tiež znášala oveľa viac týrania kvôli svojmu vzhľadu, ako to kedy urobili mnohí jej súčasníci.

Neexistovala žiadna emócia, ktorú by jej hlas nedokázal zachytiť. Vypočujte si Frank jej prvý album, je tam množstvo humorných skladieb, ktoré vás skutočne dokážu rozosmiať, ako napríklad „Cherry“, „Stronger than Me“ a „Amy, Amy, Amy“. Porovnajte to so srdcervúcimi baladami ako „Love is a Losing Game“, „Back to Black“ alebo „Wake Up Alone“ a môžete si urobiť predstavu o tom, aká všestranná speváčka bola.

Hudobníci ju milovali a uznávali

Amy si počas svojej kariéry získala mnoho známych fanúšikov. Patrili medzi nich The Rolling Stones, Elton John, Paul McCartney,  Ringo Starr (ktorý sa jej v skutočnosti zastal, keď Natalie Cole kritizovala Winehouse za získanie piatich cien Grammy. , zatiaľ čo trpela svojou drogovou závislosťou a tvrdila, že to dáva zlý príklad), Debbie Harry, Alice Cooper, Ronnie Spector, George Michael (ktorý ju tiež označil za najtalentovanejšieho skladateľa za celú svoju kariéru videl!) Tom Jones, Quincy Jones, Tony Bennett, Dave Grohl. Roger Dahltry.

Ďalej aj Brian May (ktorý o nej hovoril ako o modernej hudobnej legende), Annie Lennox, Bette Midler, Beyonce, a samozrejme mnoho moderných prominentných umelcov, ktorých inšpirovala, ako napríklad Adele, Lady Gaga, Paloma Faith a Emeli Sande.

Amy Winehouse mala ponuky na spoluprácu s Georgeom Michaelom, Debbie Harry, Stevie Wonder a Eminemom, ktoré musela všetky odmietnuť kvôli jej závislostiam. Aj keď našťastie dokázala spolupracovať s Rolling Stones, Quincy Jonesom a najpamätnejším Tonym Bennettom.

Fakt, že toľko umelcov z toľkých rôznych prostredí a generácií, doslova všetci od Beatles až po Beyonce boli jej fanúšikmi, stále hovorí o jej talente.

Vyhodená zo školy

Vo veku 12 rokov navštevovala Winehouse Divadelnú školu Sylvie Young, ale nezmaturovala. Vylúčili ju za to, že sa ‚nenahlásila‘ a dala si prepichnúť nos.
Potom išla na prestížnu školu BRIT, medzi jej absolventov patria Jessie J, Leona Lewis a Adele.

Autentická kráska

Amy bola skutočne úprimná, čo žiarilo všetkými jej textami. Bola to niekto, kto sa nebál povedať o sebe čokoľvek, bez ohľadu na to, ako zle to mohlo vyzerať. Toto je najzreteľnejšie v skladbách ako „I heard love is blind“ a „You Know I'm No Good“.

„Kedykoľvek napíšem niečo smutné, nikdy to nenechám len tak. Dala som do toho morálku alebo pointu,“ hovorí Winehouse v posmrtnom dokumentárnom filme Amy , ktorý vyšiel v roku 2015. 

"Nepíšem piesne, pretože chcem, aby bolo počuť môj hlas, alebo chcem byť slávny, alebo čokoľvek z toho," povedal Winehouse v rozhovore pre CNN v roku 2007. "Píšem piesne o veciach, s ktorými mám problémy, musím sa cez ne dostať a z niečoho zlého musím urobiť niečo dobré."

Nadácia Amy Winehouse bola založená s cieľom pomôcť mladým ľuďom trpiacim drogovou závislosťou a duševnými chorobami a pomôcť im dosiahnuť čo najlepší potenciál. Odkaz Amy Winehouse je príkladom toho, ako sláva, drogy a duševné choroby môžu skutočne ovplyvniť život človeka.

Svet ju nikdy nezabudne

O Amy si treba pamätať veľa vecí. Jej silný hlas, jej lyrická poézia, jej symbolické hrubé okrídlené očné linky a účes v úli. Hoci jej hudobná kariéra bola krátka, rozhodne zapôsobila na svet. Vplyv, ktorý môžete vidieť aj dnes u umelkýň. Amy bola viac ako výnimočná. Bola vizionárkou, ktorá využila svoju pravdu na vytvorenie niečoho nezabudnuteľného. Jej život bol naplnený mnohými rôznymi tragédiami, no azda najväčšou zo všetkých bolo, že musela zomrieť, aby si naozaj celý svet uvedomil, aká bola neuveriteľná.

Zdroje:

https://londonmusicacademy.com/what-made-amy-winehouse-a-great-vocalist/

https://www.openmicuk.co.uk/advice/how-did-amy-winehouse-become-famous-get-discovered/

https://umusic.co.nz/moments/classic-pop/the-legacy-of-amy-winehouse/

https://www.ft.com/content/a2a5f9ab-593d-4976-acdd-d031079a290f

https://burrunjor.com/2014/09/03/10-reasons-to-admire-amy-winehouse/

https://edition.cnn.com/2021/07/23/entertainment/amy-winehouse-death-anniversary/index.html

https://www.theodysseyonline.com/5-reasons-amy-winehouse-legend

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: universomovieforward.wordpress.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies