Las Vegas: Sphere – architektonický unikát, ktorý sa oplatí vidieť

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 10:00 • 2 min
Las Vegas: Sphere – architektonický unikát, ktorý sa oplatí vidieť

LAS VEGAS - Ak chcete zažiť rozprávkový obraz s najvyšším rozlíšením na svete, vychutnať si akustický zážitok vďaka 160 000 reproduktorom, dovoliť výkonným ventilátorom rozvlniť vaše vlasy a znásobiť autentickosť zážitku vďaka vibrujúcim sedadlám, tak rozhodne musíte navštíviť magickú The Sphere v Las Vegas.

slovakia

left justify in out

Budova, ktorá pojme až 18 600 návštevníkov, je naozaj masívna, stačí ju porovnať s neďalekým vyhliadkovým kolesom. Je vysoká 112 metrov a v jej najširšej časti by ste namerali 157 metrov. Počas dňa plášť statočne bojuje proti nevadskému slnku, ale skutočný zážitok vám dopraje v noci, kde sa naplno rozvinie jej pestrá fantázia.

Plášť, nazývaný Exosphere, dokáže vykresliť plnofarebnú grafiku a video a doslova zaplaviť okolie farebnou žiarou. Kdekoľvek na svete by to pravdepodobne vzbudilo nevôľu obyvateľov okolitých nehnuteľností, ale v Las Vegas je všetko povolené.

Plášť je vybavený 1,4 miliónmi LED bodov od SACO, každý so 48 svetelnými diódami a podľa tvorcu môže vytvoriť 256 miliónov farieb. Z diaľky obraz vyzerá skvele. Čím bližšie ste k aréne, tým viac sa obraz rozpadá na jednotlivé body a keď sa dostanete do priestoru pred vchodmi, pripomína to skôr veľmi silné vianočné svetlá než displej. Ale pri čakaní v rade táto farebná hra svetiel nikomu neprekáža.  

Keď vstúpite dnu, privíta vás futuristický foyer. Ak sa chcete posunúť do samotnej arény, musíte zdolať niekoľko poschodí. Čakanie v rade si možno spríjemniť napríklad sledovaním humanoidného robota a holografických projekcií na rotujúcich lopatkách ventilátorov.

Vo vnútri kupoly arény na vás čaká sférické projekčné plátno podobné planetáriu. Má 14 864 metrov štvorcových a nie je to premietacie plátno, ale sada LED plôch. Celkové rozlíšenie je 16 000×16 000 pixelov, obrazovku s vyšším rozlíšením na Zemi nenájdete.

V hľadisku pri pohľade dopredu máte obraz v celom zornom poli. Pokiaľ ide o ozvučenie, reproduktory dodala spoločnosť Holopot. Je tu 1 600 pevných nainštalovaných a 300 mobilných modulov X1, ktoré firma vyvinula špeciálne pre Sphere. Celkom 160 000 reproduktorov je dômyselne napriamených na publikum a výsledkom je neuveriteľný akustický zážitok.

Návštevníka uchváti kombinácia obrovského obrazu s ultravysokým rozlíšením, s vysokým dynamickým rozsahom, dokonalým priestorovým zvukom, vetrom z ventilátorov a jemne vibrujúcimi sedadlami, čo zvyšuje autentickosť zážitku.

Výstavba Sphere v Las Vegas stála 2,3 miliardy dolárov. Je to údajne najdrahší zábavný priestor v Las Vegas. Ak navštívite toto mesto, rozhodne stojí za to ho vidieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Technet / Václav Nievlt, Foto: The Sphere / billboard.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies