Minister obrany Kaliňák o pracovnej ceste do Malajzie: Úspešná misia

NETKY.SK • 10 Máj 2024, 13:30 • 2 min
Minister obrany Kaliňák o pracovnej ceste do Malajzie: Úspešná misia

KUALA LUMPUR - Po spoločnej návšteve Azerbajdžanu s predsedom vlády SR Robertom Ficom absolvoval podpredseda vlády SR a minister obrany SR Robert Kaliňák pracovnú cestu do Malajzie. Slovenskú delegáciu v Kuala Lumpur oficiálne prijal minister obrany Malajzie Mohamed Khaled a súčasne navštívila hlavný veľtrh obrannej techniky v tomto regióne Ázie, vrátane prehliadky slovenského i českého stánku.

slovakia

left justify in out

Stretnutie ministra obrany Malajzie Mohameda Khaledaministrom obrany SR Robertom Kaliňákom sa nieslo v znamení ďalšieho rozvoja obojstrannej spolupráce. Slovenský minister prišiel podporiť produkt slovenského obranného priemyslu - húfnicu BIA, ktorá je spolu s francúzskym produktom vo finálnom výbere pre malajské ozbrojené sily. „Po stretnutí s pánom ministrom obrany sa potvrdilo, že máme oveľa viac spoločných tém, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hlavný bojový tank Malajzie totiž nesie zbraňový systém, ktorý pochádza z Dubnice nad Váhom. Bolo o čom hovoriť. Nielen o servise, či o obnove techniky, ktorou Malajzia disponuje, ale aj o spoločných podnikoch, ktoré by umožnili vyrábať nielen zbrane a zbraňové systémy, ale aj samotnú muníciu,“ konštatoval po stretnutí Robert Kaliňák.

Minister zároveň prezradil, že jedna zo zmlúv je už v záverečnej fáze rozhodovacieho procesu, ale treba si počkať, pokiaľ budú výsledky oficiálne.„Ak sa to podarí, Slovenská republika znova získa veľmi významný kontrakt, ktorý pomôže zviditeľniť slovenský obranný priemysel a jeho produkty, či opätovne zvýšiť náš hrubý domáci produkt. Nehovoriac o zlepšení diverzifikácie ekonomiky, ktorá je pre Slovensko mimoriadne dôležitá. Verím, že podobne ako v Malajzii budeme úspešní aj na ďalších trhoch,“ pripomenul slovenský minister. Zároveň poukázal na sociálno-ekonomické aspekty takýchto projektov, ktoré prinášajú aj tvorbu pracovných miest a zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu.

Za veľmi úspešnú možno označiť aj slovenskú účasť na veľtrhu obrannej techniky Defence Services Asia. Potvrdili to samotní slovenskí vystavovatelia, ktorých bolo tento rok v Kuala Lumpur sedem a kvalitnou ponukou produktov v slovenskom stánku výrazne vzbudili záujem odbornej verejnosti.

Budovanie protivzdušnej obrany a celkovej ochrany vzdušného priestoru považuje za strategickú úlohu aj generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky Robert Bestro. „Pracovná cesta v Malajzii svedčí o tom, že vláda Slovenskej republiky a vedenie ministerstva obrany to s podporou i modernizáciou slovenského obranného priemyslu myslia naozaj vážne a chcú rozvíjať vzťahy a vhodné partnerstvá s rôznymi krajinami. Preto sme na veľtrh prišli podporiť napríklad aj našich českých susedov,“ uzavrel minister obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: Tlačový odbor MO SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies