Na rozvoj okresov Galanta a Dunajská Streda schválila vláda finančné prostriedky aj opatrenia.

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 17:31 • 2 min
Na rozvoj okresov Galanta a Dunajská Streda schválila vláda finančné prostriedky aj opatrenia.

V stredu (27. 3.) zasadala v Galante vláda v rámci výjazdového rokovania. Rokovanie bolo zamerané bolo a pomoc okresom, ale i na návrhy noviel zákonov. Premiér Róbert Fico minulý týždeň avizoval legislatívnu smršť. ​Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú pomôcť financie i opatrenia

slovakia

left justify in out

 

Finančné prostriedky a opatrenia majú podporiť rozvoj okresov Galanta a Dunajská Streda. Jedným z kľúčových opatrení je zabezpečenie výchovy a vzdelávania detí v ich materinskom jazyku na území s rôznorodou národnostnou štruktúrou prostredníctvom škôl, ktoré ponúkajú vyučovanie v slovenskom jazyku aj v jazyku národnostnej menšiny.

 

Tieto kroky vyplývajú z navrhnutých opatrení zameraných na zlepšenie sociálneho a hospodárskeho rozvoja regiónu, o ktorých sa diskutovalo počas stretnutia vlády v Galante. "S cieľom zlepšiť podmienky na trhu práce bude vláda iniciovať vyhľadávanie strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu a možnosti podpory existujúcich výrobných závodov v okresoch Galanta a Dunajská Streda," dodáva sa v prijatom uznesení vlády.

 

Okrem toho vláda schválila uvoľnenie 1 987 000 eur na konkrétne projekty obcí a občianskych združení v okresoch Galanta a Dunajská Streda. Ministra dopravy Jozefa Ráža poverili úlohou zabezpečiť do konca roka realizáciu veľkých opráv na ceste I. triedy na obchvate v Galante vrátane okružnej križovatky. Do konca septembra sa tiež plánuje vyhlásenie verejného obstarávania na stavbu mosta v Seredi. Po schválení zákona o strategických investíciách má ministerstvo dopravy do 30. septembra získať osvedčenie o strategickom projekte "Zvýšenie priepustnosti trate Bratislava - Dunajská Streda - Komárno". Vláda tiež schválila finančnú injekciu pre konkrétne lokálne projekty.

 

Premiér Robert Fico po rokovaní zdôraznil, že vláda má záujem o udržanie a posilnenie dobrých vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi na území s rôznorodou národnostnou štruktúrou. "Dnes sme túto tému spojili s mimoriadne dôležitými rozhodnutiami, ktoré prijala vláda a ktoré sa týkajú aj problémov samosprávy v tomto regióne," uviedol premiér. Poukázal na novely zákonov o verejnom obstarávaní a posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktoré by mali procesy výrazne zjednodušiť. Za rovnako dôležitú označil aj novelu zákona o pobyte cudzincov, ktorá by mala pomôcť pri získavaní kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia. "Rozbehnutie slovenskej ekonomiky je naším cieľom a tieto novely zákonov sú kľúčom k jeho dosiahnutiu," zdôraznil premiér. Avizoval, že vláda plánuje organizovať ďalšie rokovania v regióne so zohľadnením jeho národnostnej štruktúry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies