Na Ukrajine sa otvorí prvá škola vytlačená pomocou 3D tlačiarne. Ako dlho ju trvalo postaviť?

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 19:00 • 2 min
Na Ukrajine sa otvorí prvá škola vytlačená pomocou 3D tlačiarne. Ako dlho ju trvalo postaviť?

Steny vzdelávacieho zariadenia s rozlohou 3 983 metrov štvorcových, ktoré stojí necelých 200 metrov od školy v ukrajinskom Ľvove, boli vytlačené len za 40 hodín pomocou portálovej tlačiarne COBOD. Ide o prvé vzdelávacie centrum vytlačené v 3D v Európe a prvú budovu vytlačenú v 3D vo vojnovej zóne.

slovakia

left justify in out

Podľa Jeana-Christopha Bonisa, zakladateľa neziskovej organizácie Team4UA, ktorá je zodpovedná za pilotný projekt, ide o prvé vzdelávacie centrum vytlačené v 3D v Európe a prvú budovu vytlačenú v 3D vo vojnovej zóne.

Krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 spustilo inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu, stáli miesta na východe Ukrajiny, ako napríklad Ľvov, pred obrovským problémom: ako zvládnuť desaťtisíce ľudí, ktorí do mesta - a cez mesto - utekali. Podľa najnovších údajov Medzinárodnej organizácie OSN pre migráciu bolo len vo Ľvovskej oblasti k decembru minulého roka 173 000 vysídlených osôb.

Projekt Hive poskytne škole štyri ďalšie učebne, aby mohla prijať ďalších študentov, ktorí boli vysídlení v dôsledku vojny, povedal Bonis. Dúfa, že ak bude projekt úspešný, umožní "3D tlači stať sa jedným z nástrojov miestnej výstavby na Ukrajine".

Výstavba pomocou 3D tlače môže byť podstatne rýchlejšia a podľa niektorých odborníkov aj udržateľnejšia ako tradičné stavebné metódy. Jednopodlažný projekt sa začal realizovať v septembri 2022 a pôvodne sa očakávalo, že celý projekt, od základov až po dokončovacie práce, bude trvať len tri mesiace.

Ruské nálety a bombardovanie v celej krajine v októbri a novembri 2022 však zasiahli významnú civilnú infraštruktúru vrátane elektrickej siete, čo spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny v Ľvove. Keďže miestne komunity sa obrátili na generátory elektrickej energie, projekt Hive bol pozastavený, kým sa dodávky elektrickej energie stali nestabilnými a podmienky znemožnili dodanie tlačiarne.

Až v lete minulého roka sa situácia v Ľvove stabilizovala a dodávky elektrickej energie boli plne obnovené, čo konečne umožnilo dodanie tlačiarne. Hoci tlač betónového rámu budovy trvala kumulatívne menej ako dva dni, Team4UA si ju rozložil na šesť týždňov, aby mohol na mieste realizovať školenia a vývojové kurzy.

Po zmene dátumu otvorenia na január 2024 sa projekt dostal do ďalšej prekážky: financovanie. Náklady na výstavbu na Ukrajine za posledný rok prudko vzrástli a na dokončenie záverečných dokončovacích prác, ako sú strešná krytina, okná, dvere a interiérový dizajn, potrebujú organizátori projektu získať ďalších 400 000 USD.

Podľa štúdie Kyjevskej ekonomickej školy bude náhrada škôd na ukrajinskej infraštruktúre v období od úplnej ruskej invázie do septembra 2023 - vrátane domov, škôl, energetických sietí a dopravných sietí - stáť približne 151,2 miliardy dolárov. Výskumníci zistili, že medzi poškodenými alebo zničenými budovami je viac ako 3 500 vzdelávacích zariadení a viac ako 160 000 domov.

Zatiaľ čo Bonis čaká na ďalší upravený termín otvorenia novej školskej budovy, plánuje už ďalšie dva ambiciózne projekty 3D tlače - most v Chersone a osemposchodovú budovu v centre Kyjeva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies