Novozélandské ľadovce sa neustále zmenšujú, informuje najnovší prieskum snehovej línie

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 17:30 • 2 min
Novozélandské ľadovce sa neustále zmenšujú, informuje najnovší prieskum snehovej línie

WELLINGTON - Najnovší prieskum snehových línií Nového Zélandu odhalil „pokračujúce zmenšovanie“ ľadovcov v krajine.

slovakia

left justify in out

Novozélandské ľadovce sa zdajú byť "rozbité a roztrieštené" v dôsledku pretrvávajúcej straty ľadu, uviedol v pondelok Národný inštitút pre výskum vody a atmosféry (NIWA).

NIWA lieta nad novozélandskými horskými masívmi, aby vykonala svoj prieskum snehovej línie na konci leta, pričom sledovala stav ľadovcov a výšku snehovej hranice od 70. rokov minulého storočia.

Výskum vytvára obraz o tom, ako sa úžasná krajina Nového Zélandu mení, povedal Andrew Lorrey, vedúci programu a hlavný vedec NIWA. Celkovo sa snehová hranica zvyšuje a v posledných rokoch sa nárast zrýchlil, takže Nový Zéland zažíva pokračujúci trend straty ľadovcového ľadu, povedal Lorrey.

Lorrey to pripísal globálnej rastúcej teplote, pričom za posledné desaťročie bolo zaznamenaných osem z 10 najteplejších rokov, ktoré Nový Zéland zažil od začiatku zaznamenávania.

Rok 2023 bol druhým najteplejším rokom v histórii – trend, ktorý nasledoval po zvyšku sveta, pričom 86 percent planéty malo v tom roku nadpriemerné teploty, povedal Lorrey. "Aj keby sme mali niekoľko chladnejších sezón, nestačili by na nápravu škôd, ktoré už boli napáchané," povedal.

Ľadovce tvoria významnú časť životného prostredia, ekonomiky a kultúry Nového Zélandu. Sú dôležitými zdrojmi roztopenej vody, ktorá udržuje biotopy potokov a dodáva živiny do jazier, riek a oceánov. Tiež napájajú vodné jazerá, čím ovplyvňujú dostupnosť obnoviteľnej energie a prispievajú miliónmi dolárov do ekonomiky Nového Zélandu prostredníctvom cestovného ruchu, povedal vedec.

Nový Zéland je jedným z mála miest v strednej zemepisnej šírke, kde ľudia žijú v blízkosti ľadovcov, kde ich ľudia môžu ľahko vidieť a navštíviť. To sa však stáva čoraz ťažším. Turistickí operátori musia prenikať stále ďalej do hôr, aby sa k nim dostali, uzavrel Lorrey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: ThePenPK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies