Pellegrini: Na mierové rokovania ponúknem aj Bratislavu, ak to bude treba

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 15:20 • 2 min
Pellegrini: Na mierové rokovania ponúknem aj Bratislavu, ak to bude treba

BRATISLAVA – Novozvolený prezident Peter Pellegrini skonštatoval, že 79 rokov bez vojny spôsobilo istú devalváciu mieru samotného a vnímame ho ako samozrejmosť.

slovakia

left justify in out

Vo svojom príhovore v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici novozvolený prezident Peter Pellegrini pri príležitosti 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe povedal, že európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, aby sa nerealizovali tragické scenáre.

Ponúkne Bratislavu, ak to bude treba

Úprimne tiež povedal, že ak to bude potrebné, na mierové rokovania ponúkne aj Bratislavu, ktorá má s podobným samitom už dobré skúsenosti.

Novozvolený prezident skonštatoval, že 79 rokov bez vojny spôsobilo istú devalváciu mieru samotného a vnímame ho ako samozrejmosť. „Žiaľ, v tomto čase vidíme, že to tak nie je. V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa začína rinčať zbraňami pomaly aj v iných častiach Európy a sveta. Spomína sa nasadenie vojakov priamo do rusko-ukrajinskej vojny, mnohí pripravujú plány na vojenský konflikt a diplomacia pritvrdzuje svoj slovník. Poďme hovoriť o prímerí, o mierových scenároch, aktivizujme diplomaciu a zbrane vnímajme ako posledné krajné riešenie,“ povedal Pellegrini.

Pri spomienke na ukončenie druhej svetovej vojny poďakoval pamätníkom bojov proti fašizmu. Vďaku vyslovil aj príslušníkom Červenej armády, ktorí oslobodzovali územie Slovenska.

Odmieta prekrúcanie dejín

„Intenzívne dnes cítime, že existuje snaha prepisovať dejiny. Chcem však z tohto miesta odmietnuť akúkoľvek snahu prekrúcať historickú pravdu, pretože pravda je len jedna. Preto odmietam snahy nespomínať alebo naschvál prehliadať zásluhy Červenej armády pri oslobodzovaní našej vlasti a rovnako odmietam snahy poľudšťovať fašistický režim a bagatelizovať fakty o obetiach v koncentračných táboroch,“ uviedol Pellegrini. Ako dodal, koncentračné tábory sú mementom hrôzostrašných dejín a zlyhania generácie, ktorá svojou pasivitou dopustila genocídu národov v celej Európe.

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: aktuality.sk, Foto: Novozvolený prezident Peter Pellegrini / aktuality.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies