Peľová situácia na Slovensku: Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, no čo nás čaká v nasledujúci týždeň?

NETKY.SK • 24 Apríl 2024, 18:30 • 2 min
Peľová situácia na Slovensku: Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, no čo nás čaká v nasledujúci týždeň?

Peľová situácia v SR za 16. týždeň 2024 zaznamenáva peľovú sezónu brezy a jej peľ spolu s peľom duba a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v ovzduší skoro na celom území Slovenska. Prognózu, čo čakať v nasledujúcich týždňoch prináša RNDr. Jana Lafférsová z RÚVZ Banská Bystrica

slovakia

left justify in out

V uplynulom kalendárnom týždni prudké ochladenie sprevádzané nočnými mrazmi a zrážkovou činnosťou spôsobili na celom Slovensku výrazný pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší. Pokračovala peľová sezóna brezy a jej peľ spolu s peľom duba a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v ovzduší skoro na celom území Slovenska. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ jaseňa, buka, orecha, tráv, skorocelu, štiavu, pŕhľavovitých a na severe stredného Slovenska aj peľ tisu.

Vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší sme na celom území zaznamenali len v pondelok. Ochladenie, mrazy a zrážková činnosť spôsobili výrazný pokles peľu v ovzduší na celom území. Najvyššie denné koncentrácie peľu brezy zachytili v Banskej Bystrici, 120 peľových zŕn v m3 vzduchu, a v Nitre 48 peľových zŕn v m3 vzduchu.

Peľ duba dosiahol najvyššie denné hladiny v Banskej Bystrici, 218 peľových zŕn v m3 vzduchu, a v Bratislave 133 peľových zŕn v m3 vzduchu. Začali kvitnúť ihličnany z čeľade borovicovitých, ktorých veľké peľové zrná môžeme v najbližšom období očakávať vo forme žltých povlakov na autách i parapetoch. Spóry húb (plesní) boli najpočetnejšie zastúpené najmä rodom Cladospórium.

Prognóza peľovej situácie v SR na 17. týždeň 2024

Peľová sezóna brezy pomaly končí. Peľ brezy v alergiologicky významných denných koncentráciách môžeme očakávať najmä v severných častiach Slovenska. Peľ brezy v krátkom čase nahradí ďalší silný allergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Vyššie denné koncentrácie môže dosiahnuť peľ buka, duba, borovicovitých a v teplejších oblastiach aj pŕhľavovitých.

Zvýšia sa denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sa po breze stanú najvýznamnejším alergénom na ďalšie obdobie. Ochladenie, mráz a zrážky spôsobujú pokles denných koncentrácií peľu a spór húb (plesní) v ovzduší. Vzhľadom na výrazne teplejšie jarné mesiace s dostatkom vlahy sa potvrdil skorší nástup peľovej sezóny tráv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, Foto: Ilustračná (Pexels)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies