Premiér Fico: Spolupráci s Azerbajdžanom nič nebráni. Ktorých oblastí sa dotkne? + VIDEO

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 10:00 • 2 min
Premiér Fico: Spolupráci s Azerbajdžanom nič nebráni. Ktorých oblastí sa dotkne? + VIDEO

BAKU - Rozvoju obchodu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom nič nebráni. Veľký potenciál je v oblasti energetiky, zbrojárstva, ale aj spolupráce firiem z obidvoch krajín, povedal po stretnutí s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti pozval slovenský premiér azerbajdžanského prezidenta na návštevu Slovenskej republiky.
 
"Myšlienka dovozu plynu z Azerbajdžanu cez kontaktný bod na rusko-ukrajinskej hranici, s využitím ukrajinskej infraštruktúry a potom slovenskej infraštruktúry v objeme až do 20 miliárd metrov kubických, musí byť pre každého zaujímavá," uviedol Fico. Slovensko bude podľa neho rešpektovať férové ceny za dovoz tohto zemného plynu. Avizoval tiež, že Slovensko v tejto súvislosti vytvorí pozitívnu atmosféru na európskej úrovni, aby "nikto okolo toho zase nešpekuloval". Projekt môže byť podľa neho prospešný pre Slovensko, okolité krajiny, Azerbajdžan aj pre Ukrajinu, ktorá bude poskytovať tranzit tohto plynu.
 

Predseda slovenskej vlády ocenil aj spoluprácu, ktorá sa rozbieha v oblasti zbrojárstva. "Myšlienka spoločných podnikov na území Azerbajdžanu je myšlienka, ktorá musí byť atraktívna pre každého. Dokonca sme zašli ďalej do určitých detailov. U nás je garanciou minister obrany, podpredseda vlády Robert Kaliňák, ktorý dáva obrovskú energiu do podpory zbrojárskeho priemyslu na Slovensku a určite urobí všetko pre to, aby táto iniciatíva bola úspešná aj mimo hraníc Slovenskej republiky," uviedol Robert Fico. Poukázal aj na možnú spoluprácu pri výstavbe malých letísk či tzv. inteligentnej dediny.
 
Slovensko chce byť podľa Fica "mostom" medzi Európskou úniou a Azerbajdžanom a ponúknuť EÚ objektívne informácie o situácii v krajine, ktorú označil podobne ako SR za štát so suverénnou zahraničnou politikou, pri rešpektovaní pravidiel medzinárodného práva. "Máme svoju vlastnú skúsenosť, my zdieľame vašu skúsenosť a budem viesť našu diplomaciu, budem viesť aj poslancov slovenského parlamentu v zahraničnom výbore, aby pohľad na všetky udalosti, ktoré sú spojené s vašou krajinou, bol maximálne objektívny," dodal Robert Fico.
 
Predstavitelia oboch krajín podpísali v Baku viaceré dokumenty - Spoločnú deklaráciu o vytvorení strategického partnerstva medzi SR a Azerbajdžanom, Dohodu o spolupráci v oblasti obrany či Memorandum o porozumení o vojensko-technickej spolupráci.
 
Ako uviedla slovenská ministerka hospodárstva Denisa Saková, "Azerbajdžan je jednou z tých reformátorských krajín južného Kaukazu. Vidíme tu obrovské príležitosti pre slovenské firmy spolupracovať na rozvoji Azerbajdžanu, pretože ekonomický rast je tu pomerne veľký.“ Saková sa stretla aj s ministrom hospodárstva Azerbajdžanu Mikayilom Džabbarovom.
 
V oblasti energetiky ministerka Saková spomenula napríklad podpísanie memoranda medzi slovenskými spoločnosťami, Eximbankou SR a Azerbajdžanom o výstavbe malých vodných elektrární. "Ďalej je to z pohľadu Slovenska dovoz nerastných surovín, obranný priemysel, informačno-komunikačné technológie, výstavba Smart Village a ostatné veci, ktoré Azerbajdžan dáva do svojich reformných plánov," dodala slovenská ministerka.
 
Podľa Sakovej Azerbajdžan zohráva pomerne veľkú úlohu v oblasti diverzifikácie plynu pre strednú a východnú Európu. "My pevne veríme, že sa nám podarí nadviazať kontakt a spoluprácu v oblasti dodávok plynu na Slovensko a do východnej a strednej Európy. Tento záujem majú aj okolité štáty ako Rakúsko, Česká republika, Maďarsko. Vyvinieme maximálne úsilie na to, aby sme ten plyn z Azerbajdžanu mohli dovážať na Slovensko a tak diverzifikovať dodávky a odstrihnúť sa od ruského plynu," uviedla ministerka s tým, že Azerbajdžan plánuje do budúcnosti ďalšie zvýšenie ťažby plynu.
 
Súčasťou delegácie boli aj slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár, minister obrany Robert Kaliňák, ako aj slovenskí podnikatelia z rôznych oblastí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TASR / TA3, Foto: Slovenský premiér Robert Fico pri podpise Memoranda o porozumení o vojensko-technickej spolupráci s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku / hnonline.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies