Rakúsko chce intenzívnejšie hľadať pracovnú silu v zahraničí

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 20:00 • 2 min
Rakúsko chce intenzívnejšie hľadať pracovnú silu v zahraničí

VIEDEŇ - Rakúsko kvôli rastúcim problémom s nedostatkom pracovnej sily zintenzívni jej hľadanie v zahraničí. Podľa rakúskeho ministra je dôležité zamerať sa na zjednodušenie systému vydávania povolení na dlhodobý pobyt vysokokvalifikovaným zahraničným pracovníkom.

slovakia

left justify in out

Rakúsko bude v nasledujúcich rokoch čeliť rastúcim problémom s nedostatkom pracovnej sily. Okrem veľkého potenciálu doma, najmä medzi staršími zamestnancami a ženami s nezaopatrenými deťmi, je potrebné intenzívnejšie hľadať aj pracovnú silu v zahraničí, uviedol v utorok minister práce a hospodárstva Martin Kocher.

 

Kľúčové je prezentovať Rakúsko vo svete ako dobré miesto na podnikanie, povedal na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ) Haraldom Mahrerom. Obidve inštitúcie budú podľa neho intenzívnejšie spolupracovať s cieľom podporiť rakúsky trh práce. Koľko zahraničných pracovníkov by malo Rakúsko prilákať a v akom časovom horizonte sa zatiaľ nedá presne vyčísliť, poznamenal šéf WKÖ.

 

Podľa ministra je dôležité zamerať sa na zjednodušenie systému vydávania povolení na dlhodobý pobyt vysokokvalifikovaným zahraničným pracovníkom. V prvých troch mesiacoch roka ich bolo vydaných približne 1900, no v strednodobom horizonte by sa toto číslo malo posunúť do "päťciferného pásma", špecifikoval Kocher.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies