REPORTÁŹ: Kapela INEKAFE si v novej skladbe kladie Otázku za milión, aká to je, sa dozviete v reportáži Netiek!

NETKY.SK • 30 Apríl 2024, 15:08 • 2 min
REPORTÁŹ: Kapela INEKAFE si v novej skladbe kladie Otázku za milión, aká to je, sa dozviete v reportáži Netiek!

Skupina INEKAFE si pre fanúšikov pripravila hudobnú pecku! Bratislavská kapela má novú skladbu Otázka za milión a k nej videoklip, v ktorom INEKAFE predstavuje nového člena kapely - gitaristu Tadeáša Laššáka! Pozrite si reportáž Netiek, dozviete sa prečo je novinka najdlhšie vznikajúcim klipom v histórii kapely, ako vyzerá nový gitarista a aj aká je to vlastne Otázka za milión!

slovakia

left justify in out

Autorom hudby aj textu k novine je líder kapely Vratko Rohoň. INEKAFE skladbu nahrávali v bratislavskom štúdiu LVGNC u Mareka Rakovického, kde je pre nich skvelá atmosféra, zvuk aj prístup. Pieseň po mixáži INEKAFE masteringovo finalizovali v USA v New Yorku.

Pieseň som napísal počas minulého roka. Je to trochu iná skladba, ako je naša klasika. Baví nás rozširovať si zabehnuté mantinely pop-punku. Robia to všetky kapely tejto scény a nás to určite baví tiež robiť si niektoré takéto odskoky. Skladba je posadenejšieho tempa a v slohe je spev, možno viac rap ako klasika. Otázka za milión sa prakticky týka každého, kto sa v živote rozišiel. Na začiatku vzťahu to vyzerá vždy inak a potom, keď je koniec, tak sa každý pýta - prečo sa to stalo? A to je tá otázka za milión,“ vysvetľuje autor piesne a líder kapely Vratko Rohoň.

 

My to máme v kapele vždy tak, že keď Vratko zloží pesničku, tak vždy ju nahrá španielke na telefón. A pošle to mne a chalanom a my mu pošleme reakcie. Ideme do skúšobne to nacvičiť a ideme to nahrať do štúdia. Som rád, že máme k tejto skladbe klip, mne sa veľmi páči, zábery kapely a k tomu príbeh. Má to atmosféru, jemnú a zároveň aj energickú. Som spokojný nad pomery,“ s úsmevom konštatoval pre Netky bubeník Dodo Praženec.

 

Klip k novinke majú na konte Tomáš a Lukáš Ferencovci, ktorí s INEKAFE spolupracovali aj na klipe Severní vítr. V klipe účinkuje klasická zostava kapely  líder Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis. Novinka však prináša aj prekvapenie v podobe nového gitaristu kapely!

V klipe účinkuje Tadeáš Laššák, ktorý s nami hrá už vyše roka. Najprv bol technikom, potom príležitostným gitaristom do určitých skladieb a neskôr permanentným hosťom. Je to fajn chalan, tak sme ho tento rok prijali za člena. Nový klip je vlastne  jeho inaugurácia," prezradil Vratko.

 

Novinka INEKAFE je najdlhšie vznikajúcim klipom v histórii kapely! Použili v ňom špeciálne efekty, aké nikdy doteraz, napríklad zmiznutie. A v klipe opäť účinkuje veterán!

 

Vonkajšie lokácie sme nakrúcali ešte minulý rok v lete, vnútorné tento rok. Klip sme nakrúcali najdlhšie zo všetkých našich klipov. V klipe hrá malú rolu opäť auto, A je to tak, naša kapela bude asi vždy už špecifická v súvislosti s autami. Prvé roky, keď sme vznikli, sme jazdili na Volge, čo je v podstate americké auto upravené na európske pomery, vyrobené kedysi v ZSSR. Dnes nás na koncerty vozí Chevrolet Express, čo je dnes asi najamerickejšia a najsilnejšia dodávka, aká existuje. Ma 6-litrový motor V8 a na jednu šupu vezme celú kapelu aj s prívesom plným aparatúry. V klipe nám hrá tiež amerika, je to ale veterán, Buick LeSabre kabrio z roku 1975. Vtedy som mal jeden rok," s úsmevom hovorí Vratko Rohoň.

INEKAFE teraz križujú Slovensko s aktuálnym turné SLÍŽE & KAFE Po 100 rokoch Tour 2024.

 

Turné je výborné, po dlhých rokoch naozajstná celoslovenská rocková udalosť. Haly sú vypredané, posledné vstupenky zostávajú ešte v Banskej Bystrici, kde hráme 10. mája. Práve v Banskej Bystrici, na poslednom koncerte turné so Slížami po prvýkrát odohráme aj pieseň Otázka za milión,“ teší sa Vratko Rohoň.

INEKAFE vydali od svojho vzniku v roku 1995 už 15 hudobných nosičov - 7 radových albumov, v prvopočiatkoch ešte dva demo albumy, ktoré neskôr vyšli ako jeden oficiálny album, dva výberové best of albumy, jeden cover album, jedno DVD a jedno DVD/CD -  v státisícových nákladoch. Do éteru vypustili takmer 40 úspešných singlov, ktoré si spievajú už dve generácie fanúšikov.
Vstupenky na SLÍŽE & KAFE Po 100 rokoch Tour 2024 sú k dispozícii tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies