Reportáž: Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST pozná svojich víťazov a mieri do kín po celom Slovensku!

NETKY.SK • 28 Marec 2024, 09:24 • 2 min
Reportáž: Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST pozná svojich víťazov a mieri do kín po celom Slovensku!

84 projekcií, 21 sprievodných podujatí a 9 rozdaných cien. Tak vyzeral 31. medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava, ktorý sa konal v priestoroch Kina Lumière. Pozrite si reportáž Netiek a príďte do kina. Riaditeľ festivalu Ondrej Starinský nám prezradil, ktoré filmy stoja za to!

slovakia

left justify in out

 

Tohtoročný program bratislavského filmového festivalu bol žánrovo aj druhovo zaujímavý. Ponúkol oceňované tituly aktuálnej festivalovej sezóny, čerstvých držiteľov Oscara a Českého leva, a tiež naše a svetové klasiky. Dramaturgovia zaradili do programu aj novú sekciu žánrových a podivných filmov s názvom Polnočné pokušenie a v spolupráci s pražským Festivalom otrlého diváka dve interaktívne projekcie. Ako je už zvykom, vďaka spolupráci s medzinárodnou vzdelávacou platformou Visegrad Film Forum sa na MFF FEBIOFEST Bratislava zúčastnilo mnoho oceňovaných svetových filmárov. Diváci sa mohli stretnúť so známym francúzskym režisérom Ericom Toledanom - Nedotknuteľní, s režisérom Rúnarom Rúnarssonom, ktorý bol v roku 2006 nominovaný na Oscara Zlatú palmu v Cannes 2008 a Európske filmové ceny v roku 2008, či držiteľom cien BAFTA a European Film Award britsko-americkým filmovým strihačom Tariqom Anwarom.

 

Tešíme sa, že náš festival zaujal takmer dvojnásobne väčšie publikom ako vlani,“ vyjadril sa riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

Na Febiofest zavítal aj český režisér Bohdan Sláma, ktorý predstavil snímku s názvom Sucho. Film sa dotýka množstva pálčivých tém, ktoré sužujú nielen českú, ale aj širšiu európsku spoločnosť. Farmári v bezvýchodiskovej situácii, protesty mladých klimatických aktivistov a v neposlednom rade snaha o zosúladenie rôznych životných štýlov a svetonázorov s harmonickým rodinným spolunažívaním. Režisér Bohdan Sláma sa vybral hneď niekoľkými ťažko priechodnými smermi a tým sa pokúsil vybudovať viacstupňovú rodinnú, spoločenskú a sociálnu drámu.

 

Pri písaní scenára som sa obával, že by sa môj príbeh mohol stať akousi ekologickou propagandou. Chcem čo najviac porozumieť obom stranám konfliktu. Chcem skúmať pravdu, a nie interpretovať svet podľa nejakej ideológie. Chcem, aby môj film kládol otázky s veľkou emocionálnou naliehavosťou. A chcem, aby Sucho viedlo k nádeji, ktorú vidím v existencii lásky a jej neustálom pestovaní,“ prezradil režisér Bohdan Sláma, ktorý má na konte filmy ako Baba z ľadu, Štyri slnká, Venkovský učitel a Štěstí.

Hlavný festivalu organizátor Asociácia slovenských filmových klubov a spoluorganizátor Slovenský filmový ústav udelili počas záverečného ceremoniálu niekoľko cien. O víťazkách a víťazoch v súťažnej sekcii krátkych filmov V strede Európy rozhodla medzinárodná porota – Vincent Langouche, Ruben Corral a Grete Nellis. Cena Najlepší krátky film s finančnou dotáciou 3 000 eur patrí filmu Echo. Podľa poroty je snímka symfóniou originality, pri ktorej sa všetky časti filmového procesu využívajú naplno.

 

Kompozícia, strih a zvukový dizajn sa navzájom hravo dopĺňajú, aby nám umožnili precítiť osobný zápas dvoch mladých ľudí, keď po prekročení hraníc terapie vchádzame do sveta vôkol nás a komunikujeme s druhými,“ povedal riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

V súťažnej sekcii krátkych filmov odovzdala porota aj Zvláštne uznanie. Za prenikavý prierez dynamikou rodinných vzťahov, v ktorých nikto nie je hrdinom bez bázne a hany, ho získal poľský film Moja sestra. Víťaza spomedzi celovečerných filmov v kategórii V strede Európy s finančnou dotáciou 2 000 eur vyberali Marion Czarny – dramaturgička francúzskeho festivalu dokumentárnych filmov Fipadoc, Joshua Jádi – dramaturg nemeckého FilmFestival Cottbus a Roberto Cueto – dramaturg sekcie Východné prísľuby na festivale San Sebastian. Hlavnú cenu za najlepší film odovzdali tvorcom maďarského titulu Vysvetlenie na všetko.

 

Zdanlivo banálna každodenná situácia vedie k vnímavej analýze politického napätia, ktoré v súčasnosti ovplyvňuje Európu. Za schopnosť spracovať kontroverznú tému nápaditou naratívnou štruktúrou s rôznymi uhlami pohľadu, s humorom a zmyslom pre detail,“ vysvetlila porota.

Podobne ako pri krátkych, aj pri dlhých filmoch porotcovia udelili Zvláštne uznanie. To získala rakúska snímka VENI VIDI VICI režisérskeho dua Julie Niemann a Daniela Hoesl, ktorá pomocou odvážnej satiry nastavuje zrkadlo na jednej strane absurdným, na druhej strane až strašidelne realistickým excesom mocných a bohatých.

 

Ocenenie pre film, ktorý bude mať príležitosť putovať po Slovensku v rámci Ozvien festivalu, vyberala porota v zložení Nina Šilanová, Ľubomíra Olejárová a Boris Švirloch. Za výstižný kontrast medzi kameramansky dokonalou čistotou obrazu a morálnym úpadkom spoločnosti z vyššej triedy získala Cenu filmových klubov snímka Veni Vidi Vici. Film podľa poroty originálnym a sarkastickým spôsobom zobrazuje, kam môže zájsť správanie ľudí posadnutých bohatstvom a mocou a znepokojujúco presne odkazuje aj na absurditu našej súčasnosti. A Zvláštne uznanie aj pre túto kategóriu dostalo Vysvetlenie na všetko. Nepravidelné premietanie týchto a ďalších vybraných filmov z MFF FEBIOFEST Bratislava sa po Veľkej noci presunie do filmových klubov po celom Slovensku.

Víťazné filmy 31. ročníka MFF FEBIOFEST Bratislava 2024

SÚŤAŽ CELOVEČERNÝCH FILMOV „V STREDE EURÓPY“
Víťazný film – VYSVETLENIE NA VŠETKO
Zvláštne uznanie – VENI VIDI VICI
 
SÚŤAŽ KRÁTKYCH FILMOV „V STREDE EURÓPY“
Víťazný film – ECHO
Zvláštne uznanie – MOJA SESTRA
 
BEST FEBIO PITCH AWARD
Víťazný projekt – KRÁSNA UTÓPIA
Cena Pop Up Film Residency – KRÁSNA UTÓPIA
Cena Cineuropa – SLÁVA
 
CENA FILMOVÝCH KLUBOV
Víťazný film – VENI VIDI VICI
Zvláštne uznanie – VYSVETLENIE NA VŠETKO

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory,Zdroj foto: MFF FEBIOFEST
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies