Ropa stúpa, rovnako tak napätie v Gaze. Saudská Arábia zvyšuje ceny

NETKY.SK • 6 Máj 2024, 10:15 • 2 min
Ropa stúpa, rovnako tak napätie v Gaze. Saudská Arábia zvyšuje ceny

SINGAPUR - Futures na ropu v pondelok vzrástli po tom, ako Saudská Arábia zvýšila júnové ceny ropy pre väčšinu regiónov a keďže vyhliadky na dohodu o prímerí v Pásme Gazy sa zdali byť mizivé. To obnovilo obavy, že konflikt medzi Izraelom a Hamasom by sa mohol v kľúčovom regióne ťažby ropy ešte rozšíriť.

slovakia

left justify in out

Futures na ropu Brent si o 6:36 GMT pripísali 51 centov, teda 0,6 percenta, na 83,47 dolárov za barel, zatiaľ čo futures na americkú ropu West Texas Intermediate boli na úrovni 78,64 dolárov za barel, teda o 53 centov, teda 0,7 percenta vyššie.

Minulý týždeň zaznamenali oba futures kontrakty najvýraznejšiu týždennú stratu za posledné tri mesiace, pričom cena ropy Brent klesla o viac ako 7 percent a WTI o 6,8 percenta, keďže investori zvažovali slabé údaje o zamestnanosti v USA a možné načasovanie zníženia úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom.

Prémia za geopolitické riziko v cenách ropy sa zmiernila aj v dôsledku prebiehajúcich rokovaní o prímerí v Gaze. Vyhliadky na dohodu sa však v nedeľu zdali byť mizivé, keďže Hamas zopakoval svoju požiadavku na ukončenie vojny výmenou za prepustenie rukojemníkov a izraelský premiér Benjamin Netanjahu to jednoznačne vylúčil.

Izraelská armáda v pondelok vyzvala palestínskych civilistov, aby v rámci operácie "obmedzeného rozsahu" evakuovali Rafah, ale bezprostredne nepotvrdila správy médií, že ide o súčasť príprav na pozemný útok.

"Správy, že Izrael chce pokračovať a rozšíriť svoju operáciu do Rafahu, riskujú zmarenie potenciálnej dohody o prímerí a opätovné vzplanutie geopolitického napätia na Blízkom východe, ktoré sa zdalo, že sa zmierňuje," povedal Tony Sycamore, analytik IG markets. Keďže väčšina dlhých pozícií v rope bola minulý týždeň vymazaná, zdá sa, že začiatkom tohto týždňa by sa ceny WTI mohli odraziť späť k 80 dolárom, dodal.

Pre ceny je pozitívne aj to, že Saudská Arábia v júni zvýšila oficiálne predajné ceny (OSP) svojej ropy predávanej do Ázie, severozápadnej Európy a Stredomoria, čím signalizovala očakávania silného dopytu v lete.

"Po poklese o niečo viac ako 7,3 percenta minulý týždeň v dôsledku zmiernenia geopolitického napätia začala ICE Brent nový obchodný týždeň na silnejšom základe a otvorila vyššie," uviedol vedúci komoditného výskumu ING Warren Patterson. Dodal, že sa tak stalo po tom, ako Saudská Arábia zvýšila júnové OSP pre väčšinu regiónov v súvislosti s obmedzením dodávok v tomto štvrťroku.

V Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, sa aktivita v oblasti služieb udržala v expanzívnom pásme už 16. mesiac po sebe, pričom rast nových objednávok sa zrýchlil a podnikateľská nálada solídne vzrástla, čo zvýšilo nádeje na trvalé hospodárske oživenie.

Na znak toho, že ponuka sa môže obmedziť, americké energetické spoločnosti minulý týždeň už druhý týždeň po sebe znížili počet vrtných súprav na ťažbu ropy a zemného plynu. Počet ropných vrtných súprav klesol o sedem na 499, čo bol najväčší týždenný pokles od novembra 2023, uviedla v piatok spoločnosť Baker Hughes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies