Slovensko dodalo Ukrajine 4 špeciálne drony. Rezort zahraničných vecí pripomína aj prisľúbené Boženy

NETKY.SK • 1 Máj 2024, 07:30 • 2 min
Slovensko dodalo Ukrajine 4 špeciálne drony. Rezort zahraničných vecí pripomína aj prisľúbené Boženy

BRATISLAVA - Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou, informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že Slovensko naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pripomenulo, že Veľvyslanectvu Ukrajiny na Slovensku poskytlo v minulom roku finančný príspevok vo výške 750-tisíc eur na nákup dvoch odmínovacích systémov Božena na účely humanitárneho odmínovania v Chersonskej oblasti.

 

Dodaná technika

Ich dodanie a zaškolenie tímu je podľa neho plánované v septembri tohto roka. V rámci poskytnutého príspevku boli aktuálne navyše dodané štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodou.

Podvodné drony sa dokážu pohybovať maximálnou rýchlosťou tri uzly a ponoriť sa do hĺbky 200 metrov. Umožňujú zhotovovať snímky a nahrávať video v reálnom čase a vysokej kvalite. Okrem prostredia pod vodou poskytujú tiež možnosť prieskumu trupov lodí, ponorených objektov či pomoc pri núdzovej záchrane osôb.

Rezort diplomacie deklaroval, že aj touto pomocou chce Slovensko podporiť zneškodnenie čo najväčšieho počtu výbušných zariadení a urýchliť tak proces obnovy ukrajinských vôd.

"Potreby Ukrajiny v oblasti humanitárnej pomoci každý deň narastajú, a preto sa chceme sústrediť na konkrétne projekty pomoci. Chceme podporiť tie, ktoré prispejú k ochrane životov obyvateľov," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD).

Ministerstvo zároveň zopakovalo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine naďalej nevojensky pomáhať aj v rámci medzinárodného spoločenstva krajín. Ako člen odmínovacej koalície Ramsteinského formátu sa bude po boku ďalších štátov podieľať na riešeniach, ktoré prispejú k lepšej bezpečnostnej situácii a ochrane ukrajinských obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / TASR / Tlačový odbor MV SR, Foto: Facebook / Myroslav Kastran
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies