Španielska garda zlikvidovala kokaínové laboratórium. Jeho mesačná produkcia: 100 kg drog

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 13:10 • 2 min
Španielska garda zlikvidovala kokaínové laboratórium. Jeho mesačná produkcia: 100 kg drog

MADRID – Španielska civilná garda (Guardia Civil) 30. apríla zatkla 20 podozrivých po tom, čo zlikvidovala kokaínové laboratórium. To bolo schopné mesačne vyprodukovať až 100 kilogramov drogy.

slovakia

left justify in out

Orgány činné v trestnom konaní považovali niekoľko zatknutých za ciele s vysokou hodnotou kvôli ich účasti na viacerých prípadoch obchodovania s drogami.

Policajti v spolupráci s Europolom a Americkým protidrogovým úradom (DEA) po objavení laboratória neďaleko Madridu zabavili 21 sudov tekutých a pevných chemikálií používaných na extrakciu a spracovanie kokaínu.

Operácia, ktorá zahŕňala prehliadky 27 nehnuteľností v provinciách Pontevedra, A Coruña a Madrid, tiež viedla k zaisteniu hotovosti vo výške 3 milióny eur. Zabavil sa ďalší majetok v hodnote 10 miliónov eur, ako sú luxusné domy, autá a rekreačné plavidlá.

Zatknuté osoby, z ktorých 19 sú španielski štátni príslušníci a jeden z Kolumbie, sú podozrivé z dovozu ton kokaínu a listov koky z Južnej Ameriky do Španielska pomocou rekreačných plavidiel. Predpokladá sa, že si prenajali plachetnice a katamarány z Galície do Južnej Ameriky, aby tak prepravili svoj nezákonný náklad do Európy. Na vykonávanie tejto činnosti najímali mladých mužov s námornými skúsenosťami a bez záznamu v registri trestov.

Kokaín sa pašoval na rôzne miesta na pobreží Galície a do vnútrozemia a do iných členských štátov EÚ, a to pomocou vozidiel vybavených sofistikovanými skrytými priehradkami.

S cieľom maximalizovať svoje zisky zločinecká organizácia so sídlom v Galícii údajne prevádzkovala aj kokaínové laboratórium zriadené v izolovanej oblasti na predmestí Madridu. Tam extrahovali kokaín z listov koky.

Počas akcie polícia zabavila veľké množstvo drog:

50 kg kokaínu,
1 kg heroínu,
1,7 kg hašiša,
1 kg Tusi,
10 kg marihuany,
750 g MDMA,
10 000 tabletiek extázy,
700 gramov amfetamínu.

V rámci spravodajských činností v spolupráci s operačnými partnermi Europol získal spoľahlivé spravodajské informácie týkajúce sa medzinárodných aktivít tejto španielskej zločineckej organizácie v oblasti obchodovania s drogami. Odvtedy Europol analyzuje spravodajské informácie s cieľom podporiť vyšetrovateľov v teréne. V rámci akcie bol do Španielska vyslaný špecialista Europolu, aby pomáhal s rýchlou analýzou nových údajov počas ich zhromažďovania.

Tento prípad potvrdzuje nový trend v obchodovaní s kokaínom, pri ktorom sa nespracovaná droga vyváža na chemické spracovanie do tajných laboratórií v cieľových krajinách. To umožňuje zločineckým organizáciám znížiť svoje straty v prípade možného zaistenia políciou.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: cannabislaw.report, Foto: Ilustračné foto / europol.europa.eu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies