Takto vládnu dažďu v Emirátoch: Z lietadla uvoľňujú chemikáliu do oblakov

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 11:00 • 2 min
Takto vládnu dažďu v Emirátoch: Z lietadla uvoľňujú chemikáliu do oblakov

ABÚ ZABÍ - Za posledné tri desaťročia Spojené arabské emiráty v spolupráci s americkým Národným atmosférickým prieskumom pracovali na metóde, ktorá by mohla zvýšiť objem zrážok. A tu je výsledok. Pomocou lietadiel uvoľňujú špeciálne vyvinutú chemikáliu do oblakov, ktoré vyberie meteorológ.

slovakia

left justify in out

Každoročne sa v Emirátoch venuje viac ako tisícka hodín tzv. očkovaniu oblakov. Cieľom je znásobiť množstvo zrážok. Látka „vakcíny“ spôsobuje, že kvapôčky hmly zmeny svoju veľkosť a uvoľnia sa vo forme dažďa. Také jednoduché. Základnou zložkou chemikálie, o ktorej sa hovorí, že nemá žiadny negatívny vplyv na životné prostredie, je pritom jemná soľ potiahnutá oxidom titaničitým.

Jodid strieborný sa tiež niekedy používa na vyvolanie dažďa, napríklad nedávno v Thajsku v súvislosti s rozsiahlymi lesnými požiarmi. Táto látka sa však dostala pod ostrú paľbu kritiky kvôli jej negatívnemu dopadu na životné prostredie a ľudské zdravie.

To však neodrádza zodpovedné miesta v čínskych Sloních horách, kde sa na rozprašovanie jodidu strieborného, chloridu vápenatého a tekutého dusíka používajú protilietadlové delá.

Týmto spôsobom Číňania údajne dosahujú zvýšenie kondenzácie vodných pár, čo údajne vedie k zvýšeniu ročného úhrnu zrážok v okolí Pekingu o 3 až 5 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Technet, Foto: Búrka v Dubaji / esquireme.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies