USA sa v Iraku dopustilo porušenia medzinárodného práva, tvrdí Harabin

NETKY.SK • 22 Január 2020, 16:02 • 2 min
USA sa v Iraku dopustilo porušenia medzinárodného práva, tvrdí Harabin

Svetom v dnešnej dobe hýbe situácia okolo smrti generála Sulejmáního, ktorý bol zavraždený na príkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa vojenským dronom. Iránsky generál sa počas útoku nachádzal v jednom z vozidiel konvoja, ktorý sa premiestňoval po miestnej komunikácii v Iraku.

slovakia

left justify in out

Vražda

Svoj pohľad na danú situáciu predostrel aj volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin. "Vražda Sulejmáního je vraždou podľa trestného zákona USA, Iraku aj Iránu. Ide o akt štátneho terorizmu, dokonca na pôde tretieho štátu, kde bol Sulejmání na pozvanie irackej vlády," vyjadril sa.

 

img

 

Nelegálne vojská

Práve pre tieto spomenuté dôvody ide podľa neho o porušenie medzinárodného práva. Iracký parlament reagoval podľa volebného lídra strany Vlasť úplne legitímne v tom smere, že vyzval všetky americké vojská, aby opustili túto krajinu.

 

V súčasnej dobe, odkedy platí táto výzva, sú americké vojská v Iraku nelegálne. "Pompeo (minister zahraničia USA) ani nikto iný si predsa nemôžu klásť podmienky, za akých oni opustia Irak," pokračoval Harabin.

 

img

 

Škody spôsobené vojnou

Ďalej uvádza, že jediný, kto si môže uplatňovať škody spôsobené vojnou v Iraku, je Irak samotný. Z hľadiska medzinárodného má totiž táto krajina právo žiadať náhradu škôd od USA, lebo práve oni napadli Irak. "Týka sa to minimálne tej prvej etapy, keď USA začalo bez mandátu OSN, teda bez povolenia Bezpečnostnej rady, bombardovať krajinu a vyvolali tak vojnu," uvádza volebný líder Vlasti.

 

img

 

Podpora USA?

Národná rada Slovenskej republiky (NRSR) by sa mala snažiť o zrušenie našej, podľa Harabaina nevýhodnej, zmluvy s USA, prostredníctvom ktorej sme z tejto krajiny kúpili bojové lietadlá F-16. Podľa predsedu Vlasti sa takýmto spôsobom totiž, my ako Slovensko, dostávame do pozície, že de facto pomáhame financovať takéto teroristické akty Spojených štátov amerických.

 

img

 

Štefan Harabin uviedol aj veľmi názorný príklad výskytu cudzích vojsk na území Sýrie. Armádu tam má Rusko aj USA, no obidve krajiny tak spravili za iných podmienok.

 

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies