USA tlačia na predaj TikToku, inak ho zakážu. Nie sme agenti Číny, bráni sa spoločnosť

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 16:30 • 2 min
USA tlačia na predaj TikToku, inak ho zakážu. Nie sme agenti Číny, bráni sa spoločnosť

WASHINGTON - Zákonodarcovia v mnohých krajinách vyjadrili obavy, že TikTok, ktorý vlastní čínska spoločnosť ByteDance, môže odhaliť citlivé údaje používateľov. V reakcii na obavy vláda USA teraz schválila legislatívu zakazujúcu platformu TikTok, pokiaľ nie je predaná vládou schválenému kupujúcemu.

slovakia

left justify in out

V apríli americký Senát hlasoval za schválenie návrhu zákona, ktorý by buď zakázal videoaplikáciu TikTok, alebo by prinútil jej predaj. Hlasovanie bolo drvivé, 79 senátorov hlasovalo za a iba 18 proti. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Návrh zákona dáva materskej spoločnosti ByteDance so sídlom v Pekingu 270 dní na predaj operácií TikToku v USA. Prezident potom môže povoliť predĺženie až o 90 dní. Termín bude približne v čase inaugurácie budúceho prezidenta, teda 20. januára 2025.

Ak ByteDance nevykoná odpredaj, bude čeliť celoštátnemu zákazu. Mechanizmus zákazu sa zameriava na obchody s aplikáciami, napríklad na tie, ktoré prevádzkujú spoločnosti Apple a Google. Ak by distribuovali alebo aktualizovali TikTok, federálna vláda by im mohla uložiť občianskoprávne sankcie.

„ByteDance je kontrolovaný čínskou vládou. Pekinské úrady môžu ovplyvniť ľudí manipuláciou s algoritmom, ktorý určuje, čo si ľudia prezerajú na TikToku, ako aj umožniť vláde zhromažďovať používateľské údaje pre tradičné špionážne operácie," povedal Christopher Wray, riaditeľ FBI, americkej domácej spravodajskej a bezpečnostnej agentúry

ByteDance nie je agent, tvrdí Čína

TikTok popiera, že by sa čínska vláda pokúšala získať prístup k údajom amerických používateľov, a tvrdí, že by takúto žiadosť zamietla. „Vyjadrím sa jasne, ByteDance nie je agentom Číny ani žiadnej inej krajiny," povedal Shou Zi Chew, generálny riaditeľ TikToku, vo vystúpení pred Kongresom minulý rok.

Spoločnosť ByteDance už v reakcii na zákon zažalovala americkú vládu s tým, že sa nechce zbaviť svojej sociálnej siete. Informovali o tom agentúry Associated Press a Reuters. Súdny spor by mohol znamenať začiatok zdĺhavého právneho sporu o budúcnosť TikToku v Spojených štátoch.

TikTok označil zákon za porušenie prvého dodatku ústavy USA, ktorý chráni slobodu prejavu. Požadovaný predaj siete nie je možný z obchodného, technologického a právneho hľadiska.

"Vo fáze, keď bude návrh zákona podpísaný, sa presunieme na súdy, aby sme ho legálne napadli," napísal cez víkend v poznámke zamestnancom šéf verejnej politiky TikToku pre Ameriku Michael Beckerman. "Budeme pokračovať v boji, pretože táto legislatíva je jasným porušením zákona prvého dodatku pre 170 miliónov Američanov, ktorí používajú TikTok," dodal.

Vo videu zverejnenom krátko po tom, ako Biden v stredu podpísal zákon, Chew povedal, že Čína nemá v pláne opustiť trh, a dodal, že fakty a ústava sú na strane Číny, takže očakáva, že Čína opäť vyhrá.

Úsilie z minulosti

Spojené štáty sa naposledy pokúsili zakázať TikTok v roku 2020 na základe Trumpovho výkonného nariadenia, ale spoločnosť získala predbežné opatrenie po tom, čo sudca vo Washingtone uviedol, že zákaz aplikácie by prekročil zákon.

Carl Tobias, profesor na právnickej fakulte University of Richmond, sa domnieva, že súdny spor bude pravdepodobne trvať dva roky, počas ktorých zákon nebude zakazovať aplikáciu. Americká vláda má v úmysle na súde argumentovať, že zákaz má dôvody národnej bezpečnosti.

David Greene, riaditeľ pre občianske slobody v nadácii Electric Frontier Foundation, ktorá sa zaoberá digitálnymi právami, považuje situáciu za problematickú. "V tejto chvíli je situácia nasledovná. Vláda bude musieť súdu preukázať, že obavy o národnú bezpečnosť sú skutočné a nie hypotetické alebo imaginárne a že úplný zákaz TikToku v jeho súčasnej podobe je vhodne prispôsobeným prostriedkom na riešenie týchto obáv o národnú bezpečnosť."

Analytici neočakávajú, že algoritmus bude predávať

Analytici americkej finančnej spoločnosti Wedbush Securities však tvrdia, že neočakávajú, že čínska vláda schváli predaj zahŕňajúci algoritmus TikTok, mimoriadne výkonnú technológiu, ktorá upravuje to, čo ľudia vidia v aplikácii.

"Hodnota TikToku by sa bez algoritmov dramaticky zmenila, a preto je konečný predaj TikToku veľmi zložitým záväzkom s mnohými potenciálnymi strategickými alebo finančnými uchádzačmi, ktorí netrpezlivo čakajú na začatie tohto procesu," uviedol Wedbush v poznámke pre investorov, ktorá oceňuje TikTok na britskom trhu na 100 miliárd dolárov s algoritmom, ale medzi 30 miliardami a 40 miliardami dolárov bez neho.

Čínska vláda minulý rok uviedla, že bude proti predaju aplikácie a dodala, že tento krok by vážne podkopal dôveru investorov z rôznych krajín vrátane Číny, ktorí chcú investovať v Spojených štátoch.

USA nie sú ani prvé, ani posledné

TikTok je už pod tlakom inde kvôli zdieľaným obavám z údajov: Spojené kráľovstvo, USA, Kanada a Nový Zéland zakázali aplikáciu na telefónoch vydaných vládou a zamestnanci Európskej komisie ju tiež nemôžu používať na zariadeniach vydaných v práci.

V Indii k zákazu došlo v roku 2020 po tom, čo vláda uviedla, že čínske aplikácie poškodzujú suverenitu, integritu, obranu, národnú bezpečnosť a verejný poriadok Indie. Taiwanský minister digitálnych záležitostí nedávno vyhlásil TikTok za nebezpečný produkt, ktorý predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.

             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Guardian, Ilustračné foto: techjuice.pk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies