V Brezne umiestnili monitorovaciu stanicu na meranie kvality ovzdušia

NETKY.SK • 10 September 2023, 09:00 • 2 min
V Brezne umiestnili monitorovaciu stanicu na meranie kvality ovzdušia

BREZNO - Breznianska samospráva sa rozhodla v spolupráci so Smart Cities Klubom a Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ) umiestniť v centre mesta mobilnú monitorovaciu stanicu na meranie kvality ovzdušia. Namerané hodinové koncentrácie znečisťujúcich látok môžu sledovať aj obyvatelia na webe SHMÚ, informovalo mesto Brezno na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Radnica sa pre tento krok rozhodla preto, aby zistila, aké koncentrácie častíc, ktoré znečisťujú životné prostredie, sa nachádzajú v meste v období pred otvorením druhej etapy obchvatu Brezna na konci septembra.

 

"Získané údaje porovnáme s nameranými koncentráciami po presmerovaní tranzitnej dopravy smerom na Tisovec práve cez obchvat mesta. Aj tieto poznatky môžu byť pre nás veľmi dobrým ukazovateľom, ako si dokážeme zlepšiť kvalitu ovzdušia a života obyvateľov odklonením dopravy mimo mesta. Na zlepšenie životného prostredia sú zamerané aj iné aktivity, ako dopĺňanie zelene, zadržiavanie vody v krajine, rozvíjanie nemotorovej dopravy, používanie alternatívnych zdrojov elektriny pre osvetlenie či kúrenie," zdôraznil primátor Tomáš Abel.

 

V rámci Národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia je na území Slovenska rozmiestnených viac ako 50 monitorovacích staníc. Breznianska sa nachádza na námestí v blízkosti sochy rytiera Bomburu.

Ako vysvetlil vedúci odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler, je určená na monitorovanie koncentrácií znečisťujúcich látok v rôznych časových obdobiach dňa, pričom aktuálne merané koncentrácie pevných častíc PM10 a PM2,5, oxidov dusíka a oxidu uhoľnatého sú prístupné na webe SHMÚ.

 

Najvýznamnejším zdrojom emisií PM je vykurovanie domácností tuhým palivom. "Na základe informácií, ktorými disponujeme zo sčítania obyvateľov v roku 2021, v breznianskom regióne sú domácnosti, ktoré kúria tuhým palivom. Vzhľadom na kotlinovú polohu a vyšší výskyt inverzií je predpoklad, že sú tu podmienky zhoršené a z tohto dôvodu celý okres Brezno radíme medzi rizikové oblasti z hľadiska kvality ovzdušia," dodal Kremler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies