V Nórsku sprevádzkovali najväčšiu plávajúcu veternú elektráreň na svete

NETKY.SK • 24 August 2023, 12:15 • 2 min
V Nórsku sprevádzkovali najväčšiu plávajúcu veternú elektráreň na svete

Oslo-Korunný princ Haakon slávnostne spustil prevádzku originálneho technologického diela, ktorého by ročne malo ušetriť 200 000 ton CO2.

slovakia

left justify in out

Na svete je ďalšie zaujímavé technologické zariadenie, ktoré prispeje k ekológii životného prostredia. V krajine na Škandinávskom polostrove pribudla veterná elektráreň, najväčšia na svete. Je originálna aj v tom, že nie je pevne ukotvená v mori. 

 

 

Nórsky korunný princ Haakon v stredu oficiálne uviedol do prevádzky najväčšiu plávajúcu veternú elektráreň na svete. Pri symbolickom otvorení zariadenia s názvom Hywind Tampen následník nórskeho trónu spojil dva káble na ropnej plošine Gullfaks C. Elektráreň bude zásobovať päť ropných a plynových plošín v Severnom mori elektrickou energiou s cieľom znížiť ich emisie CO2. Podľa ropnej a plynárenskej spoločnosti Equinor sa tým má ročne ušetriť 200 000 ton CO2. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Plávajúce veterné turbíny nie sú pevne ukotvené na morskom dne. Namiesto toho sú namontované na plávajúcich betónových konštrukciách so spoločným kotviacim systémom. Hywind Tampen je prvým zariadením svojho druhu v Nórsku.

 

Veterná elektráreň pozostáva z 11 plávajúcich turbín a prvú elektrinu vyrobila už v novembri 2022. Jej výstavba stála 7,4 miliardy nórskych korún (640 miliónov eur). S plánovaným celkovým výkonom 88 megawattov (MWh) by mala pokryť približne tretinu spotreby elektrickej energie ropných a plynových plošín Snorre A a B, ako aj Gullfaks A, B a C. (1 EUR = 11,573 NOK) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies