Vedeli ste o týchto krásach Európy? Tipy na 6 výnimočných výletov

NETKY.SK • 5 Júl 2023, 15:30 • 2 min
Vedeli ste o týchto krásach Európy? Tipy na 6 výnimočných výletov

Ste skôr dobrodružné tipy, namiesto konvenčných dovoleniek radšej objavujete menej známe zákutia, ktoré vám svojou krásou vyrazia dych?

slovakia

left justify in out

Našťastie, Európa takých miesto ponúka nekonečne veľa. Stačí sa trochu zasnívať a vybrať sa zdolať destináciu, ktorú ste doteraz vo svojich dovolenkových plánoch nemali...
My sme pre vás našli inšpirácií na tie najčarovnejšie miesta starého kontinentu, ktoré by ste za svoj život určite mali navštíviť.

1.   Gorges du Tarn, Francúzsko – najkrajšia roklina
Hovorí sa o ňom ako o jednom z najkrajších európskych kaňonov. Ak ste milovníci kajakov, či kanoe, toto miesto si beznádejne zamilujete aj vy. Krajina, ktorú vytvorila rieka Tarn uprostred skalnatých útvarov je priam rozprávková. Rokliny v departmente Lozére  v Centrálnom masíve na severe Langudoc-Roussillon  sa ťahajú súbežne s riekou v dĺžke 50 kilometrov a ide o jeden z najhlbších kaňonov Európy. Vedie cez neho krásna vyhliadková cesta a ponúka niekoľko skvelých miest, odkiaľ si vychutnať okolitú nádhernú krajinu. Ak už tu budete, zastavte sa v niektorej z čarovných dediniek údolia kaňonu – Castelbouc, Peyreleau, Eglazine, Sainte Enimie so stredovekým historickým šarmom či Pougnadoires, ktorá je akoby postavená v skale. Prejdite sa starým kamenným mostom v Quezacu, ktorý sa považuje za severovýchodnú hranicu rokliny. K dedinke La Croze sa dostanete len na kanoe či pešo. Asi najkrajší výhľad sa ponúka zo Saint Georges de Levejac, odkiaľ uvidíte celý kaňon s útesmi, týčiacimi sa do výšky 500 metrov.

2. Perast, Čierna Hora – perla zálivu
Malé prímorské malebné mestečko v Kotorskom zálive je nepochybne jedným z najkrajších v ďalekom okolí. Ak máte radi romantickú letnú atmosféru rybárskych dedín, západ slnka na promenáde, loďky pohupujúce sa v prístave, k tomu nádhernú prírodu všade naokolo, budete z tohto miesta očarení! Mestečko na úpätí hory Sveti Ilija má bohatú niekoľko storočnú históriu (bolo súčasťou Benátskej republiky), o čom svedčí 17 barokových budov, 19 kostolov a ďalšie zaujímavé pamätihodnosti. Ponúka nádherné výhľady na záliv, určite si urobte výlet na priľahlý ostrov Gospa od Škrpjela s malým 500-ročným kostolíkom. Unikátna poloha medzi zálivom a vrchom, bohatá história a architektúra, romantická atmosféra, príroda aj pohostinnosť miestnych – to všetko robí z Perastu naj destináciu Čiernej Hory.
 

3. Lednice a Valtice, ČR – dovolenka po kráľovsky
Keďže pod lampou je niekedy najväčšia tma, na náš zoznam európskych nezvyčajných krás sa dostáva aj blízka destinácia v susedných Čechách, ktorú musíte rozhodne navštíviť, ak ste tak ešte neurobili. Lednicko-valtický areál sa pre svoju krásu a historickú hodnotu dostal na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a spája sa s kniežacím rodom Lichtenštajnovcov. Valtice so svojím historickým centrom, kostolom a radnicou sú naozaj malebné. Samotný zámok je obklopený rozľahlým parkom, kde sa dá stráviť aj hodiny príjemnými prechádzkami.

Súčasťou zámku je aj národný salón vín ČR s unikátnym labyrintom pivníc, kde môžete ochutnať to najlepšie z českého vinárstva. Vínna cesta vás zavedie ku kolonáde na Reistně, odkiaľ je nádherný výhľad na celý areál. Lednice sú tiež ako z rozprávky – zámoček s unikátnym točitým schodiskom, palmový skleník, jazerá, minaret, maurský dvor... Ak chcete naozaj kráľovskú dovolenku, na Valtickom zámku sa dá aj ubytovať.

 

4. Graz, Rakúsko – ukrytá krása Štajerska
...A ešte raz k susedom, tentokrát do Rakúska. Graz je druhé najväčšie mesto Rakúska a je stále akýmsi skrytým klenotom na európskej scéne mestských výletov. Čiastočne kvôli nedostatku priamych leteckých spojení, ale aj preto, že nemá taký legendárny status ako Salzburg, Viedeň alebo rakúske Alpy. Nenechajte sa tým odradiť, je to veľmi príťažlivé a prekvapivo zelené mesto.

Graz, obklopený uprostred štajerskej krajiny vás prekvapí svojou skvelou gastronómiou, postavenou na kvalitných vidieckych lokálnych produktoch. Jeho historické staré mesto patrí na zoznam UNESCO, unikátne sa tu snúbi stará a moderná architektúra. Prechádzajte sa čarovnými nádvoriami (mesto má viac ako 50 vnútorných dvorov) a zákutiami, zapadnite do vinárne či kaviarničky. Prezrite si sídlo krajinskej vlády – Grazer Landhaus – majstrovské dielo talianskej renesancie. Zaujímavosťou je umelý ostrov Murinsel na rieke Mur, milovníci umenia môžu navštíviť Modern Art Gallery. Na kopci v meste, kde bola kedysi pevnosť Schlossberg sa ponúka krásny výhľad na štajerskú krajinu, dostanete sa sem výťahom, lanovkou, alebo 260 schodmi.

5. Villa Romana, Casale, Sicília – najúchvatnejšie rímske mozaiky
 Jeden z najlepšie skrytých umeleckých a historických pokladov Európy, kde nájdete úchvatné rímske mozaiky. UNESCO tieto pamiatky v sicílskej Villa Romana del Casale dokonca označuje za "najkrajšie mozaiky zachované z rímskeho obdobia". Počas dych berúcej prechádzky rozľahlou bývalou cisárskou vilou neďaleko Piazza Armerina, postavenou v 4. storočí nášho letopočtu, budete mať neustále možnosť obdivovať dlaždice so vzrušujúcimi príbehmi, ktoré zdobia každý centimeter podlahy.

Je to ohromujúca pripomienka umenia dávnych čias a nepochybne jedna z najväčších historických atrakcií Sicílie s mozaikovou plochou, ktorá nemá vo svete obdobu. Zobrazuje pravdepodobne prvé ženské bikiny, ale aj masérov s olejom, remeselníkov, rybárov či rôzne mytologické motívy. Priamo v meste Piazza Armerina (vzdialenom 6 km) v obklopení krásnej prírody, ovocných stromov a voňavých eukalyptov si choďte pozrieť katedrálu zasvätenú Panne Márie Víťaznej.

6. Nisyros ostrov, Grécko – romantická krása v objatí vulkánu
Ak si myslíte, že ste už videli všetky krásy gréckych ostrovov, ešte ste nevideli Nisyros! Ostrov s bielou malebnou dedinkou učupenou na divokej sopke v Egejskom mori. Všetko to tu dýcha typickou gréckou romantikou, v útulných bielo-modrých tavernách vám dajú to najlepšie južanské jedlo, prechádzky po okolí vám dokonale vyčistia hlavu a uzdravia dušu.

Unikátom ostrova je Stefanos – jeden z najväčších hydrotermálnych kráterov na svete. Vstúpiť do kaldery a postaviť sa na jej dno – to je neopakovateľný zážitok na celý život. Oddychujte na pieskovom pobreží a užívajte pokoj, aký nezažijete na vychytenejších gréckych ostrovov. Najlepšie sa sem dostanete z ostrova Kos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies