Vedeli ste, že tieto filmy boli nakrútené podľa skutočnej udalosti?

NETKY.SK • 2 December 2023, 10:35 • 2 min
Vedeli ste, že tieto filmy boli nakrútené podľa skutočnej udalosti?

Z nejakých dôvodov nás sledovanie filmov, ktoré boli natočené podľa skutočných príbehov, zasahuje inak. Keď si uvedomujeme, že všetky udalosti, alebo aspoň ich časti, ktoré sa odohrávajú na plátne, boli skutočné, celý zážitok zo sledovania je oveľa pútavejší a autentickejší.

slovakia

left justify in out

Existuje množstvo dobrých filmov, o ktorých vie celý svet, že sa zakladajú na reálnych udalostiach. No sú aj filmové klenoty, o ktorých ste to možno nevedeli. Toto je niekoľko vydarených kúskov kinematografie, ktoré takisto vychádzali zo skutočnosti. Vedeli ste o tom?...

Terminál, 2004

Úchvatný filmový príbeh o mladom mužovi z fiktívnej východoeurópskej republiky, ktorý kvôli tomu, že jeho vlasť prestala po prevrate existovať ostane uviaznutý niekoľko dlhých týždňov na letisku v New Yorku, má tiež svoju reálnu predlohu.

Príbeh, v ktorom vo filme hviezdi Tom Hanks, bol nakrútený podľa ešte dramatickejšej, skutočnej udalosti. Steven Spielberg sa nechal inšpirovať životným osudom Merhana Karimiho Nasseriho, ktorý žil na parížskom letisku Charlesa De Gaula až 18 rokov! Realita tohto Iránčana však nebola až taká sladká, ako poznáme príbeh z filmového plátna. Nasseri údajne postupne stratil kontakt s realitou, zostal vážne psychicky narušený a neschopný existovať mimo svojho umelého sveta, ktorý si na letisku vytvoril.

Dobrý Will Hunting, 1997

V klasickej inšpiratívnej dráme Dobrý Will Hunting si Matt Damon zahral mimoriadne nadaného, no proti všetkému rebelujúceho Willa Huntinga a nezabudnuteľný Robin Williams jeho dobrosrdečného, chápavého psychológa Seana. Tento neuveriteľne dojímavý film Gusa Van Santa z roku 1997 sa zameriava na vysoko inteligentného chlapca, ktorý potrebuje pomoc pri presmerovaní svojej životnej cesty, aby našiel svoju skutočnú identitu.

Film Dobrý Will Hunting čerpá inšpiráciu zo skutočných udalostí. V obľúbenom filme, ktorého scenár napísal sám herec, sa podľa Damona objavili niektoré scény voľne založené na epizódach, ktoré sa stali jeho bratovi: "Bol na návšteve u známeho fyzika na Massachusettskom technologickom inštitúte a prechádzal Nekonečnou chodbou (slávna 251 metrov dlhá chodba, prechádzajúca cez všetky hlavné budovy inštitútu, ktorá sa dvakrát do roka vyrovná s polohou slnka tak, že slnečný svit zaplní celú chodbu). Môjmu bratovi, ktorý je umelec, napadlo vziať kriedu a napísať na stenu chodby neuveriteľnú verziu riešenia rovnice. Bola taká šialená, že to celé mesiace nikto nevymazal."

Čeľuste, 1975
Každý pozná filmovú klasiku z roku 1975 s veľkým zlým žralokom, ktorý úplne zmení život plážovej komunity na Cape Cod. No vedeli ste, že slávny film bol inšpirovaný skutočným príbehom o žralokovi? Tento strhujúci film s Royom Scheiderom v úlohe miestneho šerifa Brodyho a Richardom Dreyfussom v úlohe morského biológa Hoopera drží divákov v napätí až do posledných chvíľ. A to mnohí pri sledovaní netušili, že „hlavná hviezda“ z majstrovského diela Stevena Spielberga je čiastočne založená na žralokovi, ktorý v júli v roku 1916 zabil štyroch ľudí v New Jersey. Počas série útokov, ktoré vyvrcholili v mestečku Matawan zahynul aj 10-ročný chlapec, keď sa kúpal vo vnútrozemskom potoku vzdialenom viac ako 10 kilometrov od najbližšej oceánskej zátoky.

Zápisník našej lásky, 2004

Adaptácia rovnomenného románu Nicholasa Sparksa Zápisník našej lásky (Notebook) Nicka Cassavetesa rozpráva obdivuhodný a dojímavý príbeh dvoch milencov z rozdielnych spoločenských vrstiev. V domove dôchodcov obyvateľ Duke (James Garner) číta každý deň úchvatný príbeh lásky starej dáme (Gena Rowlands), ktorá žije so stareckou demenciou a stratou pamäti. Príbeh rozpráva veľmi vášnivý romantický príbeh mladíka z nižšej vrstvy (Ryan Gosling), ktorý sa zamiluje do bohatého dievčaťa (Rachel McAdams).

Len málokto by možno povedal, že jedna z najobľúbenejších romancí filmovej histórie je založená na skutočných udalostiach, aj keď len voľne. Autor skutočne založil svoj príbeh na príbehu starých rodičov svojej manželky, ktorí boli spolu viac ako 60 rokov: „Film bol pôvodne inšpirovaný príbehom starých rodičov mojej manželky. Mali vzácny a krásny vzťah, ktorý odolal aj skúške času a rôznych okolností."

Chicago, 2002

Tento viacernými cenami ovenčený hollywoodsky muzikál, v ktorom účinkuje množstvo hviezd, sa točí okolo dvoch nádherných žien, odsúdených na smrť - Velmy Kellyovej (Zeta-Jonesová), ktorá zavraždila svojho manžela a sestru po tom, čo sa dozvedela o ich pomere a Roxie Hartovej (Renée Zellwegerová), ktorá zabila svojho manžela, keď sa dozvedela, že z nej neurobí hviezdu. V tomto uhrančivom filme, odohrávajúcom sa v Chicagu 20. rokov minulého storočia, majú diváci oči prilepené k plátnu po celý čas.

Pre niektorých môže byť prekvapením, že Chicago bolo natočené podľa skutočných temných udalostí. Tento pútavý muzikál, ktorý čerpá inšpiráciu z divadelnej hry z roku 1926 napísala reportérka, zaoberajúca sa reálnymi súdnymi procesmi s vrahyňami Beulah Annan (Roxie Hart) a Belvou Gaertnovou (inšpirácia pre Velmu Kelly). Z týchto skutočných udalostí si autorka mnohé požičala aj pre slávny divadelný a sfilmovaný príbeh.

50x a stále po prvý raz, 2004

Úspešná romantická komédia Petra Segala sa točí okolo príbehu Henryho Rotha (Adam Sandler), ktorý si žije životom slobodného mládenca v havajskom raji, pričom neustále skáče z jedného vzťahu do druhého bez akýchkoľvek záväzkov. Až kým nestretne Lucy (Drew Barrymore), krásne a očarujúce dievča, do ktorého sa zamiluje. Čoskoro zistí, že Lucy má stratu krátkodobej pamäti, čo spôsobuje, že už na druhý deň (a každý ďalší deň) na neho zabudne.

Pri sledovaní tohto dojímavého príbehu lásky ste možno nevedeli, že Michelle Philpotsová je skutočná žena, ktorej vzácny stav po dvoch tragických dopravných nehodách inšpiroval príbeh filmu. Jej spomienky údajne nesiahajú ďalej ako do roku 1994, čo znamená, že sa každý deň prebúdza v domnení, že je o niekoľko desaťročí mladšia, a verí, že John Major je stále premiérom.

Divočina, 2014

Film Divočina rozpráva inšpiratívny, silný a emotívny skutočný príbeh Cheryl Strayedovej (hrá ju skvelá Reese Witherspoonová), ktorá sa vydáva na 1 100 míľ dlhý Tichomorský hrebeňový chodník, aby po sérii osobných tragédií (drogová závislosť, smrť matky) objavila samu seba a získala nový pohľad na život.
Reese a jej herecká kolegyňa Laura Dern, ktorá vo filme stvárnila jej matku, získali za svoje úlohy nominácie na Oscara, takže vám môžeme zaručiť, že ich stvárnenie skutočných postáv sa mimoriadne vydarilo.

Prežiť, 1993

Ethan Hawke a Josh Hamilton zažiarili v hlavných úlohách šokujúceho skutočného príbehu o uruguajskom rugbyovom tíme, ktorého členovia boli v extrémnych životných podmienkach nútený zjesť svojich zosnulých spoluhráčov, aby prežili po tom, čo sa ich lietadlo v sedemdesiatych rokoch zrútilo v pohorí Andy. Skutoční preživší havárie lietadla boli vystavení extrémnym ťažkostiam, poveternostným podmienkam a hladu počas dvoch mesiacov, kým ich zachránili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies