Viac ako 30 000 ľudí v Tokiu demonštrovali za obranu japonskej pacifistickej ústavy

NETKY.SK • 6 Máj 2024, 15:35 • 2 min
Viac ako 30 000 ľudí v Tokiu demonštrovali za obranu japonskej pacifistickej ústavy

TOKIO - Viac ako 30 000 Japoncov usilujúcich sa o mier sa zúčastnilo na masívnom zhromaždení v Tokiu na obranu pacifistickej ústavy krajiny, pričom skandovali „Žiadne zmeny ústavy, bráňte ústavu, chráňte mier!“

slovakia

left justify in out

Japonsko si 3. mája pripomenulo 77. pamätný deň svojej pacifistickej povojnovej ústavy. Článok 9 najvyššieho zákona sa vzdáva vojny a zakazuje krajine udržiavať pozemné, námorné a vzdušné sily, ako aj ďalší vojnový potenciál. V súčasnosti však medzi Japoncami narastajú obavy týkajúce sa vytrvalosti pri dodržiavaní princípov ústavy o zrieknutí sa vojny.

Mizuho Fukušima, šéfka Sociálnodemokratickej strany, vystúpila na pódium na piatkovom proteste v tokijskom parku prevencie katastrof Rinkai, aby kritizovala to, čo vláda urobila Japonsku. "Teraz je Japonsko v ústavnej kríze, mierovej kríze, vojnovej kríze a kríze ľudských práv!" povedala.

Kanehisa Yamauchi, ktorý sa práve vrátil z Okinawy, povedal pre agentúru Xinhua, že Okinawa sa čoraz viac militarizuje. Japonské sily sebaobrany pred mesiacom rozmiestnili svoju prvú raketovú jednotku zem-loď na hlavnom ostrove Okinawa na základni Uruma. "Videl som veľa ľudí protestovať blízko základne na Okinawe," povedal Yamauchi a dodal, že je "veľmi absurdné", že japonská vláda vymyslela lži, aby oklamala ľudí.

„Zrušenie zákazu kolektívnej sebaobrany, zdvojnásobenie výdavkov na obranu, získanie schopnosti úderu na nepriateľské základne, zrušenie zákazu vývozu smrtiacich zbraní... To všetko jasne zakazuje článok 9, ale všetky boli vykonané rozsudkom Liberálno-demokratická strana v priebehu rokov pod zámienkou ‚mieru‘,“ predniesla Tomoko Tamura, predsedníčka Japonskej komunistickej strany, na zhromaždení podnetný prejav.

"V dnešnom Japonsku je ústava pacifistická v názve, ale nie v skutočnosti, a Japonsko sa snaží stať vojenskou mocnosťou!," povedal vo svojom prejave Sayo Saruta, riaditeľ japonského think-tanku New Diplomacy Initiative.

"Som tu, aby som lepšie bránil ústavu, najmä článok 9," povedal Akiko Nogaki z tokijského oddelenia Suginami pre agentúru Xinhua.

Nad davom demonštrantov mávala obzvlášť pútavá vlajka. V hornej časti vlajky bol obrázok malého dievčatka letiaceho vo vetre na holubici mieru so slovami: "Žiadna vojna! Nezapájajte sa do vojny v USA!" Držiteľ vlajky Shoichi Itoh z Asociácie článku 9, jednej z najväčších skupín protiústavnej revízie v Japonsku, povedal Xinhua, že sú na nej vyobrazení bývalí učitelia základných a stredných škôl z Tokia. "Táto vlajka je vyjadrením našich spoločných túžob. Celý život som učil dejepis na strednej škole a na mojich hodinách určite poviem deťom, aby sa zamysleli nad vojnou a už nikdy nedovolili, aby sa to stalo!" povedal.

Japonský premiér Fumio Kishida však v rovnaký deň ako v predchádzajúcich rokoch naďalej posielal video odkaz malému zhromaždeniu pro-ústavných síl, v ktorom opäť zdôraznil potrebu urýchliť diskusie o revízii ústavy.

Japonský denník Yomiuri Shimbun v piatok tiež napísal: „Do ústavy by mali byť zapísané nielen sily sebaobrany, ale aj ‚schopnosť zaútočiť na nepriateľské základne‘.“

"Sila neprináša mier!" "Nie vojne!" kričali spolu ľudia na zhromaždení.

Po zhromaždení ľudia vyšli do ulíc nesúc nápisy a vlajky. Istý občan povedal pre agentúru Xinhua: "Dúfam, že pre žiadny iný dôvod, než aby som upozornil viac ľudí, sa k tímu na obranu ústavy budúci rok pripojí viac ľudí."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: bbc.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies